Divan, 2017’de yurtdışı yatırımlarını artıracak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Harrods ve Selfridges gibi Londra’nın ünlü mağazalarının yanı sıra ABD, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Avustralya, Azerbaycan, Fransa ve Belçika’ya ihracat yapan Divan, 2017’de yurtdışında mağazalaşmaya hız verecek. Hedef yurtdışında 5 farklı lokasyonda pastane açmak.

Divan Pastaneleri 60 yıllık pastacılık deneyimini geride bıraktı. Lüks çikolata ve butik pastane konseptini Türkiye’ye tanıtan Divan’ın Elmadağ’daki ilk pastanesinin açılış tarihi 1956. Bunu; Erenköy, Bebek, Moda, Sütlüce pastaneleri izledi. Pastanelerin yanı sıra, gurme fırıncılık konsepti kapsamında hizmet veren InBakery by Divan zinciri kuruldu. Bugün Divan Grubu bünyesinde 22 pastane ve 45 fırın hizmet veriyor. Grup, geçtiğimiz sene 20 milyon dolar yatırım yaparak üretim tesisini 3 kat büyüttü ve 20 bin metrekarelik alana kurulan İstanbul Çekmeköy’deki Taşdelen Fabrikası’na taşındı. Divan Pastaneleri’nin lokum ve çikolataları bugün Londra’nın ünlü mağazalarına, Amerika, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Avustralya, Azerbaycan, Fransa ve Belçika’ya ihraç ediliyor. Marka ayrıca 2016 yılında Katar ve Dubai de franchaise olarak hizmet vermeye başladı.

Taşdelen Fabrikası ziyareti sırasında sohbet ettiğimiz Divan Grubu Satış ve Tedarik Zinciri ve Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Galiba, 2016 yılında yurtdışı satışlarında yüzde 40 büyüme kaydettiklerini söylüyor. 2017 yılında yurtiçi yatırımlarının yanı sıra, yurtdışı yatırımlarının da çok önem taşıyacağını ifade eden Galiba, “2017 yılında yurtdışında 5, yurtiçinde 3 olmak üzere toplam 8 pastane yatırımı gerçekleştireceğiz. Bugün Harrods ve Selfridges gibi Londra’nın ünlü mağazalarının yanı sıra Amerika, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Avustralya, Azerbaycan, Fransa ve Belçika’ya ihracat yapıyoruz. Yurtdışında ihracat yaptığımız ülkelerin haricinde Doha ve Dubai’de 2 pastanemiz bulunuyor. Arap ülkeleri ve bazı Avrupa ülkelerindeki çalışmalarımıza hız vermeyi planlıyoruz. Franchise yöntemiyle büyümeyi tercih ettiğimiz mağazalaşma planımızda 2017 yılında yurtdışında 5 farklı lokasyonda pastane açma hedefimiz var” bilgilerini veriyor.

Günde 10 ton çikolata 5 ton lokum üretiyoruz

Yüksek teknolojiye sahip olan Taşdelen Fabrikası kurulduğu günden bu yana üretim kapasitesi 4 kat artmış durumda. 200’den fazla ürün çeşidi bulunan fabrikada günlük 10 ton çikolata, 5 ton lokum, 10 bin adet pasta üretimi gerçekleşiyor. Üretimin yüzde 15’i yurtdışına ihraç ediliyor, yüzde 85’i ise iç pazara gidiyor.

Taşdelen Fabrikası’ndan üç kıtaya ihracat yaptıklarını söyleyen Zeynep Galiba, “2017 yılında çikolata hatlarına ayrıca yatırım yapmayı planlıyoruz. Taşdelen üretim tesislerimizde tüm ürünler son teknolojiyle en yüksek hijyen ve kalite çerçeveleri içinde üretiliyor. Çikolata hattında dünyadaki son teknolojiyi içeren one shot ve frozen cone sistemiyle üretim yapıyoruz. Ekmeğimizin lezzetinin sırrı ise katkısız, iyi kalite hammadde ve stressfree ekmek hatlarımız. Son yılların trendi doğal maya için özel otomatik üretim tanklarımızla ekmek üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Unlu mamullerde çok hızlı üretime imkan sağlayan, dolgulu ve dolgusuz kurabiye üretimi yapan, teknolojik hatlarımız var. Ar-Ge yatırımlarına önem veriyoruz. Ar-Ge departmanımız Divan’ın kalite standartlarına ve reçetelerine sadık kalarak yeni ürünler üzerinde çalışıyorlar” diyor.

Semahat Arsel’in reçeteleri ilham veriyor

Divan Grubu Satış ve Tedarik Zinciri ve Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Galiba, Divan Pastaneleri’nin alanında isim yapmış tüm pastacılık şefleri için bir okul olduğunu söylüyor. “Geçmişten gelen reçeteleri, günümüzde uygulamak ve bu değerler ile yetişmek şefl erimiz içinde çok büyük şans. Rekabet edebilmek için aynı seviyede sürdürülebilir olmak ve kalite çok önemli” diyor Galiba. Divan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel’in reçeteleri de Divan şeflerine ilham veriyor. Semahat Hanım’ın tarifleri ile üretilen kadayıflı lokum ve tahinli çıtır bunun en güzel örneklerinden.

Tüm yazılarını göster