Ekonomi, Kürt sorunu ile komşulardaki gelişmelerden etkilenecek

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Seçim bitti. Ekonomi önümüzdeki günlerde seçim sonucu ortaya çıkan siyasi tablodan değil,

Kürt sorunu ile ilgili gelişmelerden ve komşu ülkelerdeki gelişmelerden etkilenecek.

Gerçekçi olalım. Seçim sonunda ekonomi politikaları kısa sürede değişmeyecek. Dolar, faiz, borsa seçim öncesi ne idi ise seçim sonu da öyle olacak. Üretici seçim sonuçlarına bakarak üretimini ayarlamayacak. Çalışan seçim sonucuna bakarak işini bırakmayacak. Normal olarak üretim ve istihdam eski çizgisinde devam edecek.

Fakat unutmayalım üretimin ve istihdamın sürmesi ve artması öncelikle iç ve dış talebin sürmesine ve artmasına bağlıdır.

İç ve dış talebin sürmesi ve artması için içeride ve dışarıda huzur ve istikrarın sürmesi gerekir.

Seçim döneminde Kürt sorunu ile ilgili tartışmalara ara verildi. Seçim bitti. Şimdi bu tartışmalar, "Anayasa değişikliği" bahanesi ile gündemin başına oturacak.

Suriye'deki karışıklıklar devam edecek. Suriye'nin geleceği belirsiz. Irak gibi bölünme söz konusu. Ardından Batılıların hedefi İran olacak. ABD ve Batılı ülkeler Ortadoğu'da yepyeni bir yapı ortaya çıkarma faaliyetini sürdürüyor.

Bu tabloda Türkiye için neler düşünülüyor. Bilinmiyor ama başka ülkelere uygulanan, "ayrılıkçıları destekleyerek ayrılığın gerçekleşmesini kolaylaştırma" politikasının Türkiye için de gündeme gelmesi mümkündür.

Halkımız için öncelik huzur içinde işine gücüne bakmak, karnını doyurmaktır. Politikacılardan, hükümetten beklenen ülkede huzur, güven ve adaleti sağlayarak, büyümenin, refahın yolunu açmalarıdır.

Ne var ki hükümet, politikacılar ve kamuoyu bunlar yerine daha başka, olağanüstü konulara zaman ayırmak zorunda kalınca ekonomide sorunlar ciddileşmektedir.

Halkımız oyunu verdi. Seçim tartışmaları bitti. Bundan sonra Kürt meselesinin çözümünde birliği sağlamak ve sürdürmek, bölünmeyi önlemek, sınır komşularımızdaki çalkantıların ülkemize sıçramasını ve zarar verir hale gelmesini önlemek zorundayız.

Tabii ki dolar, faiz, borsa konuları da önemli. Gördük ki, en ciddi ekonomik krizlerden bile çıkmak mümkün olabiliyor. Ama anarşi, terör, bölünme, parçalanma gibi sorunlar ülkelerin yok olmasına, halkın perişan olmasına yol açıyor.

Seçim bitti işimize bakalım ama, önümüzdeki dönemde ekonominin ekonomi dışındaki gelişmelerden büyük ölçüde etkileneceğini de bilelim.

Tüm yazılarını göster