Dolar kaç TL olur ?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bir gerçek var. Dolar fiyatı konusunda içeride ve dışarıda bir güven oluşmuştu. Dolar 1.45 TL'ye iner, 1.55 TL'ye çıkar , 1.50 TL dolayında dolanır, kalır deniliyordu.

Hükümet ve Merkez Bankası yetkilileri bu konuda güven verici açıklamalarda bulunuyordu. Doların ucuzluğundan yakınan ihracatçılar bile durumu kabullenmişlerdi

Doların ucuzluğu her ne kadar cari açığın (döviz açığının) büyümesine yol açıyor idi ise de, dolar fiyatının değişmeyeceği konusundaki güvenceye dayalı olarak ülkeye giren sıcak para cari açığı kapatıyordu.

Şimdi Merkez Bankası yepyeni bir politika uygulamaya başladı. Merkez Bankası bu politikayı sürdüreceğini ısrarla  tekrarlıyor, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı Sayın Babacan da faiz indirimini Hükümetin desteklediğini belirtiyor.

Açıklıkla ifade edilmese de bu hareketin amacı dolar fiyatını yükseltmek ve de yüksek  faizin cazibesi ile ülkeye giren sıcak parayı  frenlemek.

Bu politika  doğru bir politikadır. Ancak bu politikanın neticesini de bilmekte veya tahmin etmekte yarar vardır?

- Faiz ne kadar indirilebilir?

- Dolar fiyatının hangi rakama kadar yükselmesi kabul edilebilir?

- Bu durumda faiz indiriminin sınırı nedir?

Politika değişikliklerinde piyasaların sarsılması doğaldır. Ama bu sarsıntının kısa sürmesi gerekir .

Şimdilerde belirsizlik kişileri de yatırımcıları da iç ve dış piyasayı da huzursuz etmeye başladı.Merak edilen Merkez Bankası ile Hükümetin doların fiyatı konusunda bir   hedef/tavan belirleyip belirlemedikleridir.

Acaba doların 165 TL'de kalması mı isteniyor ? Yoksa 2.00 TL'ye kadar yükselişe izin verilecek mi? Dolar fiyatında yükseliş kimleri, hangi sektörleri nasıl etkileyecek?

Tabii ki bu konularda Hükümetin de Merkez Bankası'nın da bir hazırlıkları vardır.

İlginç olan bu politika değişikliğinin tam da seçim öncesi döneme rastlamasıdır.

Seçim öncesi dönemde dolar fiyatın da önemli oynamalara yol açabilecek politikalar nasıl uygulanabilir? Bu politikalarda ne kadar cesur olunabilir?Bunları yaşayarak göreceğiz.

Bugünden kimse doların kaç TL'ye kadar yükselebileceğini tahmin edemez. Fakat görülen  odur ki, eskisi gibi doların 1.45-155 TL bandında kalması mümkün değil.

Tüm yazılarını göster