Doğrudan yabancı sermaye

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Eskiden beri fabrika kurmak için gelecek yabancı sermayeyi bekleriz. Makbul olanı da budur. Çünkü üretim, istihdam artışı sağlar. İhracat yapınca döviz getirisi olur.

Yabancı sermaye 3 ayrı başlık altında gruplandırılıyor.

(1) Birinci grup “Doğrudan Yabancı Sermaye.” Bu grupta fabrika kurmak için gelen yabancı sermaye de var ama, gayrımenkul satın almak, şirket satın almak için ticaret yapmak, dükkan açmak için gelen yabancı sermaye de bu gruba giriyor.

(2) İkinci gruptaki yabancı sermaye, “Portföy Yatırımı” için gelen yabancı sermaye. Borsada hisse senedi, bono ve tahvil satın almak için gelen yabancı sermaye bu grupta.

(3)Üçüncü grup yabancı sermaye ise “kredi” olarak gelen dövizlerden oluşuyor.

Doğrudan yabancı sermaye, kalıcı döviz girişi olduğundan her ülke doğrudan yabancı sermaye peşinde. Özellikle fabrika kurmak için gelecek doğrudan yabancı sermaye her ülke için önemli.

Son 4 yılda Çin 908 milyar dolar, ABD 750 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çekti. Açık anlatımıyla büyükler sadece dışarıda yabancı sermaye yatırımı yapmıyor. Bu ülkelere de dışarıdan yabancı sermaye giriyor.

Gelişmekte olan ülkelerden 4 yılda en fazla yabancı sermaye çeken ülke 200 milyar dolar ile Brezilya. Meksika 73 milyar dolar, Şili 78 milyar dolar, Polonya 50 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı çekti. 2009-1012 yılları arasında 4 yılda Türkiye’ye giren doğrudan yabancı sermaye ise 46.7 milyar dolar.

1)Son 4  yılda  ülkeye 46.7 milyar dolar  doğrudan sermaye girişi iyidir.

2)2008 yılından 2012 yılı sonuna kadar ülkeye 124 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi olmuştur..Bu önemli bir rakamdır.

2002 yılından bu yana cari açığımız (döviz açığımız) 335 milyar dolar iken, aynı dönemde doğrudan yabancı sermaye girişi 124 milyar dolar sayesinde. Cari açığın yüzde 30’unu doğrudan yabancı sermaye ile kapattık.

Bugüne kadar enerji yatırımları, haberleşme ve ulaştırma yatırımları ile özelleştirmeler nedeniyle önemli ölçüde doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. Önümüzdeki yıllarda  ümitedilir ki sanayi yatırımı için  doğrudan döviz girişi devam etsin.

Tüm yazılarını göster