Ekonomi Korrdinasyon Kurulu ne yapacak ?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekonomi Kordinasyon Kurulu ne yapacak ? Ekonomiye ne yarar sağlayacak ? Ekonominin kaptanı Sayın Babacan, her önemli mpolitika kararında veya tedbir uygulamasında kurulu toplayarak görüş alacak mı ? Kurul sadece  değişik bakanların birbirlerine  bilgi vermelerine mi yarayacak ? Son günlerde  Türkiye'de 4 açaşamı çalkantı yaşandı.

(1) Hükümet cari açığın tehlike sınırına yaklaştığını ilan etti. Cari açığın büyümesini önlemek için değişik tedbirler alınmaya başlandı.,

(2) Döviz fiyatlarında  beklenmedik zamanda, hızlı bir tırmanışın ortaya çıkıması piyasayı salladı

(3) Bunun üzerine Hükümet ve Merkez Bankası cari açığı sınırlamak için gündene getirdilen ciddi tadbirleri gevşetme havasına girdi.

(4) Merkez Bankası döviz fiyatının belli sınırı aşmaması için ciddi tedbirler alabileceği mesaıjını Verdi.

Bütün bu çalkantılar olurken Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) toplanmaması ilgi çekicidir. Demek ki EKK, güncel sorunlardan çok "politika kararlarının" konuşulacağı bir yapıda olacaktır. Bilindiği gibi EKK 2009 yılında küresel  krizin etkilerini azaltmak ve ekonomi yönetiminde eşgüdümü sağlama amacıyla kuruldu.

18.2.2009 tarihinde kabul edilen 5838 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile  3056 sayılı "Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"da yapılan   değişiklikle kurulan EKK'a katılacakları Başbakan belirliyordu.  EKK, gerek gördüğü durumlarda toplantılarına üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar davet edebiliyordu..Kurul kamu kurum ve kuruluşlarından ekonomik durumla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi isteme yetkisine sahipti.

İlk yapısı ile  Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki EKK'ya Devlet Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile ilgili kurumların üst düzey yöneticileri  katılıyordu. Yeni Hükümetin kuruluşundan sonra EKK'nın  yapısı şöyle belirlendi:Başkan: Ali Babacan - Başbakan YardımcısıÜyeler: Zafer Çağlayan - Ekonomi Bakanı Cevdet Yılmaz - Kalkınma Bakanı ,Mehmet Şimşek - Maliye Bakanı  ,Nihat Ergün - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ,Hayati Yazıcı - Gümrük ve Ticaret Bakanı ,Faruk Çelik - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı .

Kanunla çizilen çerçeve içinde EKK şu konularda faaliyet gösterecek:

· Ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek.

· Para, kredi, finans, maliye, borçlanma, gelirler ve diğer ekonomi politikaları ile plan ve programların tespitinde, uygulanmasında ve güncelleştirilmesinde koordinasyonu sağlamak.

· Küresel ve ulusal ekonomi ile ilgili gelişmeleri izlemek, değerlendirmek, gerektiğinde araştırmalar yapmak veya yaptırmak.

· Ekonomik güvenlik ve ekonomik savunmaya ilişkin ilke ve esasların tespitinde, uygulanmasında ve güncelleştirilmesinde koordinasyonu sağlamak.

· Gerektiğinde, gelir azaltıcı veya harcama artırıcı önerileri değerlendirmek, uygun görülenler hakkında etki analizlerini yapmak veya yaptırmak.

· Devlet yardımları politikalarının tespitinde, uygulanmasında ve güncelleştirilmesinde koordinasyonu sağlamak.

· Kurul kararlarının uygulama süreçlerini izlemek, değerlendirmek; sonuçları ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmek ve Başbakana sunmak.

Görülüyor ki, EKK'ya kanunla verilen görev ve sorumnluluğun sınırı çok hem de  çok geniş.EKK bir ölçüde Devlet Planlama Teşkilatı gini çalışacak. Bütün bunları yapacak kadro ve de çalışmaları koordine edecek bir yönetici olmadan AKK'nın bütün bu konuları ele alması,sonuçlandırması imkansız. Her bakanlığın kendi kadrosu AKK'ya katlkıda bulunsa da sonuç alınamaz. Fakat daha işin başında kötümser olmaya gerek yok. Bakalım,görelim EKK'nın ekonominin iyileşmesine  ne gibi katkıları olabilecek ?.

Tüm yazılarını göster