Derbide iki isim öne çıkacak

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bu haftaki analizimize, seçtiğimiz başlığı açıklayarak başlayalım. Bu isimler ne Quaresma ne Guti ne Alex ne de Niang. Bahsettiğim iki isim Bahattin Duran ve Tarık Ongun. Derbiye atanan Cüneyt Çakır'ı asiste edecek bu iki yardımcıya derbide düşen önemli görevler olacak. Öncelikle iki takım arasında 5.haftada Kadıköy'de oynanan ilk maçı da bu hakem üçlüsünün yönettiğini, hatta Süleyman Abay'ın o maçta da dördüncü hakem olduğunu hatırlayacak olursak, ortaya ilginç bir tesadüfün çıktığı aşikâr. Bazı yorumculardan yükselen "Başka hakem yok muydu?" eleştirileri su götürür olsa da buna fırsat veren MHK'nın, atamasıyla "Maalesef başka hakem yok" dediği anlaşılıyor. Dileyelim korkulan olmasın ve hakemler bu önemli derbide futbolun önüne geçmesinler. Peki, bu karşılaşmada yardımcı hakemleri bu kadar öne çıkarmamızın sebebi nedir? Elbette bu sebeplere ulaşmak için iki takımın oyun kurgularını ve kadro yapılarını masaya yatırmalıyız.

Öncelikle taktik konulardan dem vuralım ve aynı zamanda Beşiktaş'ın defansif zaaflarından biraz bahsedelim. Teknik direktör Bernd Schuster'in bugüne kadar verdiği beyanatlardan anlaşıldığı kadarıyla Beşiktaş'ta bu maça özel bir taktik planlama yapılması imkânsız gibi. Bu da demek oluyor ki, siyah-beyazlı takım yine oyunu rakip yarı alana yığacak ve savunma dörtlüsü zaman zaman alan daraltmak maksadıyla santraya kadar çıkacak. Şahsen Aykut Kocaman'ı maç öncesi dersine iyi çalışan hocalardan addeden ve taktisyen yönünü beğenen biriyim. Bu sebeple Fenerbahçe'nin sıklıkla hızlı forvetlerini Beşiktaş defansı arkasına sarkıtmak isteyeceğini düşünüyorum. Böylesi anlarda kalkacak ofsayt bayraklarının doğruluğu/yanlışlığı derbinin sonucu üzerine direkt etki edecek kadar önemli. Ayrıca Beşiktaş'ta; Simao, Quaresma, Hilbert ve İsmail Fenerbahçe'de ise Gökhan, Dia, Stoch, Mehmet Topuz gibi kanatları etkili kullanan oyuncular var. Bu futbolcuların kanatlarda gösterecekleri etkinlik de yardımcılar üzerine ekstra yük bindirebilir. Faul kararları, itirazlar, korner hatta taç atışları bile zaten yüksek olan gerilimi bir adım daha ileriye götürecek kadar mühim. Bu nedenle Bahattin Duran - Tarık Ongun ikilisinin formu, maçın sağlıklı şekilde oynanması ve tamamlanması açısından belki Cüneyt Çakır'ın performansından bile önemli. Tecrübeli trionun gerilimden etkilenmeden sağlıklı kararlar alması en büyük dileğimiz.

Tarafların son durumları ise şöyle; Beşiktaş'ta gerek İbrahim Üzülmez depreminin artçıları gerekse de Dinamo Kiev karşılaşmasının fiziksel etkileri dikkate alınmalı. Siyah-beyazlı takımda Cenk Gönen, Nihat Kahveci ve Ersan Gülüm'ün sakatlıkları bulunuyor. Düzelen Ferrari'nin forma giyecek duruma geldiği öğrenildi ancak yabancı kısıtlaması nedeniyle bu futbolcunun görev alması zor görünüyor. Fenerbahçe ise Andre Santos'tan gelen sakatlık haberiyle sarsılmıştı. Sarı-lacivertlilerde Uğur Boral ve Emre Belezoğlu'nun tedavilerine hafta arasında devam edildi. Emre'nin maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Ayrıca gribal enfeksiyon geçiren genç futbolcu Gökay ile sağ baldırında zorlanma olan Dia hafta başında tedbir amaçlı dinlendirildiler. Fenerbahçe'nin derbiye "ideale yakın" bir on birle çıkması bekleniyor. Meteoroloji raporlarında maç saatinde soğuk ve yağışlı bir hava olabileceği uyarısı var. Yağışın şiddetini arttırması durumunda zemin de takımların fizik kondisyon durumları üzerinde etken olabilir. İç/dış saha analizlerine ve taktik anlayışlara bakarak maçın gollü geçeceği ihtimali üzerinde durmak mümkün. Açıkçası tüm değişkenler terazide Fenerbahçe kefesine ağırlık ama Beşiktaş'ın bir patlama noktasına geldiği de unutulmamalı. Ne kadar yanlış olsa da bazen büyük takımlarda bir derbi bütün bir sezonu kurtarabiliyor. İşte Beşiktaş tam da bu noktada.

