Derbinin kazananı Fenerbahçe

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen derbide, ne sahadan gol sesi ne de tribünlerden Çarşı'nın sesi geldi. Taktiksel hamlelerin birbirini izlediği karşılaşmada Galatasaray sadece maçın ilk 20 dakikalık bölümünde etkili bir görüntü çizerken, Beşiktaş oyunun doğal gelişimi içinde ayaklarına kadar gelen 3 puanlık fırsatı tepti. Maça tam da beklediğimiz gibi klasik anlayışıyla başlayan Galatasaray'da Fatih Terim'in 4-1-4-1 şeklindeki formasyonu hücumlarda beklerin açık mevkisine kayması ve kanatlardaki Engin ve Kazım'ın içeri girişleriyle 2-5-3'e döndü. Fatih Terim bu oyun içi değişimi yaparken çok önemli bir hamlenin altına daha imza attı. Kanatlara mümkün olduğunca yayılan sarı-kırmızılılar; Eboue ve Hakan Balta'yı santra civarında taç çizgilerine basacak kadar "oyunu genişletme" yönünde kullandılar. Bu anlayış muhtemelen Beşiktaş'ın güçlü orta alan yapılanmasını aşmak ve oyundan düşürmek için düşünülmüş bir taktiksel yaklaşımdı. Açıkçası bu taktiksel dokunuşun belirli bir süre için işe yaradığı tespitini yapmak gerekiyor. Ancak bu anlayışın karşı hamlesi de Beşiktaş tarafından başarıyla yapıldı. Oyunu açan bu kurguya karşı defasın arasına ve arkasına oynamak rakibin savunmasını tek hamlede düşürmek demekti ve siyah-beyazlılar da bunu yaptıkları anlarda rakip kalede oldukça etkili gözüktüler. Söz konusu anlarda sahada "Almeida mı, yoksa Mustafa Pektemek'in mi olması daha faydalı olurdu?" şeklindeki bir soruya benim kişisel cevabım Mustafa Pektemek olur çünkü hareketli bir santrfor ile Beşiktaş açısından sonuca gitmek çok daha kolay olabilirdi. Almeida kendisine şişirilen topları pek çok pozisyonda hücuma destek veren arkadaşlarına indirdi ancak Portekizli yıldızın kaleden uzaklaştığı ölçüde Beşiktaş'ın da gol şansından uzaklaştığını belirtmek gerek. Özetle, Almeida Beşiktaş için rakibinin zaaflarından yararlanmasını sağlayacak santrfor tipi değildi, 90 dakika sonunda tabelaya baktığımızda da bu görüldü. Teknik adamların ikinci yarıdaki birer hamlesi de Sabri ve Necip'in sakatlıkları yüzünden güme gidince, oyunun kaderini değiştirmek mümkün olmadı.

Yazımızın son kısmını biraz Beşiktaş taraftarına biraz da hakem Cüneyt Çakır'a ayıralım. Her şeyden önce sık sık İnönü Stadında maç izleyen bir futbolsever olarak siyah-beyazlı takımın Avrupa kupalarındaki sınavlarında gördüğüm baskı, tezahürat ve gürültünün ligde maçın önemi ne olursa olsun asla sergilenemediğini söylemek isterim. Şampiyonluğun yolu stadınızı yıkılmaz bir kaleye çevirmekten geçer ama Beşiktaş'ın son dönemde yarıştan kolay düşmesi evinde kaybettiği puanlarla yakından ilişkili. Tarihi Liverpool karşılaşmasına kadar gitmeye gerek yok Dinamo Kiev maçında oradaydım ve tribünlerin sahadaki futbolcuları nasıl sağır ettiğini gördüm. Fenerbahçe ve Galatasaray gibi derbilerde ise nasıl oluyorsa o tribün gidiyor yerine bambaşka bir topluluk geliyor. Üstüne üstlük sahaya atılan yabancı maddeler ve küfürlü tezahüratlar da cabası. Açıkçası Çarşı'nın bu konuda kendini "check etmesi" gerektiğini düşünüyorum. Son olarak hakem Cüneyt Çakır. "Avrupa'daki gururumuz" payesini yakıştırdığımız tecrübeli hakem, derbide "ne şiş yansın ne kebap" zihniyetindeki alışılagelmiş Türk hakemi görüntüsü verdi. "Takdir haklarını birer puandan yana kullandı." belki ağır bir yorum olur ama bu cümlenin altyapısı da maç içindeki ikili mücadelelerde mevcut. Netice itibariyle iki takım Dolmabahçe'de ter döktü ama kazananın adresi Kadıköy.

