Derbinin kaybedeni: Samet Aybaba

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş'ı bu sezon ligin üst sıralarında tutan bir meziyeti varsa, o da kesinlikle takım yapısı ve oyun iştahı. Ancak konuk takımın teknik direktörü Samet Aybaba, ligin ilk yarısında oynadıkları Fenerbahçe derbisinden sonra bu kez de Galatasaray deplasmanında şapkadan tavşan çıkarmaya çalışınca, siyah-beyazlılar yine sahadan mağlubiyetle ayrıldılar.
 
Ortaya çıkan skorun Beşiktaş açısından nedenlerini irdelersek, yazımızın ilk cümlesinde bahsi geçen takım yapısı ve oyun iştahının bizzat teknik direktör tarafından baltalandığını açık ve net biçimde belirtmek zorundayız. Derbinin gelişimi "Galatasaray'ın ilk yarıda bulduğu iki gol" ve "Beşiktaş'ın ikinci 45 dakikada maçı çevirme gayreti" biçiminde cereyan etti. Sarı-kırmızılı takımın ilk devrede kurduğu iki farklı üstünlüğün temel nedeni ise Beşiktaş'ın kadrosu ve oyun kurgusu ile ilintili idi. Neticede takımdaki iki sağ bekin aynı ayda kullandığı kanat Avrupa otoyoluna dönüyorsa, bunda Galatasaray'ın becerisi kadar -hatta daha fazla- Beşiktaş'ın söz konusu bölgedeki zaafları konuşulmalı. Tecrübeli teknik adam maç öncesi yayıncı kuruluşa verdiği demeçte, "Holosko'yu ileride top tutmak için kullanmayı düşündüğünü ve geride bekleyerek uzun toplarla hızlı hücumlara çıkacağını" söyledi ve bence olmayacak bir dua okudu. Sezonun geride kalan 18 haftasında Beşiktaş'ın savunarak aldığı bir puan bile bulunmazken, Türk Telekom Arena'da baskılı oynayacağı bilinen Galatasaray'a karşı üstelik takımdaki birçok taşı yerinden oynatarak bu stratejiyi kurgulamak bariz bir hataydı. Neticede Galatasaray'ın devreye 2-0 önde girmesi Beşiktaş teknik heyetine "soğuk duş" etkisi yapmış olacak ki, ikinci 45 dakikaya hatalarından biraz olsun sıyrılarak başladılar. Aslında yapılan bariz hatalara rağmen maçta ibrenin Beşiktaş'a dönmesi de futbolun bir cilvesi oldu. İkinci devre başlar başlamaz Sivok'un kafasından gelen gol, ilerleyen bölümde Fatih Terim hamlelerini yapmışken Melo'nun oyundan atılması, siyah-beyazlılar açısından bulunmaz bir fırsat yarattı. Bu fırsatın Beşiktaş tarafından efektif biçime kullanılabildiğini söylemek ise oldukça zor. Hatta ilk yarıda Beşiktaş'ın kovaladığını sandığı(!) kontratakları, ikinci 45 dakikada Galatasaray'ın çok daha başarılı biçimde yakaladığını söyleyebiliriz.
 
Derbide ortaya çıkan gerçeklerden bir tanesi de iki takımdaki bazı oyuncuların hiçbir şekilde hazır olmadıkları idi. Galatasaray'da Wesley Sneijder, Beşiktaş'ta Dentinho'nun eksiklerini gidermeden ligimizde iş yapabileceklerini söylemek en hafif tabirle Süper Lig'i küçük görmek olur. Ayrıca Beşiktaş'ta Fernandes'in de henüz 45 dakikadan fazlasını kaldıracak kondisyonu olmadığını söylemek gerekiyor. Veli Kavlak'ın ancak ikinci yarılarda orta alanda mücadele gücünü arttırmak üzere kullanılabilecek bir oyuncu olduğunu da. Tıpkı Holosko'dan santrfor yaratmanın imkânsız oluşu gibi. Bu noktada maça 4-4-2 başlayıp, santrforsuz 4-6-0 şeklinde bitiren Galatasaray'ın yedek kulübesinden aldığı katkıyla 3 puanı koruduğu söylenebilir, doğrudur. Beşiktaş'ın zaten kadrosunda nitelik ve nicelik anlamında bir takım sıkıntılar yaşadığı biliniyor ancak Samet Aybaba'nın eldeki mevcutlardan çok daha başarılı bir takım kurabileceği gerçeği de yok sayılamaz. Kabul edelim ki, Almeida sakatlandı diye; 1) Holosko'yu ileri uca, 2) Hilberti sağ öne, 3) Mehmet Akgün'ü sağ beke, 4) İbrahim Toraman'ı stopere çekmek "rubik küpü" 4 hamlede tamamlamayı hedeflemek gibi bir şey oldu. Bu şartlar altında Galatasaray'ın en yakın rakibine 5 puan fark atması yadırganabilir mi?
 
