Türk futbolunun bir rutinine daha hep birlikte tanık olduk. 84 günlük birinci transfer döneminin sonu gelirken, kulüplerimiz "sezon sonu indiriminde vitrin bakmaya çıkan" alışveriş kolikler gibi dört bir yana dağıldılar. Avrupa macerasına atılmayacak takımlar için süre biraz daha uzun ancak bu kulvarlarda da başarı hedefleyenlerin iki ayağı bir pabuca sıkıştı. Haliyle son dakika transferlerinde "göle maya çalma" olayıyla da sıklıkla karşılaşmaktayız. Esasen Avrupa futbol arenasında ülkemizi ve bayrağımızı temsil eden kulüplerin "ya tutarsa" demeye hakları yok ancak onlara sorsanız "şike soruşturmasını" bahane ederek bugünleri öngöremediklerini söyleyeceklerdir. Bunu dile getirenlerin yeni sezon özelinde haklılık payları olsa da işi genele vurduğumuzda kelimenin tam anlamıyla senelerdir bir fiyasko yaşandığı aşikâr. Örneğin Avrupa Ligi'nde hatırı sayılır bir gruba düşen Beşiktaş'ta et mi, balık mı anlaşılmadan sakatlanan Bebe'nin yerine alelacele "Eduardo Goncalves de Oliviera" takviyesi yapıldı. 30 yaşındaki futbolcunun bu zamana kadar Avrupa futbol piyasasında dişe dokunur bir iş yapamamış olması başlı başına soru işareti. Siyah-beyazlı kulübe daha önce Fabian Ernst, Michael Fink ve Roberto Hilbert'i veren "ROGON Sportmanagement GmbH & Co. KG" isimli şirkete bağlı olan Edu'nun 2007'de Mainz'dan Güney Kore'nin Suwon Bluewings takımına 1 milyon 400 bin euro karşılığı verildiğini biliyoruz. Oradan da Schalke'ye geldiğini. Bundesliga kariyerine 86 maç, 10 gol, 4 asist sığdıran bu futbolcunun gelişiyle Beşiktaş'ın gol yollarındaki eksikleri kapanacak mı? Hep birlikte göreceğiz. Ancak şunu söylemekte yarar var ki, Edu'nun Bundesliga'da maç başına oyunda kalma süresi yaklaşık 52 dakika idi. Bir kıyaslama yapmak bakımından Simao'nun La Liga'daki 138 maçında yaklaşık 75 dakika sahada kaldığını, Fabian Ernst'in ise kariyerindeki 306 Bundesliga karşılaşmasında ortalama 80 dakika oyunda olduğunu yazabiliriz. İşin ilginci, Beşiktaş'ın gol sıkıntısını kompanse etmek için takviye ettiği Almeida da Bundesliga kariyerinde 55 dakikalık bir performans sergilemişti. Ortalama olarak maç başına yakın süre alan iki isimden Almeida 156 dakikada bir gol kaydına muvaffak olurken yeni transfer Edu 444 dakikada bir skor kaydedebildi. Bu durumda kim kimi desteklemek durumunda kalacak orası meçhul.
Peki, bütün bunları neden yazdım? Üstelik Danimarkalı teknik direktör Ebbe Skovdahl'ın futbol kitaplarına geçen "İstatistikler mini etek gibidir, çok şey gösterir ama asıl önemli olanı saklar." deyişi de orta yerde dururken? Asıl amacım isimleri değil sistemi sorgulamak da ondan. Sizce bir kulüp transfer ihtiyacı olduğunda son dakika menajerin ayağına gidip "Portföyünde bana uygun neler var?" mı, demeli yoksa takımın eksikleri bir önceki sezondan belirlenip futbolcu izleme komitesi vasıtasıyla oyuncu havuzu mu oluşturulmalı? Hiç şüphesiz ikincisi ama ben buradan "iki sezon üst üste çalışan kaç teknik heyet var bizde" diyerek kulaklarımı çınlattığınızı biliyorum. Bir kulüp potansiyeline inandığı, daha önce izlediği ve olumlu kanıya vardığı bir futbolcu için istatistikleri ne olursa olsun riske girebilir, para harcayabilir. Peki ama Beşiktaş'ın şu anki durumuna bakın: Sidnei? "Dur bakalım belki iyi çıkar." Julio Alves? "İyi futbolcu olma ihtimali var, bekle." Edu? "Peşin hüküm verme!" Bebe? "Ümitliydik biz ondan." Bu örnekleri yerli statüsünde alınan gençler için de çoğaltmak mümkün. Kısacası, ümitler her daim var ama dört zar attığınızda dördünün de şeş ya da beş geleceğinin garantisi yok. Oysa Beşiktaş her sezon başa güreşmek için yola çıkan bir takım. Ben mi yanlış biliyorum?
Dünya liglerinde transfer
· Geçtiğimiz sezon şampiyonluğu Lille'e kaptıran Lyon, Le Havre'nin genç yeteneği Gueida Fofana'yı kadrosuna kattı. L'Equipe'in haberine göre 20 yaşındaki oyuncu ile 2015 yılına kadar sözleşme imzalandı, ancak ödenecek bonservis bedeli açıklanmadı. Fofana'nın, bu yaz Malaga'ya satılan Jeremy Toulalan'ın boşluğunu doldurmak için alındığı tahmin ediliyor.
