Derbinin tadı yok

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Futbol adına büyük beklentilerle izlediğimiz Türk Telekom Arena’daki Galatasaray – Beşiktaş derbisi, doğrusunu söylemek gerekirse keçiboynuzu yemek gibiydi. Biri Veysel’in bireysel çabasıyla Dany’nin zaaflarını kaşıyarak yaptırdığı penaltı, diğeri Almeida’nın karşı karşıya kaçırdığı iki pozisyonda kıvılcımı gördük ama futbol ateşi bir türlü yanmak bilmedi. Bu durumda iki teknik adamın savunma hassasiyetlerinin rolü de büyüktü. Bir taraf Necip’ten sağbek yaratıp, Atiba – Veli ikilisine de adeta yarı alanı geçmeyi yasaklamıştı. Diğeri ise dörtlü savunmanın önüne üç oyuncu kullanmış (Ceyhun, Melo, Selçuk) bu oyunculara da ilk hedef olarak ikinci bölgeyi işaret etmişti. Hal böyleyken kendilerinden çok şey beklenen Sneijder, Drogba, Burak, Olcay, Gökhan Töre, Oğuzhan gibi isimler yeterince beslenemediler ve gole dair tüm çaba bireysel performanslara kaldı. Beşiktaş adına yenen gole kadar Gökhan Töre’nin bireysel çabaları öne çıktı ama o da geçen her dakika performans anlamında geriye doğru giderek son bölümde adeta sahadan silindi.

Bu maç özelinde golden sonraki bölüme ayrı bir parantez açmak lazım. Sarı-kırmızılı takımın skor üstünlüğünü eline geçirdikten sonra daha çok yarı alanında kalarak edilgen/kontracı bir görüntü çizmesinin bahanesi var: Yaklaşan Chelsea maçı. Peki ya Beşiktaş? Şampiyonluk yolunda bu kadar önemli bir mücadelede hamle yapmakta bu kadar gecikilmesi normal mi? Siyah-beyazlı takımın önceki derbilerde de gördüğümüz şekliyle gerilimi yüksek maçlarda adeta kilitlenmesine, ellerin ayaklara dolaşmasına ne demek lazım? Bu soruların yanıtları Beşiktaş’ın sezon sonu hedefleri açısından da çok önemli. Derbi sonrası bütün eleştiri okları Dany’nin üzerinde yoğunlaştı ki, eleştirilerde haklılık payı var. Öte yandan bu eleştirilerin dozajını hakarete, futbolcunun art niyetine hatta başkanın ve yönetim kurulu üyelerinin zekâ seviyelerine vardırmanın bir anlamı var mı? Futbolcular da tıpkı hakemler gibi bazen akıl almaz hatalar yapabiliyorlar. Zaten Dany Beşiktaş’a gelirken de bu tür penaltılara sıklıkla sebep olabildiği yazıldı, çizildi. Aslına bakarsanız Beşiktaş yönetiminin hatası, tıpkı Eneramo transferinde olduğu gibi işin kolayına kaçıp Süper Lig içinden transfer yapmak bir başka deyişle bile bile lades demek. Dany transferine zihinlerinde onay veren Beşiktaşlılar Necip’in stoper oynaması ihtimaline karşı Kamerunluyu ehven-i şer gördüler. Yoksa Önder Özen ve izleme komitesinin yapması gerekenin atletik, fizikli, dengeli bir stoperi Beşiktaş’a kazandırmak olduğunu defalarca yazdık. Ama işin kolayı Dany varken, kim uğraşacak değil mi? Her şeye rağmen ben bu derbiyi Semih’in yaptığı büyük centilmenlik, Drogba’nın kaleci Cenk’e “hızır acil” kabilinden ilkyardımı ve Almeida ile Muslera’nın maç içindeki sıcak görüntüleriyle hatırlamak istiyorum. Dany üzerinden geliştirilen komplo teorileriyle değil.

Bursaspor-Çaykur Rizespor
Bursaspor kendine geldi- Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan ve Çağatay Şahan’ın düdük çaldığı mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 2-0’lık skor ile ev sahibi Bursaspor oldu. Yeşil-beyazlı ekibe galibiyeti getiren golleri 23. dakikada Fernando Belluschi ve 67. dakikada Godfrey Oboabona kendi kalesine attı. Alınan bu sonucun ardından Bursaspor puanını 31’e yükseltirken, Çaykur Rizespor ise 21 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de önümüzdeki hafta Bursaspor, Akhisar deplasmanına konuk olurken, Çaykur Rizespor ise sahasında Galatasaray’ı ağırlayacak.

