Dörtlü defans hamlesi

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Trabzonspor ile Beşiktaş'ın Fortis Türkiye Kupası'ndaki randevusu, bordo-mavililerin oyuna hâkim olmaya çalıştığı ancak siyah-beyazlıların da gereğinde gol bulabildikleri ilginç bir karşılaşma oldu. Takımların oyun stratejileri değerlendirildiğinde, Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli'nin iş başı yapmasından bu yana temel tercihi olan 3-4-3 dizilişini Trabzonspor'a karşı terk ettiğini görüyoruz. Bilindiği gibi Trabzonspor'un hafta sonunda oynadığı ve kazanmasına rağmen pek de göz doldurmadığı Hacettepe maçı sonrası kaleme aldığımız "Trabzonspor'un problemi 4-3-3" başlıklı yazımızda, bordo-mavili takımın forvet hattından takım savunmasına yardım getiremediği her maç zorlanacağını belirtmiştik. Teknik Direktör Ersun Yanal, Fortis Türkiye Kupası derbisine -belki de hak ettiği önemi vererek- tam kadro çıkarken, Karadeniz temsilcisinin hücum hattını bu kez de Gökhan, Yattara ve Umut'tan oluşturmuştu. Bordo-mavililerin topa sahip oldukları ve rakip yarı sahaya yerleştikleri anlarda orta alandan Selçuk ve Colman'ı da hücum bölgesine soktuğu düşünülünce Mustafa Denizli'nin dörtlü defans kurgusuyla şekillendirdiği bu bambaşka dizilişin yanlış bir tercih olmadığı daha maçın başından göze çarpıyordu.

Karşılaşmanın başlama düdüğüyle birlikte, istekli ve arzulu başlayan taraf olan Trabzonspor yoğun presle topun hâkimi olmayı başardı. Ne var ki, Trabzonspor'un topa olan hâkimiyetinden net pozisyonlar çıkarması kolay olmadı. Denizli'nin enteresan bir kararla ön libero gibi kullandığı Seriç-Serdar Özkan ikilisi bekleneni veremese de siyah-beyazlıların ceza sahası ve çevresine kurdukları barikatın Trabzonspor'u uzaktan şutlara zorladığını söyleyebiliriz. Bordo-mavili takımda Selçuk, Colman, Gökhan ve Serkan gibi uzaktan etkili şut çıkartabilen oyuncuların varlığı tartışılmaz. Bu futbolcuların denemelerinde Beşiktaş defansı zorlanmasına rağmen neticeye tesir edebilecek bir hata yapmadı. Yalnız yeri gelmişken Hakan Arıkan'ın top sektirme probleminin hâlâ devam ettiğini hatırlatalım.

Trabzonspor'un Beşiktaş'ı kendi yarı sahasına doğru ittiği ve oyunun kontrolünü elinde tuttuğu anlardan birinde siyah-beyazlıların Bobo ile bulduğu gol maçın da seyrini değiştirdi. Bu gol Denizli'nin takımına doping etkisi yaparken, Ersun Yanal'ın talebelerinde bir aritmiye sebep oldu. Gol sonrası ilk yarının bitimine kadar Trabzonspor'un pas trafiğinde meydana gelen aksamalar şüphesiz bu ritim bozukluğunun bir eseriydi. İkinci yarının başlamasıyla birlikte ilk yarıdakine benzer bir 45 dakika izleyeceğimizi sandık. Ancak 55'te Egemen'in ayağından gelen gol aslında Beşiktaş'ın hücumda tüm mermilerini kullanmamış olduğunu gösterdi. Skor tabelasındaki beraberliğin ardından siyah-beyazlı takımın ilk yarıdaki defansif görüntüsünün aslında bilinçli bir tercih olduğunu anladık. 60-90 arası oynanan o 30 dakika olmasa belki de "Eksik Beşiktaş'ın gücü yetmedi" diyecektik. Oysa maçın son üçte birlik diliminde hücuma kalabalık çıkan, rakip sahaya yerleşen ve sıkça kenarlara inen siyah-beyazlı takım maçı kazanacağının sinyallerini vermeye başlamıştı. Nitekim karşılaşmanın son anlarında Zapotocny sahne alarak Trabzonspor'u büyük ölçüde kupa dışı bırakan golü attı.

Karşılaşmadan çıkaracağımız en önemli saptama; "Mustafa Denizli'nin üçlü defans bloğunda inat etmeyeceğini tüm futbol kamuoyuna göstermesi" olur. "Zaten Gökhan Zan'ın olduğu bir savunma üçlü oynayamaz" deseniz de kısmen haklısınız ancak karşılaşma sonrası dinleme fırsatı bulduğum Mustafa Denizli'nin "4-3-3 oynayan Trabzonspor'a karşı üçlü defans oynayamazdık" açıklaması içinde Beşiktaş'lıları şampiyonluk yolunda heyecanlandıracak kadar değerli bilgi kırıntıları taşıyor. Zayıf takımlara karşı verilen pozisyonlar belki tolere edilebiliyordu ama yine de taraftarın kafasında bir takım soru işaretleri oluşturuyordu. Trabzonspor'a karşı uygulanan yeni diziliş bu bakımdan çok önemli. Demek ki, artık Ümraniye'de gerçekten aktif çalışan bir beyin takımı var.

Trabzonspor cephesine gelirsek; tam kadro çıkarak belki de önlerindeki lig maçında fizik kalitelerinden ödün verdiler ama yine de sahadan istedikleri sonuçla ayrılamadılar. Bordo-mavili takımın yakın zamanda bir taktik değişime girmesi elzem görünüyor. 4-3-3 tercihi günümüz futbolunda giderek rağbet gören bir anlayış ama (Hacettepe maçı sonrası belirttiğimiz gibi) Trabzonspor'un 4-3-3 oynayabilmesi için en azından bir sol kanat forveti ile bir adet çift yönlü ön liberoya ihtiyacı var.

Tüm yazılarını göster