Doğuş, İspanya'nın 'Kralı' oldu

Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

2010 yılında Doğuş Grubu'na ait Garanti Bankası'nın yüzde 24.9'unu Avrupa'nın en önemli finans kurumlarından BBVA'ya satması o dönem yapılan en büyük şirket satışı olarak kayda geçmişti. O yıl yapılan 26.6 milyar dolarlık toplam satın alma ve birleşmenin 5.8 milyar dolarını tek başına bu işlem oluştururken, ülkesel bazda İspanya liderlik koltuğuna oturmuştu. Garanti'deki ikinci hisse satışı ise 2014'te yaşandı. BBVA, Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenk ile masaya oturmuş ve yüzde 14.9'luk payı 2.4 milyar dolara İspanyol bankaya satılmıştı. 2014'teki bu işlem de o yılın en büyük yabancı satışı olarak finansal araştırma ve danışmanlık şirketlerinin raporuna girmişti.

İspanya'dan yapılan bu satın alma işlemlerindeki liderlik mücadelesinin rövanşı Türkiye'nin en büyük gruplarından biri tarafından alındı. Hem de finansla değil, turizmle. Akdeniz çanağının kuzeyinde yaptığı turizm yatırımlarını artıran Doğuş Grubu, tabiri caiz ise İspanya'nın “Kralı” oldu.

Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, hatırlanacağı gibi bu yılın mart ayında İspanya'nın en önemli turistik tesislerinden birini satın almıştı. Başkent Madrid'de bulunan Hotel Villa Magna için 6 aylık görüşmenin ardından anlaşma sağlanmış ve Kolombiyalı işadamı Jaime Gilinski ile girdiği yarışı kazanan Şahenk, 180 milyon euroya oteli satın almıştı. İşte bu satın alma, Şahenk'e ilginç bir unvan kazandırdı.

YÜZDE 18'İNİ TEK BAŞINA YAPTI

İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre bu yılın ilk 7 ayında ülkede yapılan toplam turizm yatırımlarının tutarı 1 milyar 30 milyon euro olarak belirlendi. Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre Doğuş Grubu, bu rakamın yüzde 18'ini tek başına karşılayarak İspanya'nın en önemli turizm yatırımcısı oldu. Sadece yabancılar değil, İspanyol şirketlerinin de arasında liderliği ele geçiren Şahenk'in bu satın alması ülkede bir anda gündem olmasını da sağladı. Zira Şahenk, bu satın alma ile Suudi Kraliyet Ailesi'ni de geride bırakmış oldu.

İKİNCİ SIRADA SUUDİ KRALİYET AİLESİ VAR

180 milyon euro ile Doğuş'un yer aldığı sıralamanın ikincisi olan Suudi Kraliyet Ailesi'nin satın alması ise 90 milyon euro. Barcelona'daki Hotell Pullman Barcelona Skipper adlı oteli satın alan Suudi Kraliyet Ailesi, bu işlemler içinde yüzde 9'luk payla Şahenk'in arkasında yer aldı. İspanya'da yatırım yapan ilk 5 turizm işlemi arasında üçüncü olan ise 45 milyon euro ile Hotel Inside Madrid Suecia. 35 milyon euro ile dördüncü sırada Hotel Terramar de Sitges var. Beşinci sırada ise 32 milyon euro ile Club San Miguel en Baleares'in satışı bulunuyor.

Kara Şimşek, 150 bin dolara İstanbullu oldu

Türkiye'de televizyonun tek kanal olduğu 1980'li yıllarda en sevilen dizi filmdi; Kara Şimşek. 30'lu yaşlarını yarılayanların “teknoloji harikası” olarak nitelendirdiği Kara Şimşek uğruna birçoğumuz ya derslerini asmıştır, ya da ödevlerini…

Döneminin bu kült dizisi “Kara Şimşek”in konuşan, ateş eden yapay zekâlı siyah spor arabası ‘Kitt' ve kıvırcık saçlı sahibi ünlü aktör David Hasselhoff'un, dizideki adıyla “Michael Knight” 2 yıl önce bu harika ötesi otomobilini sattığını açıklamıştı.

