Dolar, Yunanistan ve diğer çevre AB ülkeleri

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım

Daha önceki yorumlarımızda da ifade etmeye çalıştığımız gibi 2015 yılında piyasa ve ekonomi dinamikleri için doların değerinin diğer tüm etkenlerden daha etkili olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu nedenle doların yeni senenin ana temalarından biri olacağına yönelik tahminimiz hala geçerliliğini koruyor.  Nitekim ABD ISM imalat verisinin çok da güçlü gelmemesine ve ABD faizlerinin artmamasına rağmen doların değer kazandığını görüyoruz. Dolar Endeksi’nin (DXY) 91’in üstüne çıkması ile euro/dolar paritesi de 1.2’nin altına geriledi. 

Uzun zamandır piyasaların gündeminde yer almayan Yunanistan’ın da gündem maddelerinden biri haline gelebileceğini düşünüyoruz  Şu an itibarıyla Avrupa Merkez Bankası’ndan  (ECB) niceliksel gevşeme (QE) gelir beklentisi öngörülüyor. Bundan dolayı, Yunanistan hariç, çevre AB ülkeleri faizleri aşağı yönlü baskılıyorsa da bu gidişatın Yunanistan’nın durumundan  veya ECB’nin tavrından dolayı değişmesi mümkün. Dolayısıyla diğer çevre AB ülkelerinin Yunanistan’daki gelişmelerden etkilenip etkilenmediğini gözlemlemek gerekiyor.

Yurtiçinde ise dün açıklanan TÜFE’nin nispeten düşük gelmesinde özellikle gıda ve alkolsüz içeceklerin sabit kalması, gerileyen petrol fiyatları ve geçen aya benzer aylık yüzde1,78 düşüş gösteren ulaştırma grubu etkili oldu. Özel kapsamlı çekirdek diye tabir edilen TÜFE göstergelerine baktığımız zaman Aralık ayında dokuz göstergeden hepsinin gerilediğini görüyoruz. Kasım ayında ise sadece üçünün yıllık bazda düşüş gösterdiğini altısının ise arttığını görmüştük. Özetle, son enflasyon verileri olumlu sinyalller veriyor. Ancak bütün bunların başlı başına TCMB’nin duruşunu değiştirecek nitelikte olmadığını söyleyebiliriz.

Haftanın geri kalanında ABD Merkez Bankası (FED) toplantı tutanakları, tarım dışı istihdam ve Yunanistan ile ilgili haber akışının daha önemli hale gelebileceğini düşünüyoruz.

2015’in en önemli konusunun ABD’den diğer ülkelere olan portföy akımlarında bir azalmanın olup olmayacağı, olursa ne boyutta kalacağı ve bir dolar kuraklığına sebep olup olmayacağı sorularının cevabı olacağını düşünmeye devam ediyoruz.

Tüm yazılarını göster