Nasreddin Hoca’nın “ Dünyanın Ortası” fıkrasını bilenler bilir. Fıkra şöyledir: Çevreden bir grup insan, Nasreddin Hoca'yı çevirip ''Hocam size bir sorumuz var, dünyanın ortası neresi?'' demişler. Hoca, 5-10 adım ilerlemiş, bastonunu yere saplamış; ''Dünyanın ortası burasıdır'' demiş. Şaşkın şaşkın bakan kişiler, ''Nasıl olur Hocam?'' demişler. Hoca da ''İnanmazsanız ölçün...'' diye cevap vermiş.
Dünyaca ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca’nın Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunan türbesinde bu temsili dünyanın ortası diye tabir edilen yeri görmek , ayak basmak mümkündür.
Geçenlerde Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürlüğü ve Akşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği organizasyon ile Konya’da bulunan basın mensupları ile birlikte biz de dünyanın ortasını bir kez daha görmüş olduk.
Sosyal belediyecilik çalışmaları, devam eden restorasyon çalışmaları ile kültürel belediyecilikte geldikleri nokta ve altyapı faaliyetleri hakkında bilgiler veren Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’dan zengin bir kültüre sahip ilçenin yeni bir çehreye kavuşma çalışmalarını dinledik.
Başkan, Konya merkezden sonra Selçuklu eseri en fazla olan Akşehir’dir diyor. Akşehir’in çok eski bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Başkan Akkaya, “Akşehir’in M.Ö. 4 bin yıllara dayanan bir yerleşimi var, Frigyalılara kadar giden bir özelliği var. Daha sonra Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular döneminde de yerleşim yeri olmuş. 154 tane tescilli Selçuklu eserimiz var. Tarihi dokusuyla, tabiat güzelliğiyle, meyvelikleriyle, kiraz çiçekleriyle çok biliniriz”dedi.
Nasreddin Hoca’nın diyarı olmakla bilinen Akşehir tarihi ve kültürel yapısı ile ayrıca dikkat çekiyor. Tarihi Akşehir evleri, Arasta Çarşısı, Takkasızlar Konağı, Ulu Cami, Ermeni Kilisesi ve Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin de yer aldığı ilçede bulunan üç müze ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı.
Safranbolu evlerine benzeyen kendine özgü mimarisi ile Akşehir evleri görülmeye değer. Cumbalı Akşehir evlerinin restorasyon çalışmaları tam olarak bittiğinde adından daha çok söz ettirecektir. Akşehir’de 2 bin tane bu evlerden bulunuyor. Bu evlerin yaklaşık 200 tanesi restore edilmiş durumda ve bu sokaklar görülmeye değer. Restorasyon çalışmalarının bitmek üzere olduğu Arasta Çarşısı’nda 263 adet ahşap yoğunlukta dükkan bulunuyor ve çarşıda keçecilik, semercilik ve bakırcılık gibi meslekler hala devam ediyor.
İç Anadolu, Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin geçit noktasında yer alan Akşehir zengin bir yemek kültürüne de sahip. Coğrafi işarete sahip olan Akşehir kirazından yapılan kiraz lokumu ve peynir baklavası herkesin bilmediği lezzetler arasında yer alıyor.
Nasrettin Hoca Mizah Köyü projesi hazırladıklarını anlatan Başkan Akkaya, "Her yıl Nasreddin Hoca Şenlikleri yapıyoruz. Uluslararası boyutta karikatür ve fotoğraf yarışmaları düzenliyoruz. 2016 yılından itibaren Nasreddin Hoca Anma Etkinlikleri düzenlemeye başladık. Bu yıl 24-26 Ekim tarihleri arasında Anma etkinliklerimiz oldu. Mizahı ustalıkla kullanmış bir islam alimi, filozof olan Nasreddin Hoca’nın görüşlerini tanıtmak için 81 ilde Nasreddin Hoca fıkra canlandırma yarışmaları düzenledik. Turizm potansiyelimizi artırmaya yönelik projelerimize devam edeceğiz. Herkesi dünyanın ortasına davet ediyoruz” dedi.