Doğayı ve çevreyi atıklar değil, insanlar kirletir..

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) insanlarımıza kaynağında ayrıştırma alışkanlığı, geri dönüşüm kültürü ile çevresel-ekonomik kaynakların korunması, çevre ve doğa kirliliğinin önlenmesi ile sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek hedefi taşıyan, “Yuvaya Dönüşen Plastikler” kampanyasını 2015’e de taşıma amacıyla , “Çevre ve Hayvan Dostları”nı bir araya getiren gecenin davetlileri  arasındaydım..

Sinevizyon sunumu ile bizlere bir yandan atıkların  geri dönüşümle ekonomiye nasıl katkı sağlanabileceğini anlatılırken diğer yandan da  sokak hayvanlarına yönelik yuvaların üretimini ve  kullanıma sunumlarını  görsel yönüyle izleme olanağını bulduk..

Sunumda, tüm plastik atıkların (Plastik yoğurt-peynir kapları, pet şişeler ve kapakları, deterjan şişeleri, eski plastik oyuncaklar, işlevini kaybetmiş plastik damacanalar, plastik askılar vb.) ülkemizdeki üretim kısıtlılığı nedeniyle yurt dışından ithal edilen ve önemli bir ekonomik kayıp yaratan değerli bir hammadde olduğu; defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan atık plastiklerin geri dönüşümü ile önemli ekonomik ve çevresel değerler yaratılabildiği aktarılıyor; çevre ve doğa temizliğine dikkat çekiliyor; ayrıca plastik atıkların yüzde yüz  geri dönüşümüyle üretilen kulübelerle sokak hayvanlarını sıcak bir yuvaya kavuşturuyor..

PAGDER  başkanı Hüseyin Semerci, gecede yaptığı konuşmada, plastik atıklar dahil tüm atıkları çöpe, çevreye atmak yerine kaynağında ayrıştırma alışkanlığı kazanmanın önemini  ve plastiklerin insan yaşamında ve ülkelerin ekonomilerine katkılarını  örnekleriyle anlattı..
Sözlerine; “Ülkelerin doğal kaynaklarından uzun vadede ve maksimum faydalanabilmeleri için en etkili yöntemlerden biri olan geri dönüşümdür” le başlayan Semerci şunları aktardı:
•Kaynakların gereksiz kullanılması önlenerek doğal kaynaklar korunuyor,
•Atıklar kaynağında ayrıştırılarak atık çöp miktarı azaltılıyor ve çevre korunuyor,
•Atıklar tekrar ekonomiye kazandırılıyor,
•Enerji tasarrufu sağlanıyor.

Örneğin;
•Cam şişelerin geri dönüştürülmesi için gereken enerji, orijinal üretim enerjisinin yüzde 66'sı iken plastik malzemelerde bu oran sadece yüzde 10 oluyor.

Dönüştürülebilen başlıca maddeler arasında; plastik, kauçuk, demir, çelik, bakır, alüminyum, kurşun, piller, kağıt, cam, motor yağları, atık yağlar, akümülatörler, araç lastikleri, beton, röntgen filmleri, elektronik atıklar ve organik atıklar bulunuyor. 

Ama ekonomik ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle günlük hayatın vazgeçilmez maddesi olan plastik, geri dönüşüm sürecinde de avantajlı konumunu koruyor.
•Plastikler 120 ile 200 derecede geri dönüştürülürken, diğer alternatif malzemelerde geri dönüşüm 650 ile 1400 derecelerde mümkün oluyor. 
•1 ton plastik ambalaj atığın geri dönüşümü sonucunda 14000 kWh enerji tasarrufu sağlanıyor. Örneğin; Türkiye genelinde tasarruf edilebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megawatt saattir (MWh).
Küresel ısınma nedeniyle dünyada su kaynaklarının değerinin arttığı şu dönemde plastik torbaları tercih etmenin önemi de artıyor. 
Plastik torbalar çok daha az su tüketilerek üretiliyor. 1000 adet kağıt torba için 3 bin 785 litre, aynı adetteki polietilen plastik torbalar içinse sadece 30 litre su harcanıyor.
Ayrıca kâğıt torbaların üretimin sürecinde plastikten 4.5 katı fazla enerji harcanıyor. 

Doğada kolay çözünüyor.. Plastiklerin doğada yüzlerce yıl kaldığı söyleminin, bilimsellikten uzak bir iddia olduğu görülüyor. Plastik poşetler doğada 2-10 yıl kalıyor.  Doğada çözünürken de çevreye ve insana zarar vermiyor. Bir poşet 60 W ampul gücünde.. Tek bir plastik poşetin sahip olduğu enerji, bir odayı 60 w ampul gücü ile 10 dakika boyunca aydınlatmaya yetiyor. Daha az ağaç kesimi daha fazla oksijen. Plastik kullanıldığı için kesilmeyen her ağaç, günde dört insanın tükettiği oksijeni üretiyor, yedi insanın havaya verdiği karbondioksiti alıyor.Bir pet şişeyi neye dönüştürebilirsiniz?

Pet şişelerin malzemesi ‘PET’ler geri kazanılarak şu ürünler üretilebiliyor: 
Halı tabanları, uyku torbaları, giysilerdeki yalıtım maddesi, oto parçaları, boya fırçaları, can kurtarma yastıkları, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, laser toner kartuşu, kayışlar ve geotekstiller vb.  

Geri kazanılması mümkün olmayan plastikler (ambalaj atıkları) ise yüksek kalorifik değerleri sayesinde enerji amacı ile kullanılabiliyor. ”

Hüseyin Semerci’nin  verdiği bilgiler, görsel sunumlar,  geceye katılanların belleklerinde  kalabilecek yararlı ve çok önemli bilgilerdi..
 

Tüm yazılarını göster