Spekülatörlerin dolardaki net satış pozisyonları 2012’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Bu spekülatör pozisyonları, dolar ile diğer majör paralar arasındaki durumu gösteriyor. Yayımlanan son veride, spekülatörlerin dolar satış pozisyonlarının 26 milyar dolara yaklaştığı görülüyor. Spekülatörlerin dolar satışlarının toplamı nadiren 25 milyar doların üzerine çıkıyor. Foreks piyasasındaki günlük işlem hacminin beş trilyon doların üzerinde olduğu düşünülürse, spekülatör pozisyonlarının toplam içindeki ağırlığının ufak olduğu söylenebilir. Bu tarz verileri, ‘‘dolarda bir trend değişikliği olur mu’’ perspektifinden değerlendirmek gerekir. Rakamlarda gidebildiğim kadar geriye gittim. Dolar satış pozisyonları 25 milyar doların üzerine ne zaman çıksa, doların değerinde sert bir dalgalanma oluyor. Örneğin Mayıs 2011’de dolar satış pozisyonlarının toplamı 30 milyar doları aştıktan sonra dolar zaman içinde yüzde 40 değerlendi. Foreks piyasasında uzun vadeli tahmin yapmak abesle iştigal etmektir. Ancak dolar satış pozisyonlarının uç bir seviyede olduğunu belirteyim.
Son günlerde doları destekleyen faktörlerin başına Amerikan faizlerindeki hareket koyulabilir. İki yıllık faiz beklentisi, son bir ayda (5 Eylül’den beri) 31 baz puan arttı. Bu artış, 2017’de aylık bazda en hızlı yükseliştir. Türkiye’de ekonomi veriler ne kadar güçlü olursa olsun, reyting kurumları makro verileri yukarı yönlü ne kadar revize ederse etsin, Amerikan faizlerindeki hızlı hareketlerde gelişen ülke paraları satış baskısı altına giriyor. ABD’de Trump’ın vergi paketiyle ilgili beklentilerin artıyor. Teşvik paketinin büyümeyi ve enflasyonu destekleyeceğinin düşünülmesi faiz kanalı üzerinden doları destekliyor. Trump’ın vergi paketinin ABD Senatosundan geçip geçmeyeceği belirsizdir. Geçse bile hangi şekilde çıkacağı da önemlidir. Bugünkü durumda beklentiler dolar açısından iyi fiyatlanıyor. Fed içinde aralıkta faiz artırımı isteyenlerin baskın olduğunu düşünüyorum. Kritik makro verilerdeki karışık görüntü devam ediyor. Bu durum Fed üyelerinde geçici bir rahatsızlık yaratıyor. Yellen’ın başkan olarak kalacağı varsayımıyla; zayıf enflasyon görünümünün devam etmesi, aralık ayındaki faiz artışından ziyade, 2018 faiz beklentilerini değiştirebilir.
Amerikan faizlerini ve doların seyrini etkileyecek unsurlardan birisi Fed’e yeni bir başkanın gelip gelmeyeceğidir. Kaldı ki Trump sadece başkan değil, guvernörler kuruluna da üç kişi atayacak. Yellen emekli olursa bu rakam dörde çıkacak. Fed sisteminde guvernörler kurulu bir nevi sibop görevi görüyor. Bölgesel Fed başkanlarının etkisi bir yere kadardır. Trump ve Hazine Bakanı Mnuchin, geçen hafta Kevin Warsh ve Jerome Powell ile görüştü. Trump kendi ekonomik ajandasına uygun isimler seçmeye çalışıyor. Önümüzdeki dönem Fed yönetiminin siyasallaşmasına sahne olabilir. Trump, uygulayacağı genişletici maliye politikasına uygun bir para politikasının izlenmesini istiyor. Görüşülen isimlerden Warsh bunu uygulayabilecek bir isimdir. Yellen gidecekse, bence doğru seçim Powell olur. Warsh’u, Wall Street Journal gazetesindeki yazılarından biliyoruz. Fed’i ve para politikasını bu kadar yanlış yorumlayan birisinin, geçmişte Fed’de guvernör olduğuna inanmak gerçekten güç. Sadece bunun için bile, Trump için ideal isimlerden birisi olabilir.