”Dünyada ve Türkiye'de turizmde yeni bir dönem”

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

3 Aralık Resort Turizm Kongresi; Ekin Grubu, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile birlikte yayınladığı RESORT Dergisi üzerinden ana teması "Dünyada ve Türkiye'de Turizmde Yeni Dönem" olan RESORT Turizm Kongresi düzenliyor. Avrupa'da özellikle de turizmde Türkiye'nin rakibi olan İspanya ve Yunanistan'ın durumundan dolayı seyahat endüstrisinde gözlerin Türkiye'ye çevrildiği bu dönemde böyle bir toplantının önemi büyük.

Yarın Antalya'da Talya Convention Center'da gerçekleştirilecek olan RESORT Turizm Kongresi'ni düzenleyen derginin editörü aynı zamanda kongrenin de moderatörü olan Fehmi Köfteoğlu, katılımcıları, konu başlıkları ve konuşmacıları ile kendi alanında bir ilk olacağını söylüyor.

Köfteoğlu'nun açıklamalarına göre, kongreye Avrupa'nın en büyük iki grubu olan TUI ve Rewe gruplarının liderleri katılıyor.

Türkiye'nin turizm yol haritasının çizileceği kongreye katılacak olan TUI Yönetim Kurulu Başkanı Michale Frenzel ve Rewe CEO'su Sören Hartmann, 2012 turizm pazarı ile ilgili öngörüleri ve değerlemeleri açıklayacak. TUI Avrupa turizm pazarındaki payı yüzde 23, Rewe'nin yüzde 18. İki dev kuruluş Avrupa pazarının yarısını temsil ediyor.

Alman Turizm Araştırmaları Merkezi'nin Türkiye-İtalya-İspanya ülkeleri için hazırladığı karşılaştırmalı rekabet üstünlükleri raporunun da kongrede açıklanması bekleniyor..

Fehmi Köfteoğlu, "Dünya turizm hareketinin devleri konumundaki aktörlerin katılımıyla yapılacak olan kongre, turizmin Türkiye'deki düzeyi ve uluslararası alandaki itibarının ifadesidir. Türkiye'nin turizmde en büyük iki pazarı Almanya ve Rusya'da durum, bugüne kadar ihmal edilen iç pazar, turizm finans ilişkileri, havayolu taşımacılığındaki gelişmeler ve turizm mevzuatı başlıkları altında her biri işin uzmanı kişiler tarafından ele alınacak RESORT Turizm Kongresi bu anlamda kendi alanında bir ilk olacak" diyor.

Bizim içim turizm sektörü önemli. Yılda 27 milyon ziyaretçi 21 milyar dolar döviz bırakıyor. Ama yeterli mi? Hayır. Fransa'ya 78 milyon turist geliyor 46 milyar dolar bırakıyor. İspanya'ya 52 milyon turist geliyor. 52 milyar dolar bırakıyor. İtalya'ya 42 milyon turist geliyor.35 milyar dolar bırakıyor. Hem turist sayısını hem turizm gelirini artırmak için yapacağımız çok şey var.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçtiğimiz günlerde 100 liralık ihracat yapmak için 82 liralık ithalat yapıldığını söylemişti. Yani bunun ancak 18 lirası kasaya giriyor.

Oysa turizmden elde edilen 100 liranın 95'i Hazine'nin kasasına giriyor.

Hazine'ye en yüksek oranda nakit akışı girişini sağlayan turizm bu yolla ödemeler dengesinin kurulmasında önemli bir rol oynuyor.

Turizm yalnız ödemeler dengesine yaptığı katkı ile değil az yatırımla kısa sürede yarattığı istihdam olanakları, bölgeler arasındaki gelişmişlik dengesizliğini ortadan kaldırması ve sosyal gelişmeyi hızlandırması ile de önemli bir sektör.

Bu nedenle Ekin Grubu ve AKTOB tarafından düzenlenen RESORT Turizm Kongresi her bakımdan önem taşıyor.

Tüm yazılarını göster