Ehliyet sınavında sigorta ve KTT ile ilgili soru sorulamaz mı ?

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Maddi hasarlı kazalarda "Kaza Tespit Tutanağı"(KTT) uygulamasının ardından üç sene geçti. Şöyle bir geriye baktığımızda  çıkarılmasındaki amaç doğrultusunda başarılı olduğu söylenebilir. Uygulamanın başladığı senelerde kaza sonrası trafik polislerinin de özverisiyle sisteme kolay adepte olundu. Maddi kazalarda "Kaza tespit tutanağı" uygulama oranının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Fakat hala, yollarda kaza yapmış otomobillerinin başında, ellerinde cep telefonları ile bir yerleri arayanlara rastlıyoruz.

Suistimaller zarar ettirdi

Kaza Tespit Tutanağı uygulaması sonrasında belki polislerin işi azaldı, belki yollar kaza sonrası çok daha az tıkandı ama….. Kazalardaki suistimal olayları kat be kat arttı. Sahte tutanaklar, dayı yeğen, baba oğul çarpışmalarında bir artış gözlendi. Sonrasında trafik kazaları kavşaklar yerine sokak aralarında olmaya başlandı. Otomobillerin bütün kazaları geri geri giderken yapma modası başladı. Ve böylece trafikte bütün araçlarımızın sağlarında sollarındaki bütün vuruk ve çizikler sigorta şirketlerine Kaza Tespit Tutanağı yolu ile tamir ettirildi. Sigorta sektörü sadece bu nedenle bu üç sene zarfında milyon TL'ler ile anılacak şekilde zarar ettiler. Tüm gelişmiş ülkelerdeki bu çağdaş sistem ne yazık ki ülkemizde suistimal edildi.

Sınav sorularında sigorta neden yok ?

Konumuz "Kaza Tespit Tutanağı", veriler bu uygulamanın başarılı olduğunu söylüyor. Fakat ben inanıyorum ki aracında "Kaza Tespit Tutanağı" olmayan, konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan hala milyonlarca sürücü vardır. Artan nüfus ile her gün ehliyet almak için başvuranların sayısının da az olmadığını düşünüyorum. Sınav sorularına şöyle bir göz attım, ilk yardım, trafik ve çevre bilgisi ve motor ve araç tekniği konusunda sorular var. Soruların birçoğu çok gerekli. Fakat Trafik ve çevre bilgisi bölümünde sigorta ile ilgili birkaç soru sorulamaz mıydı ? Milli Eğitim Bakanlığı- Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü-Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı soruları hazırlıyor. Ben diyorum ki bir soruda "Kaza Tespit Tutanağı" nasıl doldurulur ? Hangi kazalarda "Kaza Tespit Tutanağı" tutulması zorunludur, hangi kazalarda polis çağırılmalı ? diye sorulmalı. Ya da Trafik sigortası ve kasko arasındaki fark sorulmalı.

Eğitim şart

Geçtiğim hafta aracım ile ilgili bir servisteydim, servis yöneticisi benim özel sigortalar hakkında yazı yazan bir gazeteci olduğumu öğrenince bana bu konuda yazı yazmamı önerdi. Şöyle bir düşününce çok mantıklı olduğunu düşündüm. İlk ve orta öğretime bir ünite sokmayı başaramadık bari ehliyet sınavında özel sigortalar ve uygulamaları hakkında bir farkındalık yaratılmış olur. Eğitim şart diyoruz…

Tüm yazılarını göster