Ekonomide güven önemli

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekim ayında Ekonomik Güven Endeksindeki artış yüzde 13 oldu. Acaba bu, ekonomide güvende hızlı bir düzelmenin işareti midir? Ekonomik Güven Endeksi 2015 Ekim ayında 81.5 oldu. Bir önceki ay 72.5 idi. Yüzde 13.0 artış  eylülden ekime artışın göstergesi. Bu artışın arkasında baz etkisi var. Çünkü eylül ayında güven yüzde 16.3 gerilemiş, son 4 yılda görülmemiş ölçüde bozulmuştu.

Ekim ayında Ekonomik Güven Endeksi 81.5, son 4 yılın ekim aylarında görülen en düşük güvenin göstergesi. 2015 yılının başından bu yana eylül hariç en düşük güven endeksi. 2015 Ekim ayında tüketici, reel kesim, hizmet ve inşaat sektörü, perakende güven endeksleri de son 4 yılın en düşük çizgisinde.

Ekonomik Güven Endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Tüketicilerin (% 20), imalat sanayiindekilerin (% 40), hizmetler kesimindekilerin (% 30), perakende ticaret yapanların (% 5), inşaat kesiminin (%5) gelecek 12 ay için beklentilerini yansıtır. Güven endeksi 100’ün üzerinde ise ortalama bir güven vardır. Altında ise güvensizlik söz konusudur. Tüketici güveni, hanenin maddi durumu, genel ekonomik gidiş, işsizlik tehlikesi, tasarruf etme olasılığı açılarından değerlendirilir.

İmalat sanayiindekiler, siparişler, üretim stokları, istihdam ve ihracat olasılıkları ve yatırım niyetlerine dayalı bir değerleme yaparlar.

Perakende kesiminde ise iş hacmi, stoklar ve satış beklentileri endekse yansır. Gene ekim ayında, Perakende Ticaret Güven Endeksi yüzde 2.7 oranında. Hizmetler Sektörü Güven Endeksi yüzde 0.1 oranında arttı. Sektörel Güven Endeksleri, hizmetler, perakende ve inşaat sektörlerinde girişimcilerin gelecek 3 ay için bekleyişlerini sergiler. Bu ay bir ay önceye göre Hizmetler Güven Endeksi yüzde 0.1 arttı. Perakende güveninde artış yüzde 2.7 oldu. İnşaat sektöründekilerin güveninde ise yüzde 0.5 azalma var.

2015 Ekim ayında hizmetlerde, perakendede, inşaatta güven, geçmiş 4 yılın aynı ayındaki güvenin gerisinde. 2015 Ekim ayı Hizmet Sektörü Güven Endeksi 97.6 oldu. Son 4 yılın en düşük güven endeksi. Aynı şekilde perakende ticaret ve nşaat güven endeksleri de son 4 yılın en düşük endeksleri. 2015 yılının ilk 8 ayında perakende güveni 100’ün üzerinde iken, eylülde 96 oldu. Son 4 yılda bu kadar gerilememişti. Ekimde aylık olarak yüzde 2.7 arttı. 98.7 oldu. Ama bu da geçmiş 4 yılın 2’inci en düşük güven göstergesi. 2015 Yılı Hizmet Sektörü Güven Endeksi haziran ayında 100’ün altına indi. Temmuzda 100.4 oldu. Ağustostan bu yana gene 100’ün altında. Eylülde 97.5 idi. Bir ayda yüzde 0.1 yükseldi, 97.6 oldu. Ekim ayında inşaat kesiminde de güven endeksi, hizmetler ve perakende kesimlerindeki gibi son 4 yılın en düşük seviyesinde.

Aylık iniş çıkışlar da önemlidir ama, esas gösterge yıllar arası, aylar arası eğilimdir. Güven endeksleri geçmiş yıllara göre ve 2015 yılın ilk aylarına göre güvende giderek azalmayı işaret ediyor.

Tüm yazılarını göster