Düzelt-Devam et

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com
 
Genele bakıldığında belki çok etkileyici olmasa da enstruman bazında son bir ayda önemli toparlanmalar yaşadık. Birkaç örnek vermek gerekirse Nikkei, Yen, Shanghai Bileşik,EuroJpy ciddi hareketler kaydetti. Şimdi biraz dinlenmeleri gerekiyor.
 
Özellikle yen bazlı menkullerde 2012'nin son günlerine kadar olumlu raporlar görmek zordu. Yen dolar paritesinde de 60 seviyeleri telafuz ediliyordu. Ancak Başbakan Abe'nin açıklamaları ile rüzgar tamamen değişti ve Japon ekonomisinin sorunları bir kez daha görmek istemeyenlerin öne geldi. Sadece Japon ekonomisi değil Çin ekonomisi de önümüzdeki yıllarda en az ABD kadar gündemde yer alacak ve gerekli reformlar yapılmaz ise negatif etkiler yaratacak.Kısa vadede görülecek iyi veriler yanıltıcı bir resim çizebilir. Borçlanama tavanı konusu, bir önceki tartışma ve mali uçurumda olduğu gibi, son anda yine halledilecek. Ancak ABD ister kısa vadeli teknik defaulta düşsün , isterse son anda bu durumdan kendisini kurtarsın notunun bir kez daha düşürülmesi tehlikesi ile yaşamak zorunda.
 
Zira görüntüsünü değiştirebilecek hayati reformlar siyasi tartışmaların beraberinde sürekli öteleniyor. Ancak daha kısa vadede elbette bilançolar öne çıkacak. Reel performansların yanında mali uçurum konusunu geride bırakan CEO'ların temkinli bir iyimserlik ve büyüme arzusu içinde olacağını ve bu yönde açıklamaların endeksleri biraz daha yukarıya taşıyacağını düşünüyorum. Gerçek bir rally ise enflasyon beklentilerinde bozulma yaşanması ve fonların bonalardan çıkarak hisselere geçmesi ile yaşanacaktır.
 
Apple'da ise artık çok kritik seviyelerdeyiz. 1000 dolar olacağı iddia edilen ve bir balon nitelenmesini Altından daha çok hak eden Apple 700 dolardan 480 dolara kadar geriledi. 460 doların kırılması durumunda 370 dolara kadar geri çekilme sürecektir. Altında ise QE kaygılarının yersiz olduğunu düşündüğüm gibi QE yokken de altının yükseldiğini daha önce belirtmiştim.
 
Gerek Altın gerekse Gümüş cari seviyelerde tutunmayı başarabilirse (1660 ve 30.50) yeni bir yukarı hareketin doğumunu izleyebiliriz. ECB'nin bir faiz indirimi ertelemesi ve hatta gündemden çıkartması euro için kısa vadede olumlu olabilir. Ancak krizdeki bir ülkenin en son istediği şey para biriminin hızla kuvvetlenmesi. Almanya 1.40 seviyesinde bir Euroyu belki kaldırabilir ancak Ispanya'nın bu seviyeden memnun olmayacağını düşünüyorum.
 
2012de yaptığım yorum 2013te de geçerli olacak kuvvetli euro bir süre sonra zayıf euroya neden olacak bir gelişme. 
 
Tüm yazılarını göster