· Twente yönetimi, Feyenoord'un başarılı orta saha oyuncusu Leroy Fer ile kadrosunu güçlendirdi. Feyenoord'un istediği bonservis bedelini almasına sevindiğini belirten 21 yaşındaki oyuncu, "Transferin gerçekleştiği için çok mutluyum. Feyenoord'un istediği parayı almasına çok sevindim. Orada 11 yıl geçirdim. Feyenoord'a her zaman minnet duyacağım" dedi.
· Kaiserslautern'in Hırvat orta saha oyuncusu Ivo Ilıcevic, Hamburg ile 4 yıllık sözleşme imzaladı. Hamburg'ın Ilicevic için ödeyeceği bonservis bedeli ise açıklanmadı. Kısa süre önce yıldız orta saha oyuncusu Eljero Elia'yı Juventus'a gönderen Hamburg, 24 yaşındaki oyuncunun transferiyle bu boşluğun giderileceğine inanıyor.
· Liverpool Kulübü, orta saha oyuncusu Christian Poulsen'in Fransa Lig 1 ekiplerinden Evian'a kiralandığını duyurdu. Geçtiğimiz sezon Juventus'tan yaklaşık 5 milyon euro karşılığında transfer edilen 31 yaşındaki oyuncu, Anfield'da kendini göstermekte zorlanmıştı ve kariyerine Fransa ekibinde devam etme kararı aldı.
· AS Roma, Olympique Lyon'dan Miralem Pjanic'i transfer döneminin son gününde kadrosuna kattı. Transferin mali detayları hakkında henüz bir açıklama gelmemiş olsa da fakat Lyon'un genç yıldızını 10 milyon euroya bıraktığı iddia ediliyor. Pjanic, Juninho Pernambucano kulüpten ayrıldıktan sonra onun 8 numaralı formasını giymişti.
· Rus ekibi Zenit, Bonucci ile Alves'i takas etmek isteyen Juventus'un bu önerisini reddetti. Zenit'ten olumsuz yanıt alan Juventus ise bir başka Rus ekibi olan Rubin Kazan'ın stoperi Salvatore Bocchetti'ye yöneldi. Bu transfer için Napoli'nin de devrede olması Torino ekibinin işini zorlaştırıyor.
· La Liga ekiplerinden Real Madrid, orta saha oyuncusu Pedro Leon'u sezon sonuna kadar Getafe'ye kiralık olarak gönderdi. 24 yaşındaki Leon, geçtiğimiz sezon başında 10 milyon euro karşılığında Getafe'den Real Madrid'e transfer olmuştu. İspanyol oyuncu, geçtiğimiz sezon Real Madrid formasıyla çıktığı 14 maçta sadece iki gol atabilmişti.
Türkiye liglerinde transfer
· Şike soruşturması nedeniyle zor günler geçiren Fenerbahçe'nin Olimpik Marsilya'da forma giyen Senegalli savunmacı Souleymane Diawara'yı kadrosuna katacağı konuşuluyor. Öte yandan Trabzonspor'un teklifini reddeden Reto Ziegler de Andre Santos'tan doğan sol bek boşluğunu doldurmak için Fenerbahçe'nin düşündüğü isimler arasında yer alıyor.
· Şampiyonlar Ligi vizesi almasının ardından transferin son döneminde şaha kalkan Trabzonspor yönetimi, Premier Lig ekiplerinden West Bromwich Albion forması giyen Slovak savunma oyuncusu Marek Cech ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Marek Cech'in West Bromwich takımından 1 milyon euro bonservis bedeli ile transfer edildiği, kendisine ise yıllık 850 bin euro verileceği belirtildi.
· Beşiktaş yönetimi, golcü transferinde aradığı ismi Almanya'da buldu. Manchester United'dan kiralanan Bebe'nin sakatlığı sonrasında harekete geçen Beşiktaş yönetimi, Schalke'nin başarılı golcüsü Edu'nun kiralanması için girişimlere başladığını borsaya bildirdi. 2003-2007 yılları arasında Bochum ve Mainz forması giyen 1981 doğumlu Brezilyalı golcü, 2 senelik Güney Kore macerası sonrasında Schalke'ye gelmişti.
· Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Wolfsburg'da forma giyen savunma oyuncusu Peter Pekarik'i kadrosuna kattı. Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Pekarik'in dört yıllık sözleşme imzaladığı belirtildi. Sarı-kırmızılı ekibin Wolsfburg'a 1.5 milyon euro bonservis bedeli ödediği tahmin ediliyor. Pekarik, Slovakya Milli Takımı'nın 2010 Dünya Kupası kadrosunda da yer alıyordu.
· 27 yaşındaki Faslı sağ bek oyuncusu Mickael Chretien Basser, Bursaspor'la üç yıllık sözleşme imzaladı. Basına yansıyan haberlere göre, Basser'in Bursaspor'u tercih etmesinde Alfred N'Diaye'nin görüşlerinin payı büyük. Futbol kariyeri boyunca Nancy'de forma giymiş olan Chretien, Fas Milli Takımı'nda 22 kez oynamıştı.
· Transfer çalışmalarını sürdüren Galatasaray, Sulley Muntari'nin menajeri ile anlaştı. Yöneticiler ve Ünal Aysal ile yapılan gelişmelerin olumlu geçtiği ve her an bu transferin bitebileceği belirtildi. Galatasaray kulübü, Inter kulübünün serbest bıraktığı Sulley Muntari transfer etmesi halinde oyuncu için herhangi bir bonservis bedeli ödemeyecek.