Derbiye ve zirveye Sivasspor damgası

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Haftanın maçı ilan ettiğimiz Sivasspor - Trabzonspor karşılaşması öncesi kaleme aldığımız öngörüde maçın gollü geçeceğini üstelik atılacak karşılıklı gollerden bordo-mavili takımın karlı çıkacağını düşünmüştük. Kabul edelim, fena halde yanıldık. Sivas 4 Eylül Stadı'nda sahaya tanınmaz halde çıkan Trabzonspor takımı; doğal olarak bol gollü, mücadeleli ve zevkli maç tahminimizin bir ayağını topal bıraktı. Maçın hiçbir dakikasında rakibi Sivasspor'a direnemeyen bordo-mavili ekip, skor 0-0 iken de 3-0 iken de hiçbir reaksiyon göster(e)meyerek paralize bir görüntü verdi. Elbette bu görüntüde Trabzonspor'un çektiği her halinden belli olan motivasyon sıkıntısı kadar Sivasspor teknik direktörü Bülent Uygun'un kurnaz planının da etkisi vardı. Öncelikle defansındaki Bilica - Diallo ikilisinden gol bölgesinde görev yapan Mehmet Yıldız ve Tum'a kadar tüm Sivasspor takımının Trabzonspor'lu futbolculara büyük fizik üstünlüğü vardı. Peki ya, ileride Yattara, Alanzinho ve Gökhan Ünal ile kurulan üçlünün orta sahaya yardım getirmediği böylesine üst düzey bir maçta Selçuk, Colman ve Hüseyin ile lig lideri Sivasspor'a diş geçirilebileceğini düşünmek ütopik bir plan değil miydi?

Trabzonspor kenar yönetimi ilk yarım saat içinde Alanzinho'yu dışarı alarak Umut'un dinamik ve hırslı futbol mizacından yararlanmayı düşündü, ancak değişikliğin olduğu dakikada atı alan çoktan Üsküdar'ı geçmiş Sivasspor oyunda 2-0 öne geçmişti. Esasen maçın 3-0 olması geri dönüş için çok geç olmayan 47.dakikada gerçekleşen bir durumdu fakat cumartesi günkü Trabzonspor'un bırakın 3-0'ı 6-0'a bile reaksiyon gösterecek hali yoktu. 90 dakika sonunda maçı değerlendirince bordo-mavili takım açısından en tehlikeli gelişmenin de bahsettiğimiz bu kabulleniş olduğunu görüyoruz. Geçmişte İstanbul takımlarının saltanatını yıkacak kazanma hırsını gösteren Karadeniz temsilcisi, Sivasspor önünde kaderine razı bu görüntüyü neden çizdi? Maçın ağırlığını kaldıramayacak bir takım olması gerekiyorsa bunun Sivasspor olması daha mantıklı bir sonuç olmaz mıydı? Tüm bu sorular Trabzonspor cephesince cevaplandırılmaya muhtaç.

Bu galibiyetle şampiyonluk kupasını iyiden iyiye kadraja alan Sivasspor cephesine dönecek olursak, her şeyden önce akıllı bir oyun planı görüyoruz. Pek çoklarınca maçta ilk golü Sivasspor'un atması bu sonucun alınmasını kolaylaştıran bir etken olarak sayılabilir ki, bu saptamayı külliyen reddetmek olmaz. Sivasspor ilk golü bularak maçın direksiyonunu eline geçirmiş olabilir ancak Bülent Uygun'un topa ileride basmaya dayalı oyun stratejisi Trabzonspor'u çökerten birinci etken olarak sayılmalı. Mehmet Yıldız'a katılan Tum, Musa, Sezer ve Murat gibi oyuncular topla oyuna çıkma becerisi düşük Trabzonspor defansına baskı uygulayınca Serkan, Egemen, Song ve Cale'den kurulu defans dörtlüsü panik halinde topları ileri şişirdi. Fizik üstünlüğü ve hava hâkimiyetiyle bu topları toplayan Sivasspor defansı benzer bir baskıyı rakibinden görmeyince maça dilediği gibi hükmetti. Ersun Yanal'ın orta sahada üçlü kalma fikrini bu sezon çoğu maçta eleştirmiş ve kanatları etkili kullanan takımların Trabzonspor'u bozguna uğratabileceğinden çokça dem vurmuştuk. Tıpkı ilk yarıdaki Galatasaray - Trabzonspor maçında olduğu gibi Sivasspor da bordo-mavililerin bu zaafından yararlanarak farka gitti ve rakibini zorlu yarışta saf dışı etmeyi başardı.