[11. HAFTANIN SEYRİ]

Goller yanlış kalelere

Spor Toto Süper Lig'in 11. haftasının açılış maçında Trabzonspor, deplasmanda Mersin İdman Yurdu'na konuk oldu. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan karşılaşma, iki takımın da kendi kalelerine attığı karşılıklı gollerle 1-1 berabere sona erdi. Karşılaşmada Trabzonspor'un golü 81. dakikada Moritz'in kendi kalesine attığı golle gelirken Mersin İdman Yurdu'nun tek sayısını 70. dakikada Giray'ın kendi kalesine gönderdiği golle geldi. Böylece Trabzonspor, rakibi ile karşı karşıya geldiği 9. randevuda da Mersin ekibini deplasmanda mağlup etmeyi başaramadı. Bu sonucun ardından Trabzonspor 20, Mersin İ.Y. 15 puana yükseldi.

Ankaragücü zoru başardı

Ligde alt sıraları ilgilendiren Ankaragücü - Karabükspor mücadelesinde gülen taraf ev sahibi Ankaragücü oldu. Ankaragücü, 7. dakikada Murat Duruer'in güzel pasında Atilla Aybars'ın attığı golle 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla sona erdi. Karabükspor'un 71. dakikada kazandığı penaltıyı İlhan Parlak gole çevirdi. 74. dakikada kullanılan serbest vuruş sonucunda Tisdell dar açıdan rakip kaleye güzel bir şut göndererek Ankaragücü adına skoru 2-1 yaptı. Karşılaşmada başka gol olmazken Ankaragücü Ziya Doğan yönetiminde ilk galibiyetini aldı. Alınan bu sonucun ardından Ankaragücü puanını 5'e çıkartırken konuk ekip Kardemir Karabükspor 8 puanda kaldı.

Orduspor'a Kayseri freni

Spor Toto Süper Lig'in 11. haftasında Kayserispor, kendi sahasında Orduspor'u konuk etti. Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Kayserispor 1-0 kazanarak haftayı üç puanla kapattı. 36. dakikada, Sefa'nın ceza alanı sol çaprazından yaptığı ortada topu uzaklaştırmaya çalışan rakip defans oyuncusundan seken meşin yuvarlağı iyi takip eden Gökhan, önünde kalan topa dokunarak fileleri havalandırdı ve Kayserispor'a galibiyeti getiren golü kaydetti. Bu sonucun ardınan Kayserispor ligdeki puanını 13'e yükseltti. Son haftalardaki formuyla dikkat çeken Orduspor ise 17 puanda kalarak orta sıralardaki yerini korudu.

2 dakikada 3 puan

Spor Toto Süper Lig'de 11. hafta maçında Medical Park Antalyaspor ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşı karşıya geldi. Mardan Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 2-1'lik skorla Medical Park Antalyaspor oldu. Medical Park Antalyaspor'a galibiyeti getiren golleri 42. dakikada Ali Tandoğan ve 43. dakikada Ekrem Ekşioğlu (K.K) kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un tek golü ise 28. dakikada Pierre Webo'dan geldi. Karşılaşmanın 52. dakikasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'dan Mahmut Tekdemir kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu galibiyetin ardından Medical Park Antalyaspor puanını 13'e yükseltirken; İstanbul Büyükşehir Belediyespor 18 puanda kaldı.

Sivas'ta kazanan yok

Spor Toto Süper Lig'in 11. hafta karşılaşmasında Sivasspor sahasında Gençlerbirliği ile karşı karşıya geldi. Sivasspor, ilk yarıda bulduğu golle devreyi önde kapatmayı başardı. Başkent temsilcisi Gençlerbirliği ise ikinci devrede eşitliği sağlayınca 90 dakika 1-1'lik beraberlikle tamamlandı. Kırmızı-beyazlıların golü 31. dakikada Pedriel Suarez'den gelirken, Gençlerbirliği ise 70'de Harve Tum'la beraberliği sağlayan golü buldu. Ligde aynı puana sahip iki takım da bu sonuçla puanlarını 15'e yükseltti. Sivasspor gelecek hafta Galatasaray deplasmanına konuk olurken, Gençlerbirliği ise deplasmanda Fenerbahçe ile karşılaşacak.

