Şunu artık kabul etmek gerekiyor ki tüm dünyada ekonomik büyüme problemi var. IMF ve Dünya Bankası gibi nispeten muhafazakar tahminler yapan kurumlar dahi büyüme tahminlerini aşağı yönde revize ediyorlar. Japonya’da Merkez Bankası en az bir sene daha ultra gevşek para politikasına devam ediyor. Avrupa’da büyümenin lokomotifi olan ve yarattığı cari fazla ile dünyada ilk sıralarda yer alan Almanya resesyonun kıyılarında geziyor. Avrupa Birliği’nden çıkış serüveni üçüncü yılını dolduracak olan İngiltere ne kadar sermaye çıkışı yaşarım ve ekonomi küçülmeden bu işten kurtulur muyum düşüncesinde.
Bu ortamda ABD ekonomisinin halen %2-%3 bandında büyüyor olması ve istihdam piyasasının canlılığı doları ön plana itiyor. Çok yüksek miktarda cari açık, ticaret anlaşmalarının yarattığı kayıplar ve hem kamu hem de özel sektörün yoğun borçluluğu gibi faktörler diğer para birimleri ile kıyaslandığında önemsiz kalıyor, zira gelişmiş dünya ülkeleri içinde Merkez Bankası bu yıl halen halen faiz artırabilecek sadece ABD var.
Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında performansını en iyi gösteren endeks olan dolar endeksi (DXY) 22 ayın zirvesinde. Bu endekste yer alan para birimleri Euro için %57.6, Japon Yeni için %13.6, İngiliz Sterlini için %11.9, Kanada Doları için %9.1, İsveç Kronu için %4.2, İsviçre Frangı için %3.6 olarak belirlenmiştir.98 seviyesinin üzerine geçilmesi ile beraber 2017 mayıs zirvesi olan 100 ve halen içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2017 şubat zirvesi 101.80 direnç seviyeleri olarak belirtilebilir. Dolayısıyla haftalık kapanış bazında 98 seviyesinin üzerinde kalınması hareketin devam etmesi adına önemli.
Dolar endeksi içinde Euro ağırlığı yarıdan fazla olduğu için Euro bölgesinden başta Almanya olmak üzere zayıf verilerin peşi sıra gelmeyi sürdürmesi de bu görünümü destekler nitelikte. Tabii doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazanması gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde de dolaylı olarak etkili olmakta ve risk iştahını olumsuz etkilemekte.