Doğrudan Tazminat Sistemi (DTS) yolda

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Geçtiğimiz haftalarda Zorunlu Trafik Sigortalarındaki sorunları konu etmiştim. Caddelerde dolaşan sigortasız araçların diğer araçlar için bir tehlike yarattığına dikkat çekmiştim. Araç sahipleri arasında yanlış bilinen birçok konu var. Bunların başında da Zorunlu Trafik Sigortaları ile kaskonun karıştırılması geliyor. Zorunlu Trafik Sigortası olan bir sigortalı "Kaskoya ne gerek var" diyebiliyor. Öncelikle bu konuya değinmekte fayda var. Zorunlu Trafik Sigortası bir kaza sırasında karşı araca verdiği hasarın tazmin edilmesini kapsar. Bu kazada suçlu kendisi ise karşısında zarar verdiği aracın hasarını öder. Kendi aracındaki hasarı ise cepten öder. Buna ilave olarak da karşı tarafa verdiği zarar Zorunlu Trafik Sigortası içerisindeki teminatları aşıyorsa, bunu da cepten öder. Yani özetle üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortasıdır adı. Otomobilin çalındı, yandı ya da gidip duvara vurdunuz, bunun parasını Zorunlu Trafik Sigorta"nızdan alamazsınız.

Kaskoda durum çok farklı otomobiliniz ile ilgili tüm hasarları teminatlar çerçevesinde karşılar. Ama kaza sonrasında kaskonuzdaki hasarsızlık indirim avantajınızı kaybetmek istemiyorsanız ve de kusurlu olan taraf siz değilseniz hasarı karşı tarafa ödetebilirsiniz. Aracınız çalındı, yandı veya siz gidip yanlışlıkla duvara vurdunuz tüm bunlar kasko teminatı kapsamında oluyor.

Suistimallere geçit yok

Trafik kazaları sonrası Kaza Tespit Tutanağı uygulaması ile trafikteki sıkışıklılar azaldı. Bu oranda da suistimaller arttı. Hayali çarpışmalar ile düzenlenen Kaza Tespit Tutanakları sayesinde otomobillerin vuruk çizikleri tamir ettirilmeye çalışıldı. Bu arada bir çoğu yakayı ele verdi, bazıları için ise kanuni işlem başlatıldı. Çünkü bu yapılanlar nitelikli dolandırıcılığa giriyor. Yakalananlar başları dertten kurtulmuyor.

Şimdi gelelim asıl konuya.. Doğrudan Tazminat Sistemi uygulamasına. Kaza Tespit Tutanağı düzenlendikten sonra Sigorta Bilgi Merkezi'nde bu veriler toplanıp kusur oranları tespit ediliyor. Burada bir hatırlatma daha yapmam gerekiyor. Kaza Tespit Tutanağı düzenlenirken bilgilerin doğru girilmesi gerekiyor. TC Kimlik numaraları, otomobilin bilgileri ve sizinle iletişime geçilebilmesi için doğru bilgiler vermeniz gerekiyor. Olayı ise yalın bir dille anlatıp, krokiyi de resim gibi değil de doğru ve basit çizmelisiniz. Tabii ki artık her cep telefonundaki fotoğraf çekme özelliklerini de kullanarak olay yerinin tümü görünecek şekilde fotoğraf çekilmesi size yapılabilecek haksızlıkları da ortadan kalkmasına neden olacaktır.

Müşteri memnuniyeti ön planda

Bütün bu işleri sıra ile yaptıktan sonra şayet siz kusurlu değilseniz, karşı tarafın sigorta şirketi sizin aracınızın tamirini yaptırması gerekecek. Sizin poliçeniz A şirketinden, karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası ise B şirketinden olduğunu düşünürsek, sizin hasarınızın tamir edilmesi için B şirketinin yetkili servisini ara, Bu konuda size yardımcı olarak sigorta danışmanınız sizin adınıza işlerinizi takip edemeyebilecek. Sigorta aracınız yani acenteniz karşı sigorta şirketindeki evraklarınızı takip edemeyeceği için işleriniz gecikebiliyordu. B şirketindeki sürecin tamamlanmasını beklemek gibi sorunlar artık tarih olacak.

Kasko, Trafik sigortası birleşiyor

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde çalışmalar ile artık bu nedenle gecikme ortadan kalkmış olacak. Birlik Sigorta Bilgi Merkezi bünyesinde oluşturacağı sistem ile kişilerin Zorunlu Trafik Sigortalarını kapsayan tazminat taleplerini kendi şirketleri kanalıyla çözme fırsatı yaratıyor. Özetle sizin aracınız bu kazaya karışmış kusurlu olan karşı taraf, siz karşı tarafı beklemeden kendi sigorta şirketiniz sizin aracınızdaki hasarı onaracak, sonra da gidip kusurlu olan sigorta şirketinden tahsil edecek. Burada gözetilen öncelikle sigortalı memnuniyetidir. Amaç hasarın biran evvel tazmin edilmesi ve hayatın devamıdır. Bu konu ile ilgili Birlik bünyesinde bir çalışma var. İşin çok teknik ayrıntılarının da olduğu ortada. Uzmanlar ise bunun sonunun Kasko ile Zorunlu Trafik Sigortası'nın bir poliçede toplanmasına kadar gidebileceğini belirtiyorlar. .

Tüm yazılarını göster