‘Erciyes turizmcinin ekmek kapısı’

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Söylendiğine göre, zamanında önlem alınmadığı ya da çıkan bazı sorunlar aşılamadığı için Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi’nde otel inşaatları ağır aksak yürüyor. Yapımını 3 yıl önce özel sektörün üstlendiği 21 otelden bugüne kadar sadece 2’si işletmeye açılabilmiş. Anlaşılan, işler orada da bir müddet kesat gideceğe benziyor. 

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı, “Dağda 4’ü büyük, 17’si butik 21 otel planlandı. Karayolları’nın ‘master plan’a uygun Develi Yolu Projesi beklendi. Aksama o yüzden. Bir diğer aksama nedeni de termal su. Büyük oteller dört mevsim açık olmayı hedefl iyor. Şimdi de, oteller bölgesinde yapılan termal su sondaj çalışmalarının MTA raporu bekleniyor.” diyor. Malum; Erciyes’te uygulanan ‘master plan’ın bir amacı da, dağdaki yatak sayısını 800’lerden alıp 5 binlere taşımak. Ne var ki sözü edilen sorunlar yüzünden, yatakta hedeflenen artışın, öngörülen zaman diliminde sağlanması pek de mümkün görünmüyor. 

Kayseri toprakları doğal ve kültürel zenginliklere sahip bir coğrafya. Öteki sektörlere oranla turizm ve hizmet sektörü kent için umut verici bir gelecek vadediyor. Erciyes’teki yatırımların, kent turizmine canlılık getirdiği bir gerçek. Ancak yeterli değil. Zira, Erciyes için “ ekmek kapımız” tanımlaması yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’a göre de, Aladağlar Milli Parkı’nın bir an önce ‘tracking’e, Zamantı Irmağı’nın ‘rafting’e, Sultansazı Kuş Cenneti’nin ‘safari’ turizmine açılarak, Erciyes’e entegre olmaları gerekiyor. 

Erciyes ‘master plan’ uygulaması, doğa ve kültür turizminin önünü açmaya yönelik bir proje. Ana tema; ‘turist gelecek, yüzler gülecek’ beklentisine odaklı.. Proje sadece Kayseri için değil bölge turizmini de yakından ilgilendiriyor. 

Nitekim, Kapadokya’ya gelen turistlerin büyük bölümü, havayolunu kullanarak bölgeye Kayseri üzerinden giriş yapıyor. Yani Erciyes için gelenler Göreme’yi, Göreme için gelenler Erciyes’i görmeden gitmeyecek anlamı taşıyor. Kısacası getiri, sadece Kayseri için değil, Kapadokya ile iç içe olan öteki iller için de geçerli. 

Hemen belirtelim; Kayseri Havaalanı yetersiz. Artık ciddiyetle ele alınması gerek. Tabii, kentin ‘hızlı tren ‘ beklentisinin de gözardı edilmemesi gerekiyor. Umarım, otel inşaatlarındaki aksama uzun sürmez.

Tüm yazılarını göster