Derbiyi Carvalhal kaybetti

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Heyecanı, karşılıklı golleri ve futboluyla izleyenlere zevk veren Galatasaray - Beşiktaş derbisinden galip ayrılan taraf ev sahibi sarı-kırmızılılar oldu. Genel bir bakışla, karşılaşmaya her iki kenar yönetimin yaptığı hataların damga vurduğunu söylemek mümkün. Ancak kazanan taraf Galatasaray olduğu için Fatih Terim'in maçı kaybetme noktasına getiren hataları üzerinde fazla durmayacağız. Almeida'nın 90. dakikada kaçırdığı gol sanıyorum Beşiktaşlılar açısından "alışılmış" kelimesiyle tarif edilebilir. Sıradışı biçimde top kaleye girseydi, yazımızın başlığı da muhtemelen "Fatih Terim'in hediyesi" olacaktı. Neden mi? Bu sezon 38. maçına çıkan eksik Beşiktaş'ın ikinci devrede giderek oyundan düşeceği ve fizik direnişi sürdüremeyeceği (ki öyle oldu) bilinirken, Fatih Terim meziyetli ama dirençsiz oyuncuları sahaya sürerek Beşiktaş'ı adeta maça ortak etti. Karşılaşmanın son 10 dakikası topu kazananın hiçbir dirençle karşılaşmadan kale önüne kadar gittiği enteresan bir şekle büründü. Yukarıda da değindiğimiz gibi Beşiktaş'ın bu duruma karşı öne sürebileceği mazereti var. Peki ya Galatasaray'ın?

Gelelim Beşiktaş taraftarının sevgilisi Carvalhal'e. Türk futbolunu takip eden herkesin ve özellikle de Beşiktaşlıların kulüplerin "cast ajansı" olmadığını idrak etmesi yerinde olur. Daha önce defalarca yazdığımız gibi Portekizli teknik adam son derece sıcakkanlı, iyi huylu ve insani ilişkiler yönünden başarılı bir insan. Peki, bunlar Beşiktaş'ı çalıştırmak için yeterli mi? Örneğin Lucescu'da bu saydıklarımızın ne kadarı ne oranda mevcuttu? Bugün modern futbolda teknik adamların sağlık kurulları, maç izleme komiteleri, yardımcıları ve kondisyonerleri var. Piramidin başındaki teknik direktöre ise Carvalhal'in başaramadığını yani helvayı yapmak kalıyor. Son 20 dakika adeta sahada acı çeken ve geri dönüşlerinde doğal olarak zorlanan Beşiktaş maçı iki oyuncu değişikliği ile bitiriyorsa, mevcut değişikliklerden bir tanesi de zorunlu yapılmışsa kimse kusura bakmasın teknik adam da maçı bizler gibi sadece izlemiş demektir. Ofsayttan çıkacak mecali bile olmayan Almeida'nın Beşiktaş'ta bu kadar süre alması her şeyden önce ondan çok daha iyi bir golcü olan Mustafa Pektemek'e haksızlıktır. Hiç tasvip etmediğim söylenişiyle Portekizliler çetesinin başındaki Portekizli teknik adam bu konuda acaba formayı adaletli dağıttığını söyleyebilir mi? Gelinen noktada Beşiktaş'ın elinde Avrupa Ligi kalmış gibi görünüyor çünkü ligde play-off'a rağmen hedeften iyice uzaklaşıldı. Oradaki rakip Atletico Madrid de doğal olarak eşleşmenin favorisi. Kimse istemez ama yarın Avrupa'dan eleniş sonrası siyah-beyazlılar "lige dönelim" deseler bile en azından şampiyonluk mücadelesinde yalnızca yardımcı rollere soyunabilecekler. Bakın bundan tam beş buçuk ay önce "Görünen köy Beşiktaş" başlıklı yazımızda konuyla ilgili ne yazmışız:

"Şimdiden ve ilk haftadan bütün genel-geçer kuralları yıkarak bir iddiamı daha gündeme getirmek isterim. O iddiam şudur ki, benim hazırlık döneminde ve ligin ilk haftasında seyrettiğim Beşiktaş takımının şampiyonluk yarışı içinde bulunması gerçekten çok zor. (Ö) Üstelik bu dengesiz kadroyu emanetçi ve tecrübesiz bir hocaya teslim etmek de en hafif tabiriyle kendi ayağına kurşun sıkmak."

Ne diyelim görünen köy gerçekten kılavuz istemiyor!

