“Dev sergi” Artist 2013

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

İstanbul’un son yıllardaki en büyük “sergi”si Tüyap Beylikdüzü’nde yarın açılıyor. Kitap Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen Artist 2013 İstanbul Sanat Fuarı bu yıl 23. kezyapılacak. “En büyük sergi” sözcüklerini özellikle kullandım, çünkü 19 bin metrekarelik alanda 500 civarında sanatçının eserleri görülebilecek fuar süresince. Bu boyutlarda ve çeşitlilikte bir fuarın açılması, Türkiye'de plastik sanatların bugünkü durumu hakkında bilgi sahibi olabileceğimiz, günümüze ayna tutan önemli bir fırsat yaratıyor. Söylediğim gibi, aslında Türkiye’nin tüm sanat renklerini taşıyacak olan dev bir sergi Artist 2013...

Neler var fuarda? Ayrıntıları bugün gazeteniz Dünya ile birlikte ücretsiz verdiğimiz Kitap Dergisi'nde okuyabilecek-siniz. Ben, medyada yer almayan kimi bilgileri vermeye çalışacağım bu köşede. Örneğin, fuarın “Onur Sanatçısı” Mustafa Ata bugüne kadar hiç görmediğimiz, atölyesinden bu etkinlik için çıkardığı 21 resimden oluşan özel bir sergiyle yer alıyor.

Artist 2013'ün özelliklerinden birisi, gençleri ve bir gruba ait olmayan sanatçıları da desteklemesi, salonlarında eserlerine yer vermesi. Bu yıl da 300’e yakın bağımsız genç sanatçı, 30’a yakın grup son dönem çalışmalarıyla fuarda yer alıyorlar.

Ayrıca küratörlüğünü Ali Şimşek'in yaptığı “Müdahale Var mı?” başlıklı bir sergide Komet'ten Şükran Moral'a 80 ünlü sanatçının işleri sunuluyor. Yani fuar; hem gelenekseli, hem çağdaşı, hem muhalifi yani tüm sanatsal çeşitlilikleri salonlarında plastik sanatlar meraklılarına, tabii ki kitap fuarıyla eşzamanlı olması nedeniyle de selüloz kokusu severlere getiriyor, hem de ücretsiz olarak... Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nin 7. ve 8. Salonlarda gerçekleştirilecek İstanbul Sanat Fuarı'nda katılımcı yerli yabancı 150 galerideki eserler, Çinli sanatçıların işleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinin çalışmaları, sanat tartışmalarının yapılacağı paneller de izlenebiliyor.

Bu sene Koleksiyoner Onur Ödülü'nün sahibi olan Erol Evgin’in koleksiyonundan 18 eser de fuar süresince görülebilecek.

Burada bir parantez açarak koleksiyonerlik merakına “tutulan” sanatçıların, işadamlarının sayısının her geçen yıl artmasını, biriktirmenin bir keyiften öteye geçerek sergiler açma, müzeler oluşturmaya doğru yönelmesini sevinçle izlediğimi belirtmek istiyorum. Onlar artık yalnızca Türkiye'deki eserleri değil, dünyayı da takip ediyor, başka uluslardan ustaların yapıtlarını satın alıyor, Türk sanatçıların yurtdışındaki eserlerini ülkemize getirmenin mutluluğunu taşıyorlar. Ve şunu da biliyorum ki koleksiyonunda çok önemli işler bulunan, ama henüz adlarını kamuoyunun bilmediği, duymadığı isimler de epey fazla... Önümüzdeki senelerde adlarını başka alanlardan bildiğimiz bu kişileri, açacakları müzelerle, sergilerle de tanıyacağız. Tabii ki kimileri de saklı kalmayı tercih edecek, yalnızca kendi duvarlarında, sevdikleriyle birlikte seyredecekler koleksiyonlarındaki başya- pıtları. Artist 2013 plastik sanatlar ve kitap tutkunlarının buluşma yeri olacak 9 gün boyunca. Kitap fuarının o yoğun haralagürelesinden yorulanlar, kendilerini sanatın sakin kollarına atacak, dostlarına galeriler arasında buluşma sözü verecekler... Bir resmin karşısında dururken dakikaların nasıl geçtiğini fark etmeyecekler.

Ben, Kitap Fuarı’ndayken Sanat Fuarı’nı, Sanat Fuarı’ndayken Kitap Fuarı’nı özleyecek; ah, keşke orada olsaydım şimdi! deyip duracağım. Hatta şimdiden keşke fuar bugün açılsaydı’nın tatlı telaşı, bir geç kalmışlık duygusu içerisindeyim! Neyse az kaldı, yarın öğlen saatlerinde açılıyor.

Kitap ve sanat fuarlarında bir kez daha buluşmak üzere...

Tüm yazılarını göster