Dünya milyar dolarlık duvarlarla çevriliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Küreselleşme sınırları ortadan kaldırsa da, insanları birbirinden ayıran duvarların sayısı artıyor. ABD, kendini koruma amaçlı duvarlara 8 milyar dolar ödedi.

"Bak anne gökyüzünde bir uçak var/ Korkmuş insanları gördün mü?/ Düşen bombaları duydun mu?/  Açık mavi gökyüzünün altında verilmiş yeni, cesur bir dünya sözü tutulmadığında/ Neden sığınaklara kaçıştığımızı hiç merak ettin mi?/ Alevlerin hepsi yok oldu, fakat acı geçmiyor/ Elveda mavi gökyüzü/ Elveda." 

Bu sözler, dünyaca ünlü İngiliz rock müzik grubu Pink Floyd'un 1979 tarihli The Wall (Duvar) albümünde yer alan Goodbye Blue Sky'a ait.

Terörizm korkusu, göç korkusu, diğerine karşı duyulan korku, insan veya uyuşturucu trafiği gibi çok sayıda neden, etrafımıza duvarlar örmemize neden oluyor. Küreselleşme ile ürünler arasındaki sınırlar ortadan kalkarken, insanlar arasında yüksek duvarlar yükseliyor.

Korku duvarları, mavi gökyüzünü hızla yokediyor.

Berlin Duvarı 1989 yılında yıkıldı. Her iki taraftaki insanlar birbirini kucakladı. Demokrasi kazandı. Serbest dolaşım kazandı. Duvarın yıkılmasından ardından çeyrek asır geçti. Bugün geldiğimiz nokta da ise, yeniden geçmişe dönmüş gibiyiz. Ortadoğu'dan Asya'ya, Afrika'dan Amerika'ya, güçlü duvarlar, elektrikli teller, aşılmaz bariyerler yükseliyor. Ülkeler arasına örülen duvarların boyutu tam 18 bin kilometreye ulaşıyor. Yani neredeyse dünyanın çevresinin yarısı.

Peki bu duvarlar nerelerde yükseliyor?

İsrail/Filistin

İsrail halkı 2002 yılında Batı Şeria sınırına 650 kilometrelik bir bariyer örmeye başladı. Amaç terörist saldırıları önlemekti. Bu bariyer hızla dev bir duvara dönüştü. Kontrol noktaları, izleme kameraları, elektrikli tellerle donatıldı. Bugün Beytüllahim'den Kudüs'e geçmek isteyen bir ziyaretçinin, karanlık koridorlar, kilitli kapılardan oluşan bir labirentten geçmesi gerekiyor.

ABD-Meksika

ABD, Meksika sınırından kaçak olarak California'ya girecekleri engellemek amacıyla büyük bir duvar ördü. Duvarın uzunluğu tam bin 130 kilometre. Son 15 yıl içinde bu duvarı aşmaya çalışırken, güvenlik görevlileri tarafından vurulan veya Arizona çölünde susuzluktan hayatını kaybeden Meksikalıların sayısı 2 bine ulaşıyor. Duvar 2006 yılından bu yana helikopter, kamera ve radarlarla korunuyor. Bu dev duvarın maaliyeti 8 milyar dolara ulaşıyor. ABD'nin bir sonraki hedefi ise Kanada sınırına yeni bir duvar döşemek.

Suudi Arabistan-Yemen

Suudi Arabistan'ın Yemen sınırına diktiği beton duvar, en son model elektronik izleme cihazları ile donatılmış durumda. Duvar, petrol zengini Suudi Arabistan'ı, Yemen başta olmak üzere fakir komşularından gelebilecek göçten koruyor. 3 metre yükseklikteki beton duvarlar, kuzeydeki Irak sınırına kadar uzanıyor. Dört bin 400 kilometrelik sınır radarla izleniyor. Projenin maliyeti ise tam 10 milyar dolar.

Fas Güvenlik Duvarı

Batı Sahara'da, Fas tarafından kumla inşaa edilen Büyük Güvenlik Duvarı'nın uzunluğu 2 bin 720 kilometre. 120 bin asker tarafından kontrol edilen duvarın amacı, Polisario Cephesi'nin olası saldırılarından korunmak.

Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın İspanyol işgalinden kurtarılması için kurulmuş sosyalist bir gerilla örgütü.

Botsvana-Zimbabve

Güney Afrika'nın en fazla korku saçan isimlerinden birisi Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe. Ülke bağımsızlığını ilan eder etmez, kontrol noktaları, elektrikli telleri olan bir duvar inşaa edildi. Komşusu Botsvana da, Zimbabve'yi izledi. Botsvana'nın duvar örmesine neden olarak, bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek gösterildi. Ama asıl neden, Zimbabve'den gelecek göçü engellemekti.

Hindistan-Pakistan

Hindistan, Kaşmir ile Pakistan arasında 3 bin 300 kilometrelik bir duvar inşaa etti. Hindistan'ın duvarla ayrıldığı bir diğer ülke Bangladeş.

Avrupa'nın eski duvarları

Avrupa'da da eski duvarlar yerlerinden bir türlü kalkmıyor.

Kuzey İrlanda'da katolik ve protestan bölgeleri ayıran 8 metrelik beton ve metal duvar olduğu yerde duruyor.

Kıbrıs'ı, Türk ve Yunan olarak iki parçaya ayıran 180 kilometrelik sınır da hala yerli yerinde.

Ve diğerleri

İran, Pakistan'a karşı duvar inşaa ederken, fakir ülkeler de onun izinden gitti.

Özbekistan, Kırgısiztan sınırına; Türkmenistan ise Özbekistan sınırına duvar ördü.

Birleşik Arap Emirlikleri, Umman sınırını; Brezilya ise Paraguay sınırını duvarla kapladı.

Kuveyt, Irak sınırına 215 kilometre uzunluğunda duvar döşedi.

Tayland ve Malezya, ortak bir karar vererek, sınırlarına beton ve çelikten duvar ördüler.

Bugün ülkeler arasında yükselen güvenlik endişesi, insanlar arasında da yoğun bir şekilde izleniyor. Sigara içenler/içmeyenler arasında olduğu gibi yakında vejetaryenler/etoburlar; sarışınlar/esmerler, yani farklı olan toplumlar arasında duvarların yükselmesine şaşırmamamız gerekiyor.

Bunun en somut örneği, etrafları duvarlarla çevirli, 24 saat kontrol altında tutulan "fanus" sitelerin ve bu sitelerde yaşayanların sayısının tüm dünyada hızla artış göstermesi.

Özetle, kendini güvende hissetmesi için duvar gerekiyor insanlara. Mavi gökyüzüne elveda demek pahasına.  

Tüm yazılarını göster