Ülkemiz yollarında elektrikli veya hibrit otomobil görmek zor. Aslında %100 elektrikli otomotiv taşımacılıkta en önemli basamaklardan biri olacak.
Elektrik’li araç’ları teşvik etmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne tabi tutulmuyordu.Plan Bütçe Komisyonundan geçen kararla bu durum değişmiş oldu.
Bu otomobiller çevreyi kirletmemesi, hem konforu hem de ekonomikliği ile gelecekte diğer otomobillerin yerine alacaklar.
Elektrikli otomobiller için teşvikler artırılması gerekirken, bizde vergiler artırılıyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınan Vergi Kanunlarında değişiklik tasarısına eklenen hükümle, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Motor silindir hacmine bağlı vergileme sistemine ‘'Motor gücü” tanımı eklendi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bu konuda bilgi verdi ve ”Elektrikli araçlardan, muadili olan araçların vergisinin dörtte biri oranında vergi alınacağını açıkladı.
Vergi artışları ile elektrikli araçlara da, Motorlu Taşıt Vergisi getirdi. Ayrıca ''Motor gücü" tanımını konuldu.
Diğer ülkeler elektrikli araçları teşvik ederken örneğin Almanya dünyanın içten yanmalı en büyük otomotiv üreticisi ve ihracatçısı olmasına rağmen, sıfır elektrikli bir otomobile 5 bin avro sübvansiyon sağlıyor. Almanya fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmaya çalışırken bizde ise vergi artışı getirildi.
Büyük doğal kaynaklara sahip olan Norveç hükümeti elektrikli araçlardan hem katma değer vergisi hemde motorlu taşıtlar vergisi almıyor. Ayrıca bu araçları özendirmek için ücretsiz elektrikli şarj, ücretsiz park yerleri, otobüs yollarını kullanma ve otoyollardan ücret almıyor.
Hollanda hükümeti yine bu araçlardan vergi almıyor, şirketlere ise gelir vergisi avantajı sağlıyor. Fransa hükümeti ise ilk elektrikli araba alımında 6.500 Euro kadar teşvik veriyor. Japonya hükümeti ise Motorlu Taşıtlar Vergisi almıyor. Aynı zamanda 6.500 Euro’ya yakın indirimler sağlamakta.
Cari açığımızın yaklaşık % 68 yakın kısmı enerji ithalatından kaynaklanmakta. Yeni uygulanacak vergi artışı bu bağımlılığın artmasına katkı sağlayacaktır.
FABRİKA ÇIKIŞ FİYATI 100.000 TL BAZ ALINMIŞTIR.