Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi(DEKTMK) tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi (9-13 Ekim 2016) programına şöyle hızlıca, algıda seçici olarak baktığımda, hidrokarbon yakıtların baskın etkisi ve küresel enerji sektörü sınırlamalarına yönelimi görürken, enerji üçlemi, yenilenebilir enerji kaynakları, iklim değişikliği, karbon tutma-yakalama ve sürdürülebilirlik konularını da gördüm. Enerjinin kalbi İstanbul'daki kongrede, iş ve finans dünyası ve akademi ile çok sayıda ülkenin enerji resmi erki oturumlarda ve sergide yan yana geldi. Hepimiz liderler neler söyleyecek diye merak içindeydik. Sizlerle art arda dinlediğim lider konuşmalarından öne çıkardığım söylemleri paylaşacağım.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak jeopolitik avantajımızı belirtirken, istikrar kelimesini çokça kullanarak, yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak tanımladığı enerji için ittifak ve kazan-kazan etkileşiminin önemini bildirdi. Huzur ve istikrar için itilafların çözümü ile, paylaşım ile terörün de bitirilebileceğini belirten Dr. Albayrak bölgesel refaha ulaşabiliriz diyerek "Barış İçin Paylaşalım" dedi.
Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros'u dinlemek bambaşka oldu. Enerji dünyası değişiyor diyen N.M. Moros "Dünyada doyumsuz emperyalist vampirler var" derken petrol ülkesinin kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını, petrol fiyatlarında istikrar beklediklerini söyledi.
Petrol ve doğalgaz zengin kaynaklarına sahip Azerbaycan'ın Devlet Başkanı İlham Aliyev konuşmasında "Petrolün tarihi Bakü'de başladı" diyerek boru hatlarının, Türkiye'nin giderek artan rolü ile enerji güvenliğinin önemini vurguladı ve Azeri neftçilerin kardaş duygularını dillendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin tabiri caiz ise fosil kaynakları kadar güçlü konuştu. Kongreyi itibarlı olarak niteleyen V.V. Putin, küresel zorluklar ile enerjiye erişememeye vurgu yaptı. Hidrokarbon çağına bitti demek için somut bir gerekçe yok diyen Başkan Putin, yeşil enerjiye talep artıyor dedi ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) önemini belirtti. Hidrokarbon arz- talep dengesi, aşırı üretimden söz eden V.V. Putin petrol üretiminde kısıtlama konusunda çağrı yaparak, yaklaşan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısına atıf yaptı. "Büyük enerji devleti olarak yeni kaynakları arayıp çıkaracağız ve enerji arzı için güvenli ülke olacağız" diyen Başkan Putin, 'Paris İklim Anlaşması'na uyumlu sera gazı emisyon azaltımı yapılacağını da belirterek Türk Akımı Projesi'ni gerçekleştirmek istiyoruz" dedi. Lider konuşmalarında sadece V.V.Putin biyoyakıt kelimesini kullandı ve biyoyakıtların enerji yelpazesindeki gelecek yerini kaynaklar arasında söyledi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kıtalar ve medeniyetleri birleştiren şehir İstanbul'daki kongrenin ve dünya enerji camiası aktörlerinin bir araya gelmesinin önemini belirterek başladığı konuşmasında 'Tedarik, taşıma, tüketim' üçlüsünden Türkiye taşıma ve tüketim özelliklerine teknolojik başarıyı da ekleyerek öne çıkabilir" dedi. Doğalgaz boru hatlarına dikkat çeken, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Türk Akımı Projesi önemini belirten ve ülkemize yatırımcıları davet eden Erdoğan "Gelenler asla pişman olmayacaklar" dedi. 'İklim değişikliği ile mücadele edeceğiz ve yatırımları sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile yürüteceğiz' diyerek ve zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip olmanın huzur ve istikrara yetmediğini yakın coğrafya sorunlarına işaret ederek dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye ve Irak için el ele verelim, yeni ufukları birlikte kucaklayalım" dedi.
Ve 23. Dünya Enerji Kongresini unutulmaz kılacak anlaşma konuşmaların ardından, aynı günün akşamının ilk saatlerinde hızla gerçekleşti. İki lider, Erdoğan ile Putin önce konuştu, sonra heyetler çalıştı ve Türk Akımı Projesi imza edildi. Enerjinin kalbi İstanbul'da gümbür gümbür attı. Bu proje güzelim ülkemiz için pek mühim. Dünya Enerji Kongresi uzun uğraşlarla ülkemize getirildi. Türkiye kırk yıl önce dünya kongresi yapmıştı. Emeği geçen DEKTMK üyelerine selam olsun. Lider konuşmaları aralarında harika müziklere sahip, bizleri, ülkemizi anlatmaya, zenginliklerimizi göstermeye yönelik gösteriler oldu. İlkinde bir derviş çıktı ve Yunus dile gelerek "Bu dünya hiç kimseye kalmaz" dedi. Hiçbirimize kalmayacak tabii ki. Petrolün, doğalgazın olsun ya da olmasın. Liderlerimize de bize de düşen görev enerjiyi sürdürülebilir üretmek ve tüketmek. Yerküremizi geleceğe yıpratmadan taşımak.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.