3-0'lık Trabzonspor galibiyetiyle puanını 60 yapan Sivasspor, kalan maçları da dikkate alındığında şampiyonluk şansını önemli ölçüde artırmışa benziyor. Eğer önümüzdeki beş maçta futbolcular şampiyonluk apoletinin ağırlığını omuzlayabilirlerse Türk futbolunda devrim niteliğinde bir başarıya imza atabilirler. Sanıyorum her koşulda nefes nefese bir lig finaline tanık olacağız.

TEKNİK ANALİZ

(Eskişehirspor - Beşiktaş)

Denizli macera arıyor

İki takımın da hedefleri itibariyle son derece büyük önem verdiği Eskişehirspor - Beşiktaş maçından gülerek ayrılan taraf siyah-beyazlılar oldu. Ancak bu galibiyete rağmen Beşiktaş'ın şampiyonluk hedefini rahatlıkla kovalayabilecek bir görüntü çizemediğini belirtmek gerekiyor. Klasik 4-3-3 düzeniyle fazlaca oynamayan Mustafa Denizli'nin kadro seçiminde düştüğü yanlışlar az kalsın takımına pahalıya mal oluyordu ki, Tello ve Yusuf'un iki klas hareketiyle maç Beşiktaş'a döndü. Tecrübeli teknik adam kalan haftaları düşünerek Serdar Özkan ve Delgado'ya bel bağlayamayacağını idrak etmişse Beşiktaş'ın şampiyonluk şansı en az Sivasspor kadar var. Ancak "Holosko'dan hedef santrfor yaratayım" ya da "Serdar'a bir şans daha vereyim" gibisinden fantezilerle ve Delgado'dan "15 dakikalık Yusuf" performansı alabileceğini düşünmekle özlenen şampiyonluk gelmez. Eskişehirspor'a gelince yapılan paniğin yersiz olduğunu düşünüyorum. Kalan haftalarda rakiplerin büyük çoğunluğu düşme hattındaki ekipler olacak ama kırmızı-siyahlıların kadro bakımından tüm bu rakiplerinin üstünde yer aldığı da bir gerçek. Sakatlık ve cezalardan yana büyük bir sıkıntı çekmediği takdirde Eskişehirspor bu ligde kalacaktır.

Fenerbahçe puan dağıtıyor

Kupada finale yükselen Fenerbahçe, ligdeki kayıplarına bir yenisini daha ekledi. Kümede kalma mücadelesi veren Ankaragücü karşısında istediği oyunu sergileyemeyen taraftarının da tepkisini çeken sarı lacivertliler, Iglesias ve Jaba'nın penaltısıyla geriye düştü, Deivid'in golü ise puana yetmedi. Deplasmanda Sivasspor ile 0-0 berabere kalarak, ilk maçtaki 3-1'lik galibiyetin avantajıyla finale yükselen kadro, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Ankaragücü karşısında seyircisiyle buluştu. Maç boyunca hücumları organize etmekte zorlanan Fenerbahçe Alex'in oyuna girmesinden sonra da bu görüntüsünden kurtulamayarak problemin daha çok mental olduğunu gösterdi.

İ.B.B ateşle oynuyor

Turkcell Süper Lig'de 29. haftanın açılış mücadelesinde kümede kalma şansı artık mucizelere bağlı olan Hacettepe ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor 19 Mayıs Stadı'nda karşı karşıya geldi. Karşılaşma 2-1 Hacettepe'nin üstünlüğüyle sona erdi. Hacettepe 8. dakikada Zoko ve 90+1'de İbrahim Şahin'in golleriyle galibiyete uzanırken konuk ekibin tek sayısını 82. dakikada Ali Güzeldal kaydetti. Bu sonuçla Hacettepe 19 puana yükselirken İ.B.B. 30 puanda kaldı. Aldığı sürpriz mağlubiyetle ligde kalma konusunda büyük avantaj kaybeden İ.B. Belediyespor, 30.haftada Gençlerbirliği ile hayati bir maça çıkacak.

Gençlerbirliği çıkışta

Kümede kalma mücadelesi veren ekiplerden Gençlerbirliği 29. haftada kritik bir galibiyete imza attı. Yeni bir yapılanmaya giden Gaziantespor'u konuk eden Başkent ekibi, golcüsü Kahe ile kendisi için büyük önem taşıyan karşılaşmayı kazandı ve 3 puanı hanesine yazdırdı. İlk yarısı golsüz sona eren maçta, Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golü 59. dakikada Carlos Kahe kaydetti. Alt sıralara yakın bir bölümde bulunan Gençlerbirliği bu galibiyetle nefes almış oldu. Gaziantepspor Tabata'nın sakatlığından dolayı yer almadığı maçta rakibine boyun eğdi. Gaziantepspor 39 puanda kalırken, Gençlerbirliği ise 35 puana yükseldi.

