Doğuş Otomotiv şimdi de çocukları trafik canavarından koruyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Doğuş Otomotiv, 2004 yılından itibaren toplumun tüm kesimlerinde trafik güvenliği bilincini arttırmak amacıyla yürüttüğü “Trafik Hayattır!” kurumsal sorumluluk platformu kapsamında trafik güvenliği eğitimleri ve trafikte sorumluluk yaklaşımına yönelik farkındalık projeleri gerçekleştiriyor. 

Bu eğitim projeleri kapsamında bu kez de Trafikte Çocuk Güvenliği projesi hayata geçiriliyor. Proje, günlük trafikte özellikle çocuklu ailelerin, araçta çocuklarının güvenliğini sağlama konusunda bilinçlenmeleri ve bu konuda farkındalık kazanmalarını amaçlıyor.  

Bugün Türkiye’de 5-14 yaş grubu trafik kazalarından en çok etkilenen ikinci grup konumunda. 

Kamu ve özel sektör işbirliğinde yürütülecek olan “Trafikte Çocuk Güvenliği” projesi kapsamında Türkiye’de ilk kez ‘Araçta Çocuk Güvenliği’ araştırması gerçekleştirildi. Çocuk koltuğu üreticisi Römer’in Türkiye Distribütörü İtameks’in desteğiyle İzmir, İstanbul ve Ankara’da uygulanan araştırmanın sonuçlarına göre ailelerin sadece yüzde 23’ü çocuk koltuğu kullanıyor. Kullananların yüzde 93’ü ise 0-3 yaş arası çocuk koltuğu kullanıp, üç yaş sonrasında çocuk koltuğu kullanımını bırakıyor.

Ali Bilaloğlu: Türkiye aslında bir çocuk ülkesi

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun çocuklardan oluştuğunu ve aslında Türkiye’nin bir “çocuk ülkesi” olduğunu söylüyor. 

2014 yılında 413 çocuğun trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, 50 bine yakın çocuğun ise yaralandığını söyleyen Bilaloğlu, “Bu nedenle ülkemizde trafik güvenliği ile ilgili uygulanacak kurumsal sosyal sorumlulukta, çocuklara ve onların ailelerine yönelik projelerin seçilmesi ve geliştirilmesi hayati öneme sahip” diyor.

Doğuş Otomotiv’in 10 yılı aşkın süredir hayata geçirdiği ve Türkiye’de trafik güvenliği ile ilgili en güçlü platformların arasında yer alan Trafik Hayattır projesi 2016 ve 2017 yıllarında trafikte çocuk güvenliği konusuna dikkat çekmek ve bu alanda inisiyatif başlatmak için farklı projelere imza atacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, belediyeler ve valiliklerle koordine olunarak anaokulları, kreşlerde anne-babalara ve çocuklara ayrı ayrı kurgulanan eğitimlerin verilmesi planlanan proje, Loughborough Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Serpil ve Prof. Dr. Memiş Acar ile Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Üstün Dökmen’in danışmanlığında hayata geçirilecek.

Prof. Dr. Memiş Acar, “İster kucağınızda oturtun ister yanında olun. Bilimsel gerçeğe göre, siz çocuğunuza çocuk koltuğundan daha iyi bir koruma sağlayamazsınız” derken, doğru koltuk kullanımı konusunda ise şunları söylüyor: “Öncelikle Avrupa standartlarında koltukları seçin ve mutlaka üreticinin söylediği şekilde monte edin. Bebek veya çocuk, sıkı bir şekilde kemer ile bağlanmalı ve kemer ile arasında boşluk olmamalı. Kalın ve özellikle kaygan dokusu olan kıyafetler ile koltuğa oturtulmamalı. Çocuk, başıyla koltuğun kafalığı arasında minimum mesafe olarak oturtulmalı.”  

Tüm yazılarını göster