 

19.HAFTANINSEYRİ

Karabük çarpıldı
19. haftanın ilk maçında Karabükspor sahasında Kasımpaşa'yı ağırladı. Maçtan galip ayrılan taraf 3-0'lık skorla Kasımpaşa oldu. Kasımpaşa'nın gollerini 22. dakikada Tabare Viudez, 45+2'de Halil Çolak ve 73. dakikada Kalu Uche kaydetti. Mücadelede golü bulan taraf 22. dakikada Viudez ile Kasımpaşa oldu. İlk yarının sonlarında ise Halil Çolak sahneye çıktı ve 45+2'de attığı golle durumu 2-0 yaptı. Maçın ikinci yarısında ise Kasımpaşa 73. dakikada golcü oyuncusu Kalu Uche'nin attığı golle skoru 3-0'a taşıdı. Bu sonucun ardından Karabükspor 27 puanda kalırken, Kasımpaşa puanını 29'a yükseltti. Gelecek hafta Karabükspor deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşırken, Kasımpaşa sahasında Elazığspor ile mücadele edecek.
 
Belediyespor'dan gol şov
Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında İ.B. Belediyespor ve Bursaspor karşı karşıya geldi. Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan karşılaşma 4-1 İstanbul Büyükşehir Belediyespor üstünlüğüyle sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a galibiyeti getiren golleri 19. dakikada Doka Madureira, 30. dakikada Samuel Holmen, 58. dakikada Ekrem Ekşioğlu, 75. dakikada Edin Visca kaydetti. Bursaspor'un tek golünü 83. Pablo Batalla'nın ayağından buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyespor bu sonuçla puanını 25'e yükseltirken, Bursaspor 27 puanda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor gelecek hafta Medical Park Antalyaspor'a konuk olacak. Bursaspor ise sahasında Galatasaray'la karşılaşacak.
 
Gençlerbirliği evinde güldü
Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Gençlerbirliği evinde Akhisar Belediye ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmadan kırmızı-siyahlı ekip 1-0'lık skorla ayrıldı. Ankara ekibinin tek sayısı 20. dakikada Ante Kulusic'ten geldi. Ev sahibinin golü bulmasının ardından maçta tempo bir düştü. Başkent temsilcisi oyunun kontrolünü ele geçirirken; Akhisar Belediye organize ataklar geliştirmekte sorun yaşadı. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 27'ye çıkararak 9. sıraya yükseldi. Akhisar Belediye ise 16 puanla son sırada kaldı. Süper Lig'in 20. haftasında Gençlerbirliği deplasmanda Orduspor'a konuk olacakken; Akhisar Belediye ise evinde Kayserispor'u ağırlayacak.
 
Antalyaspor düşüşte
Spor Toto Süper Lig'de 19. hafta mücadelesinde Kayserispor evinde Medical Park Antalyaspor'u 2-0 ile geçti. Kayserispor'a galibiyeti getiren golleri mücadelenin 4. dakikasında Sefa Yılmaz ve 20. dakikasında Bobo'dan geldi. Antalyaspor, Kayserispor karşısında aldığı mağlubiyetle ligde ardı ardına 3. yenilgisini aldı. Alınan bu sonucun ardından Kayserispor puanını 22'ye çıkartırken Antalyaspor 30 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de 20. hafta mücadelelerinde Antalyaspor 2 Şubat'ta evinde İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşacak. Kayserispor ise 1 Şubat'ta Akhisar deplasmanında puan arayacak.
 
Elazığspor fırtınası
Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Sanica Boru Elazığspor ve Trabzonspor karşı karşıya geldi. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmanın galibi 3-1'lik skorla Elazığspor oldu. Sanica Boru Elazığspor'un gollerini 42. dakikada Sinan Kaloğlu, 78. dakikada Köksal Yedek, 85. dakikada Serdar Gürler kaydetti. Trabzonspor'un tek golünü frikikten Marek Sapara 90. dakikada kaydetti. Trabzonspor'da 60. dakikada Ondrej Celutska ikinci sarı kartını görerek takımını 10 kişi bıraktı. Sanica Boru Elazığspor gelecek hafta, ligin formda takımlarından Kasımpaşa ile deplasmanda karşılaşacak. Trabzonspor ise ligde zorlu günler geçiren Gaziantepspor'u konuk edecek.
 
Culio böyle istedi
Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Mersin İdman Yurdu, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nda Sivasspor'u konuk etti. Mücadele Mersin İdman Yurdu'nun 3-0'lık galibiyetiyle sona erdi. Mersin'in gollerini 11. ve 44. dakikalarda Culio ile 86. dakikada Can Erdem kaydetti. Ev sahibinde Emanuel Culio bu maçtaki performansıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Kırmızı-beyazlı konuk takım ise gerek sonuç gerek futbol itibariyle son maçlarında gözlenen düşüşünü sürdürdü. Bu sonucun ardından Mersin İ.Y. ligdeki puanını 19'a yükseltirken, Sivasspor 23 puanda kaldı. Gelecek hafta Mersin İ.Y. deplasmanda Eskişehirspor ile karşılaşırken, Sivasspor da deplasmanda Fenerbahçe'ye konuk olacak.
 
Tüm yazılarını göster