Erciyes'i Türkiye'nin Davos'u yapmak

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com


 

Büyükşehir Belediyesi Avrupa'daki kış turizmi anlayışını Kayseri'ye taşıyarak, Erciyes'i dünya turizmine açmayı düşlüyor. Dağda başlatılan yatırımların bir bölümü bitti. Bir bölümünde çalışmalar sürüyor. Tekir Göleti çevresi ile Kabaktepe imara açıldı. Arsalar satışa çıktı, parseller kapışıldı. Şimdi sırada dağ dinlenme köyü ile konaklama tesislerini kapsayan ikinci etap yatırımlar var. Kısacası, dağın 2 bin 250 metre yükseklikteki Tekir Yaylası yeni bir yapılaşmaya sahne olacak.
Tekir Yaylası geçmiş dönemlerde, "turizmi teşvik" adına hoyratça tahrip edildi. Çevresel değerler adeta hiçe sayılarak, uygulanan hatalı 'yerleşim planları' güzelim doğal değerleri çirkin bir yapılaşmanın kucağına itti. Eğer, 'yerleşim planları' dağın çevresel özellikleri dikkate alınarak hazırlanıp uygulanabilseydi, iç karartıcı o beton yığınlarının orada boy göstermesine asla fırsat verilmemiş olacaktı.

Madem, şimdi ortada yeni ve de iddialı bir proje var; bari bu projeyi uygularken, çevresel değerleri ön plana çıkarıp, olası yeni yanlışlara pirim vermesek. Bari' fırsat bu fırsattır' diyerek "Kayseri ve Erciyes bir bütündür. Bu doğal ve tarihsel bütünlük, birlikte planlanmalı ve gözetilmeli."ilkesini göz ardı etmeden kentsel yaşamın ortak değeri olan Erciyes'i, faunası florası ve de su kaynaklarıyla, yani ekolojik değerleri koruyarak kullanabilsek...  Ve tabii, 'kent merkezinde uygulanan imar politikalarının temeli de, tarihsel dokunun, kentsel kimliği belirleyici öğeler olarak ve yaşamla bütünleşerek korunması olmalı' gerçeğine yönelip, projeyi bu önlemlerin ışığı altında hayata geçirebilsek.
Gerçi, tarihsel değerlere bugünün bakış açısı düne göre çok farklı. Nitekim belediye, kültürel dokuyu korumaya yönelik bir dizi proje hazırladı. Uygulama aşamasındaki projeler bu farklılığın somut birer kanıtı. Ancak yeterli değil. Zira gerek Erciyes gerekse kent merkezinde yeni imar uygulamalarının, hem kent yaşantısına hem çevreye duyarlı yeni bir vizyonla ve de geçmişteki hatalı politikaların etkisinde kalınmadan yapılması gerek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 'Erciyes'i Türkiye'nin Davos'u yapmaktan söz ediyor ve "Sayın Cumhurbaşkanımız Kayseri'ye her gelişinde Erciyes'teki yatırımların belirli seviyeye gelmiş olmasını görmekten mutluluk duyuyor. Son gelişinde çalışmaları yine yakından gördü. Kendisine Erciyes'i Türkiye'nin Davos'u yapmak istediğimizi söyledik, memnun oldu. Memnuniyetini, proje kapsamına aldığımız Devlet Konuk Evi'nin gölet kenarındaki yer tespiti çalışmalarına bizzat katılarak bizimle birlikte paylaştı" diyor.  Neden olmasın? Madem, dünya standartlarında bir kış sporları merkezinden söz ediliyor, o halde neden böylesine anlamlı bir proje 'Davos' türü uluslararası bir imajın  sahibi olmasın?
Dileğimiz Kayseri için gelecek kuşaklara aktarılabilecek türden kalıcı ve de yüz ağartıcı bir eser olması. Yeter ki, kentsel yaşamın ortak değeri Erciyes, ekolojik değerleri bozulmadan ve de planlanarak kullanılsın...

Tüm yazılarını göster