Ekonomiye, reel sektöre, KOBİ'lere yol haritası..

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Hükümetin, ekonomi, istihdam ve teşvik – destekler, yapısal dönüşüm programları,  11 maddelik İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme gibi  paketleri kamuoyuyla paylaşıyor olması hedef kitle açısından çok önemli..

Bu çalışmalara katkısı olacak önerler dizisi de,  geçtiğimiz ay İstanbul’da  KOSGEB-TOBB ve TOSYÖV  işbirliği ile gerçekleştirilen “KOBİ’lerin Orta Gelir Tuzağı’ndan Kurtulma Stratejileri” ana temalı  XI.KOBİ Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde yer almakta... 

Neler mi öneriliyor denilirse, özetle:

Zirvenin tüm katılımcıları, kalkınmamızın temelinin üretim olduğunu bir kere daha teyit etti. Ekonomiyi üretimden adım adım uzaklaştıran kısa erimli tercihlerden sakınarak uzun erimli stratejik tercihlere yönelmemiz gerektiğini vurguladılar.

Üretime dönülmesinin KOBİ’lere dönmek anlamına geldiğini, rekabetçi bir üretim açısından KOBİ’lerde halen vasat, geri teknolojili üretimin hakim olduğuna dikkat çekerek KOBİ’lerde yapısal dönüşüm ekseninin yüksek teknolojili üretime geçiş olarak kurgulanmasının altını çizdiler.
•KOBİ’lerde özellikle yerli katkılı üretim modeline yönelmeliyiz.
•Ürün değil marka satmaya odaklanmalıyız.
•Cesur ve dinamik KOBİ’leri seçerek güçlendirmeliyiz.
•Üretim ahlakı ve kültürünü, değer yaratma kültürünü hayatın her alanına koyan politikalar yaratmalıyız.
•Parayla ilgili paradigmalar değişti, yeni paradigma; şeffaflık, maliyet odaklı, özel üretim, algı yönetimi, teknoloji kullanımı, adalet odaklı oldu.

Bu değerleri KOBİ’ler bazında yerli yerine oturtacak uygulamalar geliştirmeliyiz.
KOBİ’lerin ciro büyütme odaklı enerjisini inovatif yatırıma yönelten değişimi gerçekleştirmeli, şirket büyütme mantığından ekonomiyi büyütme ve tabana yaymaya yönelmeliyiz.

Türkiye’nin rekabet çıtasının ancak ileri teknolojili üretime entegre olmakla yükseltileceğine kuvvetle inanmalıyız...
KOBİ’lerin teknoparklarda yoğunlaştığı, binlerce Ar-Ge projesi yürüttükleri, sayılarla gösterildi. KOBİ’lerin artık teknoloji tabanlı bir hüviyet kazandığına dikkat çekildi.

Teknolojiye, markalaşmaya, kurumsallaşmaya yönelen KOBİ’lerde kârlılığın 5 yıldan sonra optimum seviyeye çıktığı ve ölçek ekonomisine doğru yürüyüşte adımların büyüdüğü belirtildi.
•KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik kapasitelerini artırmaya yönelik yeni destek modellerine ihtiyacın altı çizildi, örneğin salt bu konuda etkin bir mentörlük mekanizmasının geliştirilmesi ve uygulanması önerildi.
•Keza; benzer bir ihtiyaç, Ar-Ge proje pazarı ve tasarım proje pazarı oluşturulması bağlamında da ifade edildi, değişik modellerin üretilebileceği öngörüldü.
•Türkiye’nin kalkınması aynı zamanda bilişimle kalkınmayı içermektedir.                                                                  
•Büyük bir ekonomik hız yakalamak için teknolojik bir hız yakalanmalıdır, bu da ancak KOBİ’lerin bilişim teknolojilerini en ileri yoğunlukta kullanmalarıyla sağlanacaktır.                                                  
•KOBİ’lerimizin dönüşmesi ile bilişim teknolojilerine adapte olmaları eş anlamlı süreçlerdir.                           
•İmalat sanayisine yönelme, Ar-Ge ve inovasyona dayalı yeni bir sanayi hamlesini gerçekleştirme,            son tahlilde bilişim teknolojileri temelinde gerçekleşecektir.

Toplum ve ülkemizin refahının KOBİ’lerin performansından geçtiği, Türkiye’de büyümeye ve gelişmeye dönük vizyonel bir bakış açısının oluşup güçlendiği görüşündeyiz. 

2015 yılında, hedefleri ve hedeflerine doğru ilerleme isteği olan bir ülke durumuna ulaşılmış olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Önümüzdeki dönemde ülke hedeflerine yönelik politikaların üretilmesine ve hızla uygulamaların hayata geçirilmesine yoğunlaşmamız gerektiğine inanıyoruz.

Finansal destek politikalarına gelirsek;
-Niceliksel bir kredi genişlemesi KOBİ’leri güçlendirmeye yetmez. 

Kredi genişlemesi  girişimci KOBİ’leri destekleyecek yapıda olmalıdır.

•KOBİ’lere destek sağlamakta bankacılık sektörüne de önemli görevler düşmektedir. Sistem KOBİ’lere kredi yapılandırmada esnek yaklaşarak yeni imkanlar sunmalıdır.
•Yapısal reformlar kapsamındaki öncelikli kalkınma projelerinde KOBİ’lere desteğin artırılması faktoring ve finansal sektöre ilgiyi de artıracak ve KOBİ’lerin finansmanı kolaylaşacaktır.
•Bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki, öncelikli yatırımların teşviki, genel teşvik uygulamalarının yapılacak düzenlemelerle daha etkin hale getirilmesi KOBİ’ler için erişilebilir kaynakları genişletecektir.
•Bölgesel gelişme ve yeni dönem çalışmaları kapsamında hibe alanından yavaş yavaş çekilmek ve daha sofistike finansal araçları devreye almak uygun olacaktır.”

KOBİ Zirvesinin sonuç bildirgesinden yapabildiğim alıntılar özetle bunlar..
Zirve’yi düzenleyenlerin, emeği geçenlerin eline sağlık..
 

Tüm yazılarını göster