Dow Jones'tan sürdürülebilirlik liderleri

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi (DJSI), dünya çapında önde gelen sürdürülebilirlik odaklı şirketlerin mali performansını takip ediyor. Farklı sektörlerde sürdürülebilirlik konusunda örnek oluşturabilecek şirketleri izleyen DJSI'nin 2012-2013 listesinde Siemens, Air France-KLM, BMW, Unilever, Alcatel-Lucent, Swiss RE, Roche gibi dev firmalar yer alıyor
Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi (DJSI), dünya çapında önde gelen sürdürülebilirlik odaklı şirketlerin mali performansını takip eden ilk global yatırım endeksi.
DJSI Dünya Endeksi, Dow Jones Global Toplam Borsa Endeksi'nde yer alan en iyi 2 bin 500 şirketin ilk yüzde 10'luk diliminde yer alan şirketlerin, ekonomik, çevresel ve sosyal kriterlere ne derece uyum sağladıklarını değerlendirip, sürdürülebilirlik konusunda örnek oluşturan şirketleri tespit ediyor.

DJSI Kuzey Amerika Endeksi ise, en büyük 600 Kuzey Amerika şirketinin sürdürülebilirlik açısından ilk yüzde 20'lik dilimde yer alanlarını kapsıyor.
DJSI her sene Sürdürülebilirlik Endeksi yayınlıyor.
2012 yılı sonuçları, kendini Sürdürülebilir Yatırımlara odaklayan bir yatırım butiği olarak tanımlayan SAM ve küresel endeks şirketi S&P Dow Jones Indices tarafından açıklandı.
SAM Endeksler Başkanı Guido Giese, bu yılki Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi'ne katılımın geçen seneden yüzde 8.4 yüksek olduğunu ifade ediyor. Bu da sürdürülebilirlik kavramının kurumsal stratejilere daha fazla entegre edildiğinin net bir göstergesi. 
S&P Dow Jones Endeks Komitesi Direktörü ve Başkanı David Blitzer de, son yıllarda şirketlerin uzun vadeli yatırımlara yönelik ilgisinin yükselmeye başladığını; bu yatırımların başında da sürdürülebilirlik yatırımlarının geldiğini ifade ediyor.
Endekse bu yıl 41 yeni firma eklenirken, 41 firma da endeks dışı bırakıldı. Yeni eklenen firmalar arasında Microsoft, Canadian National Railway ve Target gibi markalar yer alırken, endeksten çıkan en büyük şirketler arasında International Business Machines Corp.,  GlaxoSmithKline PLC. ve United Technologies Corp. yer alıyor.

Örnek oluşturuyorlar
1999 yılında faaliyete geçen DJSI, farklı sektörlerde sürdürülebilirlik konusunda örnek oluşturabilecek şirketleri izliyor. SAM ise 58 sektörde faaliyet gösteren en büyük 2 bin 500 şirketi her yıl sürdürülebilirlik performanslarını raporlamaya davet ediyor.
Raporlarda, şirketlerin ekonomik, çevresel ve sosyal yaklaşımları değerlendiriliyor. Kurumsal yönetişim; su kullanımı ve suya yönelik riskler; sektöre yönelik risk ve fırsatlar; hissedar ilişkileri de değerlendirmeye dahil edilen konular arasında yer alıyor.
SAM, bu değerlendirmeler doğrultusunda, her sene 58 sektörü 19 "süper sektör" olarak sınıflandırıyor ve her sektörün lider şirketlerini seçiyor.
Bu yılın sürdürülebilirlik liderleri arasında Siemens, Air France-KLM, BMW, Unilever, Alcatel-Lucent, Swiss RE, Roche gibi dev firmalar yer alıyor. Petrol ve gaz sektöründe faaliyet gösteren İspanyol Repsol SA'nın da listed yer alıyır olması oldukça dikkat çekici.

Tüm yazılarını göster