Dünya sıkılaşıyor, FED direniyor…

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serhan Yenigün / Finansinvest

ABD hariç gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan ekonomilerin hemen hemen tamamı gevşek para politikalarını terk ediyor. ABD'de ise henüz bu yönde bir irade görülmüyor. Sıkılaşan merkez bankaları "enflasyon" kaygılarını dile getirirken, gevşek para politikalarını sürdüren FED ise "büyüme" tarafında daha fazla ağırlık verdiğini ve enflasyonda korkulacak bir artış eğilimi olmadığını söylüyor. Aslında, hem büyüme hem de enflasyon küreselleşen ekonomi ve piyasa konjunktüründe hızla yaygınlaşabilen ve farklı coğrafyalarda hemen hemen aynı yönde karakter gösteren iki olgu. Bu nedenle, zaman bize iki taraftan birinin yanıldığını gösterebilir. Ancak, şu anda piyasalarda fiyatlanan bir gerçek var ki, o da USD arzında şimdilik bir kısıntı olmayacak, ancak EUR ve diğer birçok major para biriminde artan faizler ya da daraltılan likidite değerlenme getirecek. Son dönemde bunu dünyanın en yaygın iki para birimi olan EUR ve USD arasındaki paritede EUR lehine devam eden güçlü seyirde belirgin bir şekilde görebiliyoruz. Buna benzer şekilde, son birkaç günde farklı hareketler olsa da TL dahil birçok para birimi daha USD karşısında değer kazanmakta.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da zayıf kalan USD nedeniyle birçok varlık değerinin artış trendini koruyor olması. Ancak, geçtiğimiz Pazartesi günü Usame B. Ladin'in öldürüldüğüne dair haberler jeopolitik risk algılarını azaltarak uzun süredir ralli yapan emtia ürünlerinde kar satışı için bahane yarattı. Tabi burada Asya'da sıkılaşma politikalarının hız kesmeden devam etmesi de talep odaklı beklentileri azaltan önemli bir etkendi. Aynı periyotta USD'de bir değerlenme görülmemesi, emtia fiyatlarındaki geri çekilmenin bir düzeltmeden ibaret kalabileceğini gösteriyor.

Küresel ekonomilerde büyümenin nasıl seyredeceği bazı soru işaretlerine tabi olsa da gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere sürecek gibi görülüyor. Bu da, USD'de zayıflığın sürmesi halinde emtia fiyatlarının önümüzdeki dönemde yeniden güç toplamasına neden olabilir. Bununla beraber, FED'in de 2012'de yavaş yavaş sıkılaşmaya geçmesi hala beklentiler dahilinde. Bu konuda FED'in zamanlama konusunda vereceği ipuçları izlenecektir. FED'den somut sıkılaşma mesajları gelmesi halinde, 2009'dan bu yana ralli halinde olan birçok varlık ve endeks değerinde ilk tepkilerin kar satışı şeklinde geleceğini düşünebiliriz. Ancak, o dönemde diğer makro gelişmeler ve FED'in bu sıkılaşmaya ne şekilde ve ne hızda geçeceğine dair detaylar mutlaka dikkate alınmalı.

Tüm yazılarını göster