Gaziantepspor ile Akhisar Belediyespor
Antep’te kazanan yok - İki tarafın da baskılı oynadığı mücadelenin ilk yarısında gol sesi çıkmadı. Maçın ilk golünü kaydeden konuk ekip Akhisar Belediyespor’un golünü 59. dakikada Uğur Demirok ağlarla buluşturdu. Ev sahibi Gaziantepspor’a beraberliği getiren golü ise 79. dakikada Cenk Tosun kaydetti. Alınan bu sonucun ardından Gaziantepspor puanını 26’ya yükseltirken, Akhisar Belediyespor ise 32 puana yükseldi. 23. haftada Gaziantepspor, deplasmanda Karabükspor deplasmanına konuk olacak. Akhisar Belediyespor ise sahasında Bursaspor’u ağırlayacak.

Kayseri Erciyesspor - Kardemir Karabükspor
Erciyesspor çıkışa geçti- Kadir Has Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Kayseri Erciyesspor 2-1 kazanarak üç puanı hanesine yazdırdı. Karşılaşmada Kayseri Erciyesspor’a galibiyeti getiren golleri 67. dakikada Murat Yıldırım ve 71. dakikada Yasin Öztekin kaydetti. Karabükspor’un 76. dakikada Murat Akça ile bulduğu tek gol ise puan için yeterli olmadı. Bu sonucun ardından Kayseri Erciyesspor 19 puana yükselirken Karabükspor ise 34 puanda kalarak zirve takibi yolunda büyük bir yara aldı.

Gençlerbirliği-Torku Konyaspor
İkişer gol birer puan - Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan ve Halis Özkahya’nın yönettiği mücadelede taraflar sahadan birer puanla ayrıldı. Konuk ekip Torku Konyaspor’un golleri 41. dakikada Hleb ve 45+2’de Thorvaldsson kaydetti. Konuk ekip ise ikinci yarı attığı gollerle beraberliği sağladı. Stancu, 46. ve 67. dakika attığı gollerle skoru eşitleyerek takımına 1 puanı getirdi. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 25’e yükseltirken, Torku Konyaspor ise 27 puana yükseldi. 

Kasımpaşa evinde Sivasspor
Kasımpaşa patlama yaptı - Kasımpaşa evinde Sivasspor ile karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda oynanan mücadele gol sağanağına sahne oldu ve ev sahibi ekip mücadeleden 6-2 galip ayrıldı. Kasımpaşa’ya galibiyeti getiren golleri 6. dakikada Oscar Scarione, 27. dakikada Sanharib Malki, 36. dakikada penaltıdan Ryan Babel, 47. dakikada Tabare Viudez, 66. dakikada Tunay Torun ve 90. dakikada Andre Castro attı. Sivasspor’un sayılarını ise 51. dakikada Hakan Arslan ile 69. dakikada golcü oyuncu Aatif Chahechouhe kaydetti.

Trabzonspor - Kayserispor
45 dakikalık fırtına- Kayserispor’u konuk eden Trabzonspor, 1-0 geriye düştüğü maçı 2-1 kazanarak Juventus maçının ardından moral kazandı. Kayserisspor, zorlu Trabzonspor deplasmanında Mijailovic’in 38. dakikada attığı golle 1-0 öne geçerken devreyi de bu skorla üstün tamamladı. İkinci yarıya ofansif değişikliklerle başlayan Trabzonspor bu devrede bambaşka bir performans gösterdi. Adrian’ın 49.dakikada kaydettiği golle eşitliği sağlayan bordo-mavililer, 58’de Janko ile öne geçti ve maç sonuna kadar da bu üstünlüğünü korumayı bildi. Bu sonucun ardından Trabzonspor puanını 33 yaparken lig sonuncusu Kayserispor ise 16 puanda kaldı.

TEKNİK ANALİZ

(MP Antalyaspor – Eskişehirspor)
Yenemiyorsan yenilme
Akdeniz Üniversitesi Stadında oynanan karşılaşmada “yenemiyorsan yenilme” anlayışındaki iki takımın randevusu golsüz eşitlikle sona erdi. Her iki takımın da 4-2-3-1 anlayışında sahaya yayıldığı müsabakada oyuncular, top rakipte iken alanlarını kapatmak üzere kompakt bir görüntü verdiler. Gerek Samet Aybaba, gerekse de Ertuğrul Sağlam’ın önceliği savunma güvenliğine vermesi sebebiyle kısır bir maç izledik. Ev sahibi ekip ilk yarıda yakaladığı önemli pozisyonları gole çeviremezken, bunlardan birinde direğe takıldı. İlerleyen dakikalarda Tita’nın sakatlanarak sahayı terk etmesi de kırmızı-beyazlı takımı hücum organizasyonları bakımından negatif etkiledi. Eskişehirspor ise Hürriyet – Aytaç ikilisinin mücadeleci yönleri sayesinde maça tutunurken, hücumlarda üretkenliği yakalayamadı.

Tüm yazılarını göster