Manisaspor - Trabzonspor  

Tarih: 21.02.2011 Saat: 20.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 9°C

Geçtiğimiz hafta fırtına gibi esen Manisaspor, bocalama devresinden tam anlamıyla çıkamayan Trabzonspor'u ağırlıyor. Ege temsilcisinde Mehmet Güven sarı kart cezalısı. Makukula'nın hafif sakatlığı var. Trabzonspor sakatlardan yana epey dertli. Takımda Engin Baytar, Ferhat Öztorun, Egemen Korkmaz ve Serkan Balcı'nın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Bordo-mavili ekibi deplasmanlardaki başarılı görüntüsüyle tanıyoruz ancak Manisaspor'un ligin ilk devresinde Trabzonspor'u yenen tek takım olduğunu ve ikinci devrenin 4 maçında 9 puan topladığını hatırlatalım. Trabzonspor'un tam anlamıyla eski günlere dönmesi için bu maçı kazanma zorunluluğu var ama gollü geçmesini beklediğim maçtan sürpriz çıkabilir.

Bursaspor - Gaziantepspor  

Tarih: 19.02.2011 Saat: 16.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 11°C

Bursaspor'da Ozan İpek kırmızı kart cezalısı. İsmail Haktan Odabaşı, Vederson, Volkan Şen ve Ahmet Arı'nın çeşitli rahatsızlıkları var. Bu futbolcularla ilgili son kararlar maç günü verilecek. Gaziantepspor'da sakatlıkları bulunan isimler: Serdar Kurtuluş, Emre Güngör ve Gökhan Öztürk. Her iki takım da ikinci devreye formda başladılar. Gaziantepspor 4 maçta 10, Bursaspor ise 8 puan topladı. Bursaspor evindeki 10 maçta 8 gol yedi. Gaziantepspor ise 11 deplasman maçında kalesinde sadece 6 gol gördü. Akla gelen ilk ihtimal az gollü bir maçın oynanması. Sonuca yönelik bir tahmin yapmak gerekirse beraberlik ihtimali üzerinde durmak gerek.

Galatasaray - Bucaspor  

Tarih: 19.02.2011 Saat: 19.00

Stat: TT Arena

Maç günü hava: Yağmurlu, 10°C

Galatasaray ligde serseri mayın gibi. Hangi rakibe karşı nasıl futbol oynayacağı kestirilemiyor. Sarı-kırmızılı ekipte; Pino, Sabri, Arda, Hakan Balta ve Kewell'ın sakatlıkları var. Bucaspor'da orta alanın etkili ismi Leko ile sağ kanat oyuncusu Koray cezalı. Ayrıca Orhan Ak ve Musa Aydın'ın sakatlıkları da önemli. Orhan Ak'ın maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Her iki takım da ligin ikinci devresinde oynadıkları 4'er karşılaşmada 6'şar puan topladılar. Bucaspor son dönemde oynadığı futbolla ilerleme kaydettiğini göstermiş olsa da benim bu maçtaki favorim Galatasaray. Eksikleri Bucaspor'u fazlasıyla etkileyecektir. Gollü bir karşılaşma izleyebiliriz.

