Doğan da elektrikli oto için hazırlanıyor

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta başında Osman F. Boyner'in, ünlü milyarder Warren Buffet'ın da ortak olduğu Çinli üretici BYD ile Türkiye'de elektrikli otomobil üreteceği yönünde haberler medyada yer almıştı.

Patronu ve onun yönetimi nedeniyle Çin'in en girişimci otomotiv şirketi olarak gösterilen BYD (Build Your Dream-Rüyalarını inşa et), Türkiye'de distribütör ve belki de bir adım sonra üretici ortak olarak kendine BD isimli şirketi seçmişti.

Buraya kadar bir girişimcilik serüveninin başlangıcı olarak nitelendirilebilecek gelişme, BD'nin gölge ortağı olduğu iddia edilen isme gelince çarpıcı bir medya hikayesine dönüşüyor.

Zira, Türkiye'nin önde gelen işadamları arasında yer alan Aydın Doğan ile Osman Boyner'in ilişkilerinin akrabalıkla sınırlı kalmadığı BD'nin arkasında Doğan Grubu'nun bulunduğu kulislerden sızan haberler arasında yer alıyor.

BD-BYD ilişkisinin bugününe dönmeden önce isterseniz geçmişe kısa bir yolculuk yapalım.

Edindiğim, bilgilere göre BD'nin yönetimi uzun bir süre Çin'de BYD ile pazarlık, yapmış. Bu pazarlıktaki diğer rakipleri ise yine Türkiye'nin önemli sanayici ailelerinden bir tanesiymiş.

İki güçlü grubun girdiği çekişmede diğer aile BYD'den vazgeçince BD-BYD ortaklığının temeli atılmış.

Otomotiv dünyasını çok iyi tanıyan isimler söz konusu pazarlıklar sırasında Osman Boyner'in ön planda olduğunu ancak işin yönetiminde Doğan Grubu'nun olduğunu belirttiler.

Osman Boyner'in otomotiv sektöründeki yetersiz tecrübesi, diğer yanda ise temelleri bu sektörde atılan Doğan Grubu'nun biraraya gelmesi ortaklık iddialarını güçlendiren bir tez olarak karşımıza çıkıyor.

Bu iki ünlü sanayiciyi, ortak yakıştırması yapanların, ileri sürdüğü bir diğer simgesel kanıt ise şirketin ünvanı. Nitekim, Osman Boyner'in yönetim kurulu başkanı olduğu şirketin tam ünvanı "BD Otomotiv ve Elektrikli Araçlar Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" olarak seçilmiş; Boyner ve Doğan soyadlarının başharflerinden.

Simgesel kanıtlardan somut verilere dönmeye başladığımızda Doğan Holding ile BD Otomotiv arasında resmi bir ortaklık sözleşmesi bulunmuyor.

1 Eylül 2009 tarihinde kurulan ve ana sözleşmesinde "otomotiv ticareti ve üretimi, her türlü elektrikli taşıtlar ticareti ve bunlara ait yedek parçaların ticareti ve üretimi" ibarelerinin yer aldığı BD Otomotiv'in resmi ortakları arasında Boyner Grubu firmalarından Mine Pazarlama İthalat İhracat LTD., Boyner Sanayi Mensucat Fabrikası, Osman F. Boyner, Münir Büyükseçgin ve Deha İlhan Peker bulunuyor.

Ancak, BD Otomotiv'in Doğan Grubu'na bağlayan somut kanıta ise şirketin yönetiminde rastlıyoruz. Zira, Mine Pazarlama'yı temsilen yönetime giren Yahya Üzdiyen, Doğan Holding'in en tepe noktasında yöneticilerinden bir tanesi. Üzdiyen, Doğan Holding bünyesindeki birçok şirketin yönetiminde olduğu gibi aynı zamanda Holding Strateji Grup Başkanı olarak görev yapıyor.

Peki BD Otomotiv'in bugünkü durumu nedir? Ulaşabildiğim kaynaklara göre şirket bir model için Sanayi Bakanlığı'na tip onay belgesi için başvurmuş. Bu belgeyi aldıktan sonra da araç ithalatı için gerekli diğer prosedürleri tamamlayacakmış. Ancak, henüz niyet beyanı dışında elektrikli üretim konusunda herhangi bir resmi başvuru yapılmamış.

Temeli otomotiv sanayinde atılan Doğan Holding'in, bir süredir bu alandaki yatırımlarında frene bastığı biliniyordu. Ancak, görünen o ki grup bu kez geleceğin teknolojisi olarak gösterilen elektrikli otomobille hızlı bir geri dönüş planlıyor.

Tüm yazılarını göster