Hasselhoff, bazı şahsi eşyalarını ABD'deki Starlight Children's Vakfı'na yardım etmek amacıyla açık artırmaya çıkarmış ve 1982 model Pontiac modelli aracı da bu vitrine koymuştu. Ünlü aktör, Kara Şimşek Kitt'i, 150 bin dolara yeni sahibine teslim ettiğini açıklamıştı. Hasselhoff, bu açık artırmada Kitt'in yeni sahibini de üstü kapalı bir şekilde açıklamıştı: “Kitt'in yeni sahibi bir Türk…”

Nisan 2014'te aracın satış öyküsünü, yeni sahibini merak ederek haberleştirmiştim.

Aradan geçen 2 yıl sonra Kara Şimşek'in yeni sahibini buldum.

ZAFER TOPALOĞLU SATIN ALDI

Hatırlayacağınız gibi geçen hafta Toya Gayrimenkul adlı inşaat şirketi yeni projesini açıkladı. Şirketin yeni nesil projesi olan Toya Next'in yeni reklam filminde Kitt'i yıllar sonra yine gördük. O günkü basın toplantısına katılamadım ama Kitt'in toplantı mekanında olduğunu öğrenince 2 yıl önceki soruya yanıt arama şansım doğdu.

İrtibata geçtiğim kişi Kitt'in yeni sahibinin işadamı Zafer Topaloğlu'nun şirketi Toya Gayrimenkul olduğunu söyledi. Yani Kitt'i 150 bin dolara alan işadamı Zafer Topaloğlu'ydu...

TÜRKİYE'DE 90 BÖLÜM OYNADI

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1982-1986 yılları arasında başrolünü David Hasselhoff 'un oynadığı ve Türkiye'de de çok sevilen efsanevi TV dizisi Kara Şimşek, Türkiye'de 90 bölüm halinde yayınlanmıştı. Dizi, 2008'de tekrar uyarlanmış, tüm
dünyada modifiye akımını başlatmıştı. KITT ile karşılaşmadım daha ama İstanbul'da kalacağını bilmek geçmişe kısa bir yolculuk yapmamızı sağladı.

BİLİYOR MUSUNUZ

Geçen hafta piyasaların yine gözü kulağı ABD Merkez Bankası FED'deydi. Peki, bu kadar dilimize yapışan, dünyayı yönlendiren FED'in doğuşu nasıl ortaya çıktı? Bu sorunun cevabı bir kriz öyküsüyle başlıyor. 1907 Paniği olarak adlandırılan; yüzyılın ilk ekonomik türbülansında başrol oyuncuları bakır pazarını köşeye sıkıştırmak üzere müşterek girişimde bulunan New York bankalarıydı. İş Bankası'nın Türkiye'de vitrine çıkardığı “20. Yüzyılda İş Dünyasına Yön Verenler” adlı eserde bu süreç çok güzel anlatılmış. Bu panik sürecinde, New Yorklu bankalar arasındaki Knicker-Bocker Trust'ın da bu işte parmağı olduğu ortaya çıkınca bankaya hücum dönemi yaşandı. Piyasa çöktü ve likidite krizi ortaya çıktı.

2 KEZ DENENDİ AMA KURULAMADI

O dönemin önde gelen bankerlerinin J.P. Morgan önderliğinde bir araya gelerek kurtarma planlaması piyasaya güvensizliğin doruğa çıkmasını sağladı. Morgan'ın Manhattan'daki lüks malikanesinde toplanan bankerler planı devreye aldı ve büyük zararlara rağmen kriz durduruldu. Bu panik, bankerlere ABD'nin bir merkez bankasına ihtiyacı olduğunu öğretti. 1791 ve 1811'de iki kez kurulma aşamasına gelen Merkez Bankası bu kez kesinlikle faaliyete geçecekti. 1906 San Fransisco depremi ve 1907 finans paniğinin yarattığı enkazlar üzerinden bir merkez bankası kurmak üzere güçlü bir gayret oluştu. Halkın bu fikre olan güvensizliği göz önüne alınarak Morgan, Rockefeller, Schiff gibi baronlar ve Wall Street firmaları tarafından halkı bunun faziletlerine inandıracak yoğun bir eğitim kampanyasına girişildi. Federal Reserve Yasası ise 23 Aralık 1913'de onaylandı…

Tüm yazılarını göster