Doların iyi dönemi

Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Majör paralar arasında en yüksek faiz oranına sahip olan Amerikan Dolarının iyi günlerinin devam etmesi gerekir. En güçlü spekülatör grubu olan hedge fonların (serbest fonlar) pozisyonlarındaki değişimler, kısa vadelerde dolar paritelerini etkiler. Ancak bir yatırımcı, dolardaki dönemsel düşüşleri alım fırsatına çevirmelidir. Fed’in politika faizi şu aşamada yüzde 2.25’dir. Gelişmiş ülkelerin para birimlerinin faizleri arasında, sadece iki para biriminin faizi dolar faizine yakındır. Bu para birimleri, yüzde 1.75 faize sahip Yeni Zelanda Doları ve yüzde 1.50 faizli Avustralya Dolarıdır. Bu iki ülkenin merkez bankaları, faizlerin düşük kalacağını vurguluyorlar. Ayrıca, para birimlerindeki düşüşlerden de memnun gözüküyorlar. Fed kuvvetle muhtemel Aralık 2018’de faizi artıracak. 2019’da üç veya dört faiz artırımı gelebilir. Vadeli işlem piyasaları, dolar faizinin arayı m açacağını fiyatlıyor.

Piyasa oyuncuları, doları daha çok euro/dolar paritesine bakarak değerlendirir. Doğal bir yaklaşım, çünkü dolar endeksinin yaklaşık yüzde 60’ını euro oluşturuyor. Bu paritede son haftalarda bir geri çekilme var. Mayıs sonundan beri parite kabaca 1.13-1.1850 bandında hareket etti. Hatta, bu beş aylık sürenin büyük bölümünde 1.15-1.18 aralığındaydı. Paritenin sıkışıp kaldığı son beş ayda işlem hacimleri de düştü. Spekülatörlerin mevcut pozisyonları yatay gözüküyor. Bu pozisyonlardaki yataylık, paritenin her iki tarafa gidebileceği anlamına gelir. Faiz avantajının dolarda olduğunu yukarıda belirttim. Bu önemli pariteyi etkileyebilen, Çin Yuanı gibi yan faktörler de var. Çin Merkez Bankası (ÇMB), hazirandan beri para biriminin düşmesine izin veriyor. Tesadüf değildir. ABD, Çin’e karşı ticaret savaşını haziranda başlattı. Çin piyasalarından sermaye çıkışlarının hızlanması üzerine, ÇMB müdahale ederek yuandaki düşüşü yavaşlattı. Yuana destek geldiği dönemlerde, yuanın ticaret ağırlıklı endeksinde büyük ağırlığa sahip olan euro baskı altına girebiliyor. Özetle; dengeli bir yuan, euroya daha az destek veriyor. Tabii bu senaryoda ÇMB’nın yuana desteğinin sürüp sürmeyeceği kritik bir konudur.

Altın fiyatından da biraz bahsedelim, çünkü Amerikan faizlerinden ve doların performansından direkt etkileniyor. Türkiye’de altın fiyatını etkileyen faktörler; USD/TL kuru ve altının ons fiyatıdır. Geçen hafta 5.50’ye kadar gerileyen USD/TL’de, bu hafta yukarı yönlü bir hareket var. USD/TL 6.30’lardan düşünce, altın fiyatı da gevşedi. Diğer taraftan altının ons fiyatı, Amerikan faizlerindeki artışa ve doların güçlenmesine rağmen, 1233 dolara kadar çıktı. Bu yükseliş hareketi, spekülatör grubunun altında yeni alım pozisyonları açmasından ziyade satış pozisyonlarını kapatmasından kaynaklandı. İtalya ve İran’la ilgili mevzular manşetlerde olduğu sürece, altın fiyatındaki geri çekilmeler kısa vadeli alım fırsatı olabilir. Amerikan faizlerindeki artış orta vadede devam ederse, altın fiyatı yine zorlanabilir.

Tüm yazılarını göster