Kayserispor - Antalyaspor  

Tarih: 20.02.2011 Saat: 14.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Karla Karışık Yağmurlu, 7°C

Her iki takım da ligde oynadıkları son karşılaşmaları kaybetmişlerdi. Kayserispor'da kaleci Souleymanou ve Mehmet Eren'in oynayacak seviyeye gelmeleri moralleri yükseltti. Antalyaspor'da Erkan Sekman ve Necati Ateş sarı kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ayrıca Sammy N'Djock ve Mehmet Yılmaz'ın sakatlıkları söz konusu. Fenerbahçe mağlubiyetini unutturma amacındaki Kayserispor evinde oldukça başarılı sonuçlara imza atıyor. Antalyaspor ise henüz ikinci yarıda galibiyetle tanışamadı. Bu veriler ışığında öne çıkan taraf ev sahibi Kayserispor. Sarı-kırmızılıların 2-0 gibi bir sonuçla kazanması sürpriz olmaz.

Eskişehirspor - Sivasspor  

Tarih: 18.02.2011 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sisli, 11°C

Eskişehirspor, Bursaspor karşısında zaman zaman göz doldurucu bir performans sergiledi. Sivasspor'u da Trabzonspor'a yenilmesine rağmen beğendim. Ev sahibinde Burhan Eşer ve Batuhan Karadeniz cezalı. Kırmızı-siyahlılarda hafta içi Rashad Sadıgov'un sözleşmesi feshedilmişti. Bülent Ertuğrul'un sakatlığı sürüyor. Dipten kurtulma savaşı veren Sivasspor'da Abdurrahman dışında eksik futbolcu yok. Her iki teknik adamın eski takımlarına karşı mücadele edeceği bu enteresan maç az gollü geçebilir. Eskişehirspor Bülent Uygun yönetiminde henüz maç kaybetmedi. Ateşli seyirci de bir avantaj ancak ben bu maçta Sivasspor'a dikkat çekmek istiyorum. Sürpriz olasılığı var.

Kasımpaşa - Ankaragücü  

Tarih: 19.02.2011 Saat: 14.00

Stat: R.T. Erdoğan Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 7°C

Kasımpaşa geçtiğimiz haftanın sürprizine imza atarak moral kazandı. Bu galibiyet lacivert-beyazlılar için ekstra motivasyon kaynağı olabilir. 21.haftada Beşiktaş'ı yenerek dikkatleri üzerine çeken Ankaragücü'nde Bora, Mehmet, Teoman, Güven, Senecky ve Klukowski'nin sakatlıkları söz konusu. Senecky ve Klukowski'nin sakatlıkları nispeten hafif. Bu iki isim karşılaşmada forma giyebilirler. Ankaragücü güçlü kadrosuna rağmen istikrarı sağlama konusunda sıkıntı çekiyor. Kasımpaşa'nın bu maça farklı göze bakacağı da hesaba katılırsa karşılaşma üç sonuca da açık hale geliyor. 

Gençlerbirliği - Karabükspor  

Tarih: 19.02.2011 Saat: 17.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 10°C

Gençlerbirliğinde Oktay Delibalta cezalı. Mustafa Pektemek ve Cem Can'ın hafif sakatlıkları var. Karabükspor'da Cernat takıma döndü ama bu kez de Emenike sakatlandı. Ayrıca Kerim ve Tozo da sakatlıkları nedeniyle Gençlerbirliği'ne karşı forma giyemeyecekler. Kırmızı-siyahlı ekip ligin ikinci devresinde 7 puan toplamayı başardı. Karabükspor'un henüz galibiyeti yok. Karabükspor'un lig genelinde oynadığı 11 dış saha maçında da sadece 1 galibiyeti olduğunu hesaba katarsak, 3 puan için öne çıkan tarafın Gençlerbirliği olduğunu görüyoruz. Özellikle Emenike'nin yokluğu Karabükspor'u etkileyecektir.

Konyaspor - İ.B. Belediyespor  

Tarih: 20.02.2011 Saat: 17.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 10°C

Konyaspor geçen hafta aldığı mağlubiyetle önemli bir şansı kaybetti. Mağlubiyet sonrası Ziya Doğan'ın yerine Yılmaz Vural göreve getirildi. Bu durum futbolcular üzerinde olumlu etki yapabilir. Yeşil-beyazlılarda Ertuğrul Arslan ve Erdinç Yavuz cezalı. İ.B. Belediyespor'da da orta alanın kilit isimlerinden Holmén ile defansın belkemiği sayılabilecek Mahmut Tekdemir cezaları