Dice Kayek "marka yaratmanın zorluğu ve korumanın önemi"

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Dice Kayek markasını Ayşe ve Ece Ege kardeşler yarattı. Ayşe Ege Paris'te moda eğitimi gördü. Ece Ege İstanbul'da ekonomi okudu.

Marka ilk defa 1991 yılında Avrupa ve Japonya için üretilen gömleklerde kullanıldı. 1994 yılından sonra lüks kadın giysiler bu marka için tasarlandı,üretildi.

Şimdilerde İstanbul Modern'de Dice Kayek markasını taşıyan Ayşe ve Ece Ege kardeşlerin tasarımı giysiler "İstanbul Contrast" adı altında sergileniyor.

İki genç kız bu markayı  uluslar arası piyasada yerleştirmek için yirmi yıldır inanılmaz bir  çana sarf ediyor. Paris'te Dice Kayek için bir mağaza açtılar. Şimdi bu mağaza kapanmış durumda. Türkiye'de İpekyol için Machka markası altında tasarım yapıyor, yurt dışında faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Bu iki başarılı genç kız, bu kadar zorlukla yarattıkları, piyasaya yerleştirdikleri markayı Türkiye'de tescil ettirmemişler.

Türkiye'de saat konusunda faaliyet gösteren bir girişimci, bu markayı kendi adına Türkiye'de tescil ettirdikten sonra, yurt dışında ürettirdiği saatleri bu marka ile Türkiye'de satışa sunmaya başladı.

Girişimcinin yürürlükteki marka kanununa göre buna hakkı var. Çünkü bu marka daha önce Türkiye'de tescil ettirilmemiş.

DÜNYA'da önceki gün yayınlanan haberde girişimci grubun Dice Kayek markası ile sadece saat ürettirmedikleri, bu markanın tabelasını taşıyan 8 mağaza açtıkları, mağaza sayısının yakında 40'a ulaşacağı belirtiliyordu.

Aynı gün Hürriyet'te Vahap Munyar, Ayşe ve Ece Ege kardeşlerin, Dice Kayek markasını kullanan girişimci grup ile ilişkileri olmadığını, saatlerin tasarımına katkıda bulunmadıklarını yazdı. 

Bütün bunlar marka yaratmanın zorluğu kadar marka korumanın öneminin de büyük olduğunu gösteriyor.

Bilindiği gibi yıllar önce bir girişimcinin ABD'de Vakko markasını tescil ettirmesi nedeniyle Vakko ürünlerini ABD pazarına satma şansını kaybetti.

Bir taraf kendi yarattığı ve belli bir çizgiye oturttuğu markasını korumak, bu markanın getirisini artırmak bekleyişinde. Öbür taraf, satışlarını artırmak için kanuni imkanları kullanmak istiyor.

Sorun nasıl çözülür bilinemez ama, bu olay marka yaratmak ve markalarını büyütmek için yola çıkanlara ders olmalıdır.

Tüm yazılarını göster