Direksiyona Merkez Bankaları geçti

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Berna Seher Özdemir / Finansinvest

Euro Bölgesi'nde yaşanan borç krizine karşı AB liderlerinden destek mesajları gelmeye devam ederken önemli Merkez Bankalarının çok daha aktif olarak ipleri eline alması piyasalara şimdilik aradığı desteği vermiş gibi görünüyor. Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD, İngiltere, İsviçre ve Japonya merkez bankalarıyla eşgüdümlü olarak piyasaya dolar likiditesi sağlamaya tekrar başlayacağını açıkladı.  ECB tarafından yapılan açıklamada, Ekim ile Aralık ayları arasında üç ayrı dolar sağlama operasyonu düzenleneceği belirtildi.  Operasyonları 12 Ekim, 9 Kasım ve 7 Aralık tarihlerinde düzenleyecek olan ECB gelen bütün talepleri ise sabit faizle karşılayacak. 

Krizle mücadeleye destek veren bir diğer banka olan İsviçre Merkez Bankası (SNB) ise 3 aylık politika faiz aralığını beklendiği gibi sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutarken, 3  aylık frank Libor faiz hedefinin ise sıfır olduğunu açıkladı. Geçen ay CHF/EUR kuru için 1.2 seviyesini taban olarak belirleyen İsviçre Merkez Bankası, bu seviyede bile frankın euro karşısında fazla değerli olduğunu ve frankın zaman içinde değer kaybetmeye devam etmesi gerektiğini dolayısıyla 1.2 seviyesini korumak için sınırsız miktarda döviz almaya hazır olduğunu ifade etti.

Ancak yatırımcılar esas olarak 20-21 Eylül'de gerçekleştirilecek Fed toplantısına odaklanmış durumda. Geçtiğimiz ay Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bir günden iki güne çıkarıldığını belirtmesiyle parasal gevşeme beklentilerinin artmasına neden olan Fed toplantısı piyasaların kısa vadede izleyeceği seyirde belirleyici olacaktır. Fed'in mevcut bilanço büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda yeni bir parasal gevşemeye rahatlıkla gitmesinin çok kolay olmayacağı düşünülüyor. Ancak yaptığı alımlarla kısa vadeli tahvil faizlerini yüzde 0 seviyesine yakın bir noktaya çeken Fed'in vadesi dolan tahvillerden dönen parayla uzun vadeli tahvil alımları yapıp piyasaları rahatlatması bir diğer seçenek olarak görünüyor.

Tüm yazılarını göster