Dört dörtlük araç üretmeyeceğiz

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Bu sözü, ilk kez 2002 yılında Megane II'nin dünya tanıtımında o zamanki Renault Başkanı Louis Schweitzer'den duymuştum. Megane ailesinin tanıtımını yaparken ki o döneme göre tam anlamıyla radikal bir kararla tasarım bütünüyle değişmişti, böyle bir açıklama yansımıştı çeviriyi dinlediğimiz kulaklıklara. Koskoca başkan, "dört dörtlük otomobil üretmeyeceğiz" diyordu.

Bu ilginç açıklamanın aslında bir tercüme hatası olduğu çabuk anlaşıldı. Schweitzer, yaklaşık 600 kişinin katıldığı uluslararası basın toplantısında kendisine yöneltilen "4X4 model üretecek misiniz" sorusuna "Hayır, 4X4 üretmeyeceğiz" yanıtını vermişti. Ancak, otomotiv deyimlerine yabancı olan tercüman, 4X4 (Fransızca quatre-quatre yazılır ve okunur) deyişini Türkçe'de mükemmel anlamında kullandığımız dört dörtlük olarak çevirmişti.

Uzun yıllardır basın toplantısı hataları üzerine paylaştığımız anekdotlarda anlattığımız bir anıyı sizlere aktarmamım nedeni, aradan altı yıl geçti ve Renault 4X4 segmentine girdi. Bir aracın üretimi kabaca 5-6 yıl aldığı varsayılırsa, bugün bayiye inen bir otomobilin ilk skeçlerinin 5-6 yıl önce çiziktirildiği düşünüldüğünde Louis Schweitzer bize yalan mı söylemişti. Yoksa geleceği mi görememişti...

Fransa'da bakanlık yapmış, Renault ile birlikte AstraZeneca gibi bir ilaç devinde eş başkanlık görevini yürüten bir ismin bu kadar yakın bir geleceği atlaması mümkün olabilir mi?

Gelişmeler gösteriyor ki evet olabilir. Geçen hafta içinde biri İspanya'da diğeri Türkiye'de iki tanıtıma katıldım. İkisi de Schweitzer'in neden yanıldığını ya da kristal küresinin neden buğulandığını gösteriyordu.

Bunlardan ilki Renault'nun pazara sunduğu ilk 4X4 Koleos modeliydi. Schweitzer'in üretmeyeceğiz dediği model. Geçen zaman içinde Renault, Avrupa'da beş yıl içinde yüzde 7 gibi bir paya ulaşan 4X4 segmentine daha fazla uzak kalamamış ve eski başkanının öngörülerini bir kenara bırakmak zorunda kalmıştı. 178 milyon Euro yatırım yaparak markanın ilk 4X4 modelini yaratmışlardı. Aslında bu model, firmanın bu pazara ilk girişi değil. Marka yetkilileri ilk dese de Renault Scenic modelinin RX-4 ismini verdiği 4X4 versiyonunu çıkarmış ama araç başarılı olmayınca Megane ailesinin yeni versiyonlarında dört çeker versiyonlar rafa kaldırılmıştı. Şimdi, pazar Renault'yu 4X4 üretmeye mecbur bırakmıştı.

Pazarın hızına ve dinamizmine yönelik bir diğer örnek de Mitsubishi Colt. Otomotiv sektöründe markaların piyasaya sürdüğü modellerin ömürleri yaklaşık 7-8 yıl arasında değişir. Araç ilk pazara çıktığı günden yaklaşık 3-4 yıl sonra bir makyaj geçirir, 7-8 yıl sonra da tamamen değişir. Ancak, hafta arası kullanma imkanı bulduğumuz Colt, çok başarılı bir satış grafiği yakalamış olsa da dördüncü yılında neredeyse tamamen yenilendi. Mitsubishi yetkilileri, bu yeniliğe gerekçe olarak değişen Pazar gösterildi.

Louis Schweitzer döneminde beş segment varken, şimdi 45. Sadece bu rakam bile tüketici tercihlerinin ne kadar hızlı değiştiğine bir örnek. Buradan hareketle gelecek ne gösterir hele ki bu kriz ortamında kimse bilemez. Ama kesin olan bir şey var ki tüm firmalar dört dörtlük araç üretmek için çabalıyor.

Bir de ucuza üretmek...

Tüm yazılarını göster