[28. HAFTANIN SEYRİ]

Fenerbahçe'ye şok

Spor Toto Süper Lig'in 28. hafta mücadelesinde sahasında Fenerbahçe'yi konuk eden Eskişehirspor karşılaşmayı 2-1 kazandı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe ligde oynadığı son 4 deplasman maçından mağlubiyetle ayrılmış oldu. Ev sahibi ekip Eskişehirspor'a galibiyeti getiren goller 31. dakikada Bülent Ertuğrul'dan, 55. dakikada ise Diomansy Kamara'dan geldi Fenerbahçe'nin tek golü ise 75. dakikada yeni transfer Moussa Sow'dan geldi. Ayrıca F.Bahçe'de oyuna sonradan giren Caner Erkin 73. dakikada kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe 54 puanda kalırken Eskişehirspor puanını 41 yaptı. 29.haftada sarı-lacivertli takım evinde Gençlerbirliği ile karşılaşacak.

Manisaspor ateş hattında

Spor Toto Süper Lig'de 28. hafta maçında Manisaspor ile Gaziantepspor, Manisa 19 Mayıs Stadı'nda kozlarını paylaştı. Alt sıraları yakından ilgilendiren maçta konuk Gaziantepspor, 2-0 galip gelerek, averajla gerisinde yer aldığı Manisaspor'u altına alarak 15. sıraya yükseldi. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren goller, 65. dakikada Muhammet Demir ve 88. dakikada Cenk Tosun'dan geldi. Bu sonuçla Manisaspor 29 puanla, 26 puanlı Samsunspor'un üzerinde 16. sırada yer aldı. Gaziantepspor ise 32 puanla 15. sıraya çıkarak derin bir nefes aldı. Ligin 29.haftasında Manisaspor eplasmanda Kayserispor ile Gaziantepspor ise evinde İ.B. Belediyespor ile karşılaşacak.

Ankaragücü düştü

Spor Toto Süper Lig'de 28. hafta mücadelesinde Karabükspor kendi evinde Ankaragücü'nü 3-2 mağlup etti. Mağlubiyet sonrası Ankaragücü lige veda eden ilk takım oldu. Kardemir Karabükspor'un gollerini 45 ve 74. dakikada Sanel Jahic, 64. dakikada penaltıdan Florin Cernat kaydetti. Ankaragücü'nün golleri ise 20. dakikada Serol Demirhan ve 66. dakikada Aybars Garhan kaydetti. Alınan bu sonucun ardından Bülent Korkmaz yönetimindeki Karabükspor puanını 34'e çıkartırken; Hakan Kutlu'nun çalıştırdığı başkent temsilcisi 11 puanda kaldı ve bitime 6 hafta kala Spor Toto Süper Lig'e veda eden ilk takım oldu. 29.haftada Karabükspor Bursaspor ile Ankaragücü ise Eskişehirspor ile karşılaşacak.

Son gülen Mersin

Süper Lig 28. haftasında sahasında Mersin İdman Yurdu'nu konuk eden Trabzonspor 2-0 geriye düşüp 2-2'ye getirdiği maçı son dakikalarda eski futbolcusu Hasan Üçüncü'nün attığı golle 3-2 yenik tamamladı ve zirve yolunda büyük bir darbe aldı. Mersin İdman Yurdu'na galibiyeti getiren goller 33 ve 46. dakikalarda Mert Nobre'den, 88. dakikada ise Hasan Üçüncü'den gelirken ev sahibi takımın golleri ise oyuna sonradan giren Halil Altıntop ve Olcan Adın kaydetti. Trabzonspor bu sonucun ardından 46 puanla 4. sırada kalırken Mersin İdman Yurdu ise puanını 36'ya çıkardı. Trabzonspor gelecek hafta deplasmanda Beşiktaş'a konuk olurken Mersin İdman Yurdu sahasında Orduspor'u ağırlayacak.

Yalçın'dan altın gol

Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında Orduspor ile Kayserispor, Ordu'da karşılaştı. Ev sahibi ekibin maçın çoğunluğunda üstün oynadığı karşılaşmada gülen taraf 47. dakikada Yalçın Ayhan'ın golüyle Orduspor oldu. Bu sonuçla birlikte Orduspor sahadan üç puanla ayrılarak puanını 38 yaptı ve 8. sıraya yükseldi. Kayserispor ise üst üste beşinci maçından da üç puan çıkartamadı ve kendisine 34. puanla 12. sırada yer buldu. Süper Lig'in 29. Haftasında Orduspor, Mersin İdman Yurdu deplasmanında puan arayacak. Kayserispor ise düşme hattına gerileyen ve mutlak puana ihtiyacı olan Manisaspor ile evinde çok kritik bir maça çıkacak.

