Dünya poturunu çıkarırken…

Hakan GÜLDAĞ hakan.guldag@dunya.com

Nikolay Haytov…

70’li yıllarda pek severdik öykülerini. 2002’de bu dünyadan ayrıldı. ‘Dünya Poturunu Çıkarıyor’ kitabı ise hala hatırımda…

Çok sonraları, kitabını Bulgarca'dan Türkçe'ye çeviren ismin, uzun yıllar DÜNYA Bölgeler Koordinatörü olarak da çalışan gazeteci ağabeyimiz rahmetli Hasan Yılmaer’in eşi Naime Yılmaer olduğunu öğrendim.

Hayat acı-tatlı pek çok tesadüfle dolu…

Neyse…

Haytov’un kitaba adını da veren öyküsü bir kasabada geçer. Kasaba halkının fabrika malı ayakkabı satan tüccara rağbet etmesi, geleneksel yöntemlerle yemeni ve çarık yapan zanaatkarı fena halde kızdırmıştır. Duruma bir çare aramak için toplanırlar:

“Biz gençler kızgındık. İki pabuççuyu dereye atıp korkutmak istiyorduk. O zaman kaçacaklarına inanıyorduk. Yaşlılar buna yanaşmıyordu. Hele yaşlı biri buna karşı koyuyordu; Ali…

Ali adamakıllı yaşlı bir Türk’tü. Apak bir sakalı ve eğri bir boynu vardı. O, iki pabuççunun dereye atılmasına şiddetle karşı koyuyordu:

‘Ustalar, diyordu, İş kundurada ya da pabuçta değil. Eğer dünya çarıklarını çıkarmaya başladıysa karşı koymaya imkan yoktur. Eğer dünya poturlarını çıkarıyorsa, çıkaracaktır. Pabuççulara sataşmayın. Genç olanlarınız yemeniyi bırakıp pabuç yapmaya bakın…”

Hiç şüphesiz, Haytov’un bilge Ali Usta’nın ağzından aktardığı eski ile yeninin mücadelesi günümüzde de aynen sürüyor. Mecralar, araçlar ve zaman farklılaşıyor, o kadar…

Dünya dijitalleşiyorsa, elinde, cebinde ya da masasında akıllı cihazlarının bir an bile olsun başından ayrılmıyorsa, üretimini ve ticaretini farklı yollarla yapmaya başlamışsa karşı çıkmak kâr etmiyor.

Yeni yol ve yöntemleri öğrenmekten başka çaremiz yok.

Şimdi internet üzerinden yapılan elektronik ticaret serpiliyor. Bugün için toplam perakende ticaretin yüzde 4’ü civarında olduğu kabul ediliyor. Ancak farklı hızlarla geliştiği de bir gerçek. Örneğin ABD’de, perakendede e-ticaretin payı yüzde 10’a dayandı. 2010’da yüzde 1’in altındaydı. Yani 5 yılı bile bulmadan bu ülkede 10 kat, yani yüzde 1000 büyüdü e-ticaretin hacmi. Aynı dönemde, toplam perakende ticaret ise yüzde 50 arttı. e-Ticaret perakende dışı alanlara da hızla yayılma eğiliminde…

E-ihracat da öyle… Dünyada sınır ötesi e-ticaretin büyüklüğünün 1 trilyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

Dünya gibi Türkiye de e-ticareti sevdi. Yurtiçinde e-ticaret hacminin 50 milyar liraya ulaştığı tahmin ediliyor.

Gazetemiz DÜNYA, ekonomiyi etkileyecek bütün trendlerde olduğu gibi, önümüzdeki dönemde daha da öne çıkacak olan e-ticaret ve e-ihracat alanlarına özel bir önem veriyor.

İlk örneğini elinizde tuttuğunuz ‘DÜNYA e-ticaret’ çalışmamızı da bu amaçla hazırladık. Amacımız net; Türkiye’nin en girişimci ve dinamik kesimini oluşturan okurlarımızı bu yeni alanların yarattığı fırsatlardan ve tabii olası risklerden de haberdar etmek. İşinizde doğrudan kullanabileceğiniz bilgi aktarmak.

Çalışmamızı gazetemizde olduğu gibi, DÜNYA Online üzerinden de genişleterek ve zenginleştirerek size ileteceğiz.

Faydalı olacağına inandığımız DÜNYA e-ticaret bülteninin ilk sayısını sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Tüm yazılarını göster