Dünyayı kurtaracak önlem paketini beklerken...

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

ABD konut kredisinde başlayan soru tüm dünyayı tehdit eden küresel bir krize dönüşüyor. Kamu otoriteleri tarafından alınan münferit önlemler güveni yeniden tesis etmek için yeterli olmadı. Dünya ekonomisi 1929 ekonomik buhranından bu yana görülen en ağır kriz riski ile karşı karşıya. Finans sistemindeki güven sorunu çözülemezse yıllarca sürecek derin bir durgunluğa girebiliriz.

IMF ve Dünya Bankası uyarıyor. "Küresel krize karşı küresel bir çözüm aranması zorunlu, ulusal tedbirlerle küresel krizi çözemezsiniz." Tüm dünya nefesini tutmuş Washington'da yapılan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu toplantılarını izliyor. Dünyanın önde gelen ülkeleri durumun vahametinin farkına varıp ortak bir eylem planı konusunda uzlaşabilecek mi?

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin (G-7) hazine bakanları ve merkez bankası başkanları ortak bir açıklama ile finansal piyasalarda istikrarı sağlamak, ödemeler sistemindeki sorunları çözmek ve küresel büyümenin devamlılığını sağlamak için ortak hareket edeceklerini açıklıyor. 

G-7 ülkeleri tarafından açıklanan eylem planı beş temel konuya odaklanıyor.

(i)Finans sektöründe "sistemik olarak önemli oyuncuların" ayakta kalması için gerekli her türlü desteği sağlamak.

(ii)Para ve kredi piyasalarındaki durgunluğu tıkanıklığı aşmak için bankaların ve diğer mali piyasa oyuncularının ihtiyaç duydukları likiditeyi ve fon ihtiyacını karşılamak.

(iii)Kamunun ve özel sektörün imkânlarını kullanarak bankaların ve diğer mali piyasa oyuncularının sermayesini güçlendirmek

(iv)Mevduat sahiplerinin bankacılık sistemine güvenini korumak için birbiriyle uyumlu bir "mevduat garantisi" sistemi kullanmak.

(v)İpotek piyasasının yeniden açılması için bankaların ellerindeki kompleks menkul kıymetlerin doğru bir şekilde değerlenmesini sağlamak ve şeffaflığı artırmak.

G-7 ülkeleri tarafından yapılan açıklamayı gecikmiş ama doğru yönde atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Ama kamu otoriteleri tarafından yapılan açıklamalarla piyasalardaki paniğin kontrol altına alınması ihtimalini düşük buluyoruz. Aklın tutulduğu ve paniğin hâkim olduğu mevcut konjonktürde piyasaları sakinleştirmek için "eylem planı açıklamak yeterli değil" acil eyleme geçmek gerekiyor.

Tüm yazılarını göster