Doğu Marmara zenginleşti, Doğu Karadeniz yoksullaştı

İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

2013’te Türkiye’de kişi başına tüketime göre en fazla zenginleşen bölge Doğu Marmara (Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bolu, Düzce), en fazla yoksullaşan bölge ise Doğu Karadeniz (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) oldu. Tarım ve sanayide öne çıkan ve Anadolu Kaplanları olarak tanımlanan önemli sayıda ilin de mutlak veya göreli olarak yoksullaşan bölgelerde yer alması dikkat çekiyor. 

2012’te Türkiye’de kişi başına ortalama tüketim harcaması reel olarak yüzde 1.9 artarken Doğu Marmara’daki reel artış yüzde 6.32’yi buldu. 2012’de kişi başına tüketim harcamasında 5. sırada yer alan Doğu Marmara, Ege, Batı Anadolu ve Batı Marmara’yı geride bırakarak İstanbul’un ardından 2. sıraya yerleşti. 

Kişi başına tüketimi ortalamanın üzerinde artan Kuzeydoğu Anadolu (Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan), Akdeniz (Antalya, Isparta, Buldur, Adana, Mersin, Hatay, K. Maraş, Osmaniye), Batı Karadeniz (Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya), Ege (İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak) ve İstanbul da göreli olarak zenginleştiler. 

Kişi başına tüketim harcaması yüzde 1.42 artan Güneydoğu (G. Antep, Adıyaman, Kilis, Ş. Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ile yüzde 0.43 artan Orta Anadolu (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat) Türkiye ortalamasının altında kalarak göreli olarak yoksullaştılar. 

Doğu Karadeniz, Batı Marmara (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale), Batı Anadolu (Ankara, Konya, Karaman) ve Ortadoğu Anadolu (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis, Hakkari) ise mutlak olarak da yoksullaştı. Yoksullaşmada kişi başına tüketim harcaması reel olarak yüzde 4.43 azalan Doğu Karadeniz başı çekiyor. Doğu Karadeniz, 12 tüketim harcaması grubunun 6’sında en yüksek kayba uğrayan bölge durumunda. Buna karşın Doğu Karadeniz’de reel olarak en yüksek artışın sağlık harcamaları olması da dikkat çekici bir durum.

Tüm yazılarını göster