Antalyaspor dağıldı

Ligde sonucu merakla beklenen İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Medical Park Antalyaspor'un karşı karşıya geldiği mücadelede gülen taraf 4-0'lık sonuçla İstanbul Büyükşehir Belediyespor oldu. Mücadelenin ilk yarısını 34. dakikada Eren'in attığı gol ile ev sahibi ekip İstanbul Büyükşehir Belediyespor önde kapattı. Arif Erdem'in öğrencileri ikinci 45 dakikada Doka, Tevfik ve Visca'nın atığı gollerle farka giderek 3 puanı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor alınan bu sonucun ardından puanını 40'a çıkartırken konuk ekip Medical Park Antalyaspor 35 puanda kaldı. 29. haftada İ.B. Belediyespor deplasmanda Gaziantepspor ile karşı karşıya gelirken Antalyaspor kendi evinde Samsunspor ile kozlarını paylaşacak.

Müthiş düello

Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında Gençlerbirliği, evinde Sivasspor'u konuk etti. 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadele 3-3'lük beraberlikle sona erdi. Karşılaşmada Gençlerbirliği'nin gollerini 2. dakikada Yasin Öztekin, 24. dakikada Herve Tum ve 66. dakikada Azofeifa kaydederken konuk ekip Sivasspor beraberliği son dakika golüyle elde etti. Sivasspor'un golleri ise 30. dakikada penaltıdan ve 56. dakikada Pedriel ve 90. dakikada Navratil'den geldi. Öte yandan karşılaşmanın 75. dakikasında Ziya Erdal, Gençlerbirliği'nde ise Murat Akca 86. dakikada kırmızı kart görerek takımlarını 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği 44 puana yükseldi. Sivasspor ise puanını 43'e çıkarttı.

TEKNİK ANALİZ

(Samsunspor - Bursaspor)

Defansif hatalar

Bursaspor, her iki takım açısından da zorlu geçmesi beklenen maçı 3-0'lık skorla umduğundan kolay kazandı. Maça damga vuran Samsunspor'un savunmada yaptığı hatalar oldu. Yenik duruma düştükten sonra risk almak zorunda kalan rakibinin hatalarını değerlendiren yeşil-beyazlı takım farka gitti ve 3 puanı hanesine yazdırmayı başardı. Alışılagelmiş 4-2-3-1 dizilişinde sahada yer alan Bursaspor'da Batalla ve Pinto oynadıkları oyunla Ertuğrul Sağlam'ın yüzünü güldürürken, genç Musa Çağıran da kendisinden çok şey bekleyen futbolseverlere adeta göz kırptı. 4-3-3 sistemindeki Samsunspor ise bir türlü organize olamadı ve topu Gekas ile buluşturamadı. Bilhassa Ekigho ve Zenke'nin şahsi futbolları kırmızı-beyazlı ekibin tehlikeli akınlar geliştirmesini önleyen bir başka etkendi.

HAFTANIN TAKIMI: Eskişehirspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Antrenörsüz çıksak bu kadar kötü olmazdı." Aykut KOCAMAN

KARE AS:   Selçuk İnan (Galatasaray)

    Mert Nobre (Mersin İ.Y.)

    Ricardo Pedriel (Sivasspor)

    Edin Visca (İ.B. Belediyespor)

GOL KRALLIĞI:    29 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

      13 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

      11 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

      11 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

      11 Gol - Johan Elmander (Galatasaray)

PUAN DURUMU

Takım O G B M A Y Puan

Galatasaray 28 19 6 3 54 21 63

Fenerbahçe 28 16 6 6 47 30 54

Beşiktaş 28 14 7 7 41 31 49

Trabzonspor 28 13 7 8 53 35 46

Gençlerbirliği 28 12 8 8 44 38 44

Sivasspor 28 11 10 7 50 44 43

Eskişehirspor 28 12 5 11 32 34 41

İstanbul B.B. 28 11 7 10 43 40 40

Bursaspor 28 10 9 9 35 29 39

Orduspor 28 10 8 10 26 29 38

Mersin İ.Y. 28 10 6 12 31 37 36

M.P. Antalyaspor 28 9 8 11 27 33 35

Kayserispor 28 10 4 14 31 35 34

Karabükspor 28 10 4 14 38 48 34

Gaziantepspor 28 8 8 12 27 33 32

Manisaspor 28 7 8 13 27 36 29

Samsunspor 28 6 8 14 30 43 26

Ankaragücü 28 2 5 21 19 59 11

HAFTANIN MAÇI

(Galatasaray - Beşiktaş)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Galatasaray  :   121.500.000 Euro (28 Futbolcu) Galatasaray  : 27.2

Beşiktaş  :   117.200.000 Euro (29 Futbolcu) Beşiktaş  : 26.1

Tüm yazılarını göster