Ekonomide yeniden dengelenme bozuluyor mu?

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Temmuz ayı cari açık rakamının (5,8  milyar dolar) beklentilerden (5,3 milyar dolar) yüksek gelmesi ve net hata noksan kaleminin (4,8 milyar dolar) açığın %83’ünü finanse etmesi yatırımcılar arasındaki kamplaşmayı artırdı.

FED’in parasal genişlemeyi yavaşlattığı ve gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişinin azaldığı bir küresel konjonktürde dış dengedeki bozulmayı satış gerekçesi olarak gören yatırımcılar Temmuz ayı verisi sonrasında Türkiye pozisyonlarının azaltmaya devam etti.

Türkiye ekonomisinin dışsal şoklara karşı direncinin arttığına ve FED dalgasına rağmen ekonominin sert inişe yol açmadan idare edilebileceğine inanan, son dönemde itibarı ve serveti eriyen iyimserler grubu ise alıma devam etti.

İyi ama aynı  veriye bakıp iki farklı tespit yapılabilir mi?  Konu ekonomi olunca maalesef iktisatçı sayısı kadar farklı görüş çıkabiliyor.

Kötümser görüş ile başlayalım…

Mart ayında 47,8 milyar dolara kadar gerileyen yıllıklandırılmış cari açık rakamı Temmuz ayı itibariyle 55.8 milyar dolara ulaşmış durumda. Ekonominin potansiyelinin oldukça altında  %3,5 civarında büyüdüğü bir ortamda cari açıktaki artış endişe verici. Ekonomi yönetiminin 2010 Kasım ayından beri vurguladığı ekonomideki yeniden dengelenmeden uzaklaşıyor.

İyimser görüş ile devam edelim...

Altın hariç bakıldığı zaman cari dengede bir bozulma görülmüyor. Ekonomi yönetiminin hedeflediği  dış talep lehine  dengelenme yavaşlayarak da olsa devam ediyor. 2012 Ağustos’unda 58,7 milyar dolar olan  yıllıklandırılmış cari açık Haziran ayında 51.0 milyar dolara geriledikten sonra Temmuz ayında 51,4 milyar dolara yükseldi. 400 milyon dolar için birbirimiz kırmayalım lütfen.

Benzer ayrım net hata noksan tarafında da sürüyor.

Kötümser kamp cari açığın finansmanında net hata noksan gibi ölçülemeyen payın artmasını endişeli gözlerle izliyor. İyimser grup ise yurtdışından finansman ihtiyacı arttığında net hata noksanın artıya dönmesinin olumlu olduğunu  savunuyor.

Bize ayrılan yerin sonuna  geldik. Hepimiz selameti için iyimserlerin haklı olduğunu umuyoruz.

Tüm yazılarını göster