Kayseri'de galip yok

29. haftanın bir başka karşılaşmasında Kayserispor, Kadir Has Stadı'nda Konyaspor'u konuk etti ve mücadele 1-1'lik eşitlikle sona erdi. İlk yarısı 0-0 tamamlanan maçta Kayserispor, 63. dakikada Turgay'ın attığı golle 1-0 öne geçse de, Konyaspor 67. dakikada Roman Kratochvil'in penaltıdan bulduğu golle eşitliği yakaladı. Kalan dakikalarda iki takımın da skoru değiştirme çabası sonuç vermedi ve mücadele 1-1'lik eşitlikle sonuçlandı. Turkcell Süper Lig'de Kayserispor önümüzdeki hafta Trabzonspor deplasmanına konuk olacak. Konyaspor ise sahasında Kocaelispor'u ağırlayacak.

Kocaeli pes etmiyor

Turkcell Süper Lig'de kümede kalma umutları azalan Kocaelispor, düşme potasının hemen üstündeki Antalyaspor'u konuk etti. İlk yarısı golsüz sona eren karşılaşmada Hamza Mutlu'nun attığı tek golle 3 puana uzanan Körfez, umutlarını son 5 haftaya taşımayı başardı. Bu sonuçla Kocaeli 26 puana yükselerek 16. sıradaki İ.B.B. ile arasındaki puan farkını dörde indirdi. Antalyaspor ise 35 puanda kaldı. Yeşil-siyahlı körfez ekibi kalan haftalarda sırasıyla; Konyaspor, Trabzonspor, Gaziantepspor, İ.B. Belediyespor ve Hacettepe ile oynayacak. Kocaelispor'un bu müsabakaları kazanması halinde ligde kalma şansı bulunuyor.

Bursaspor buldozer gibi

Turkcell Süper Lig'de 29. hafta mücadelesinde UEFA Kupası'na katılmayı hedefleyen Bursaspor evinde, Denizlispor'u 2-0 mağlup etti. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmada yeşil-beyazlılara galibiyeti getiren goller 12 ve 18. dakikalarda Güney Koreli golcü Shin Rok'tan geldi. Bursaspor bu galibiyetle puanını 48'e yükseltip, Fenerbahçe'yi yakalarken, Denizlispor 32 puanda kaldı. Mesut Bakkal'ın göreve gelmesinden sonra dikkat çekici bir çıkışa imza atan Ege temsilcisi bu sonucun ardından yeniden düşme hattının sıcaklığını hissetmeye başladı. Yeşil-siyahlıların 30. haftadaki rakibi Eskişehirspor olacak.

Bu kez 1-0 olmadı

29. haftanın kapanış maçında şampiyonluk iddiasını sürdürmek isteyen Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nda Ankaraspor ile 1-1 berabere kaldı. Ali Sami Yen Stadı'nda seyircisiz oynanan karşılaşmada maçın gollerini Galatasaray'dan 24. dakikada Barış ve 89. dakikada Ankaraspor'dan Meye kaydetti. Galatasaray bu beraberlikle şampiyonluk umutlarını artık mucizelere bıraktı ve puanını 52'ye yükseltti. Ankaraspor ise 40 puana yükseldi. Son dakikalarda Lincoln ve Mehmet Çakır yüzde yüzlük iki pozisyondan yararlanamayarak takımları adına 3 puan fırsatını tepmiş oldular. Maçta Bülent Korkmaz da takımı idaresiyle taraftarlardan tepki topladı.

Haftanın Takımı: Sivasspor

Haftanın İncisi: "Engin o kadar iyi futbolcuysa Barcelona'ya gitsin." Souleymane YOULA

Kare As: Musa Aydın (Sivasspor)

     Yusuf Şimşek (Beşiktaş)

    Young-Rok Shin (Bursaspor)

Ercüment Kafkasyalı (Hacettepe)

Gol Krallığı:    19 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

16 Gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

13 Gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

11 Gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

11 Gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

11 Gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

10 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

10 Gol - Mert Nobre (Beşiktaş) 

       10 Gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

   9 Gol - Mehmet Topuz (Kayserispor)

HAFTANIN MAÇI

(Sivasspor - Trabzonspor)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Sivasspor  :    33.750.000 Euro (24 futbolcu)  Sivasspor  : 27,5

Trabzonspor  :    55.700.000 Euro (23 futbolcu)  Trabzonspor  : 24,6

Tüm yazılarını göster