Gaziantepspor kaçamadı

Spor Toto Süper Lig 11. hafta maçında Gaziantepspor sahasında Manisaspor'u konuk etti. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan mücadele 1-1 eşitlikle sona erdi. Gaziantepspor'un golü 2. dakikada Olcan Adın'dan geldi. Manisaspor'a 1 puanı getiren golü ise 88. dakikada Isaac Promise kaydetti. Bu sonucun ardından Gaziantepspor puanını 10'a yükseltirken; Manisaspor ise puanını 19'a çıkarttı. Süper Lig'in son 6 haftasında 4 galibiyet ve 2 beraberlik alan Manisaspor 14 puan topladı. Manisaspor, böylece son 6 haftada ligin en başarılı takımı oldu. Bu arada Gaziantepspor ile Manisaspor takımları Gaziantepspor'un ev sahipliğinde 6 kez karşılaştılar ve bu maçlarda Ege temsilcisi hiç kazanamadı.

HAFTANIN TAKIMI: M. Park Antalyaspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Türkiye'de hiçbir takımın oynamadığı kadar maç yaptık." Carlos CARVALHAL

KARE AS:   Fernando Muslera (Galatasaray)

    Olcan Adın (Gaziantepspor)

    Sidney Tita (Antalyaspor)

    Aybars Garhan (Ankaragücü)

GOL KRALLIĞI: 13 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

   7 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

5 Gol - Mert Nobre (Mersin İdman Yurdu)

5 Gol - Gökhan Ünal (Kayserispor)

   4 Gol - Bogdan Stancu (Orduspor)

TEKNİK ANALİZ

(Fenerbahçe - Eskişehirspor)

9 puanlık gol

Fenerbahçe, rakiplerinin puan kaybettiği haftada Eskişehirspor engelini Bienvenu'nun attığı golle 1-0 geçerek çok önemli 3 puanın sahibi oldu. Maç genelinde zorlandığını gördüğümüz sarı-lacivertli ekip, klasik 4-2-3-1 dizilişiyle sahadaydı. Eskişehirspor ise en uçtaki Mehmet Yıldız'ı kanatlardan Tello ve Kamara ile destekleyerek 4-3-3 formasyonunda sahaya yayıldı. Alex'in önemli çabasıyla Bienvenu'nun attığı gol sonrası sarı-lacivertli takımın daha kontrollü bir anlayışa büründüğünü gördük. Buna karşılık Eskişehirspor rakibi üzerinde baskı kuracak tempoya erişemedi. Bu durumda sahadaki kimi futbolcuların formsuz ve temposuz görüntülerinin de payı olduğunu söylemek gerekir.

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Fenerbahçe 11 7 3 1 16 9 24

2. Trabzonspor 11 5 5 1 17 11 20

3. Galatasaray 11 5 4 2 15 9 19

4. Manisaspor 11 5 4 2 12 8 19

5. İ.B. Belediyespor 11 5 3 3 16 12 18

6. Beşiktaş 11 5 3 3 15 13 18

7. Orduspor 11 4 5 2 10 7 17

8. Mersin İdman Yurdu 11 4 3 4 13 13 15

9. Gençlerbirliği 11 4 3 4 15 17 15

10. Sivasspor 11 4 3 4 15 19 15

11. Eskişehirspor 11 4 2 5 12 13 14

12. Bursaspor 10 3 4 3 14 10 13

13. Kayserispor 11 4 1 6 14 15 13

14. M.P. Antalyaspor 11 3 4 4 10 13 13

15. Gaziantepspor 11 2 4 5 10 12 10

16. K.D.Ç. Karabükspor 11 2 2 7 11 16 8

17. Samsunspor 10 1 5 4 8 14 8

18. Ankaragücü 11 1 2 8 11 23 5

NOT: Bursaspor - Samsunspor karşılaşması değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Beşiktaş - Galatasaray)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Beşiktaş  :     115.050.000 euro (29 Futbolcu) Beşiktaş  : 25.8

Galatasaray  :     115.800.000 euro (25 Futbolcu) Galatasaray  : 27.0

Tüm yazılarını göster