Dünya Ekonomisinin Görünümü Raporu'ndan notlar

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr


IMF ve Dünya Bankası uzmanlarının ortaklaşa hazırladıkları Dünya Ekonomisinin Görünümü Raporu büyümenin hızlanmasına rağmen risklerin devam ettiği bir küresel konjonktür çiziyor.  
Dengeli bir dil kullanılan rapor piyasaları ürkütmemeye özen göstererek küresel politika yapıcılarını önümüzdeki dönemdeki risklere karşı uyarıyor. Ekonomik büyümeye zarar vermeden maliye politikalarının sıkılaştırılması ve kredilerin küçülmesine yol açmadan bankacılık sektöründeki kaldıracın azaltılması politika yapıcıların karşılaşacağı temel açmazlar olarak anlatılıyor.
Bu haftaki yazımızda vakti olmayan okurlarımız için Dünya Ekonomisinin Görünümü raporundan kısa notlar vereceğiz. Vakti olanlara raporu IMF sitesinden indirip göz atmalarını hararetle tavsiye ederiz.
Küresel büyüme ile başlayalım. IMF ve Dünya Bankası uzmanları büyüme cephesinde ocak ayına göre göre daha iyimser bir tablo çiziyor. Satın alma gücüne göre düzeltilmiş 2012 ve 2013 yılı küresel büyüme tahminleri sırasıyla 0.2 yp ve 0.1 yp artırılarak %3.5 ve %4.1 seviyelerine yükseltiliyor.  
Büyüme tahminlerindeki artış gelişmiş ülkeler cephesinde ağırlıklı olarak ABD ve Japonya'dan kaynaklanıyor. Gelişmekte olan ülkelerin büyümesindeki yükseliş ise Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Rusya'dan kaynaklanıyor.
Beklentilerden iyi gelen verilere paralel ABD ekonomisinin büyüme tahmini %1.8'den %2.1'e, Japonya'nın büyüme tahmini %1.6'dan  %2.0'ye yükseltiliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın verdiği destek ve piyasalarda istikrarın kısmen sağlanması sayesinde Euro Bölgesi'nin küçülme tahmini %0.5'ten %0.3'e geriliyor.
Euro Bölgesindeki  durgunluğun hafiflemesi ve bankacılık sektöründeki daralma riskinin azalmasına paralel Doğu Avrupa ülkelerinin büyüme tahmini %1.1'den %1.9'a artırılıyor.
Petrol fiyatlarındaki artışın verdiği destek ile Orta Doğu ülkelerinin büyümesi %3.6'dan %4.2'ye, Rusya'nın büyümesi %3.3'ten %4.0'a yükseltiliyor. Büyümenin itici gücü Asya kaplanlarının 2012 büyüme tahmini %7.3 seviyesinde sabit tutuluyor. 
Büyümedeki canlanma ve petrol fiyatlarındaki artışa rağmen IMF ve Dünya Bankası uzmanları enflasyon cephesinde önemli bir bozulma öngörmüyor. Ocak ayında yapınlanan 2012 yılı tahminlerine göre Nisan raporunda hafif bir yükseliş görülüyor.
Buna rağmen enflasyonun gelişmiş ülkelerde 2011 yılındaki %2.7 seviyesinden %1.9'a ineceği tahmin ediliyor. Benzer şekilde gelişmiş ülkelerde enflasyonun %7.1'den %6.2'ye ineceği öngörülüyor. 
Türkiye tahminlerine baktığımızda IMF ve Dünya Bankası  uzmanlarının gerek ekonomi yönetiminin gerekse bizim yaptığımız tahminlere göre daha muhafazakar olduğu görülüyor.  Raporda Türkiye'nin 2012 yılı büyümesi hükümetin %4.0, bizim %3.0'lük tahminimizin çok daha altında %2.3 düzeyinde öngörülüyor. 
Büyüme cephesindeki kötümserliklerine rağmen IMF ve Dünya Bankası uzmanları 2012 yılı enflasyon tahminlerini Merkez Bankası'nın %6.5, bizim %7.5 olan tahminimize göre çok daha yukarıda %8.6 düzeyinde tutuyorlar.
Bize ayrılan yerin sonuna geldiğimiz için Dünya Ekonomisinin Görünümü raporunda anlatılan risklerin incelenmesi önümüzdeki haftaya kaldı.

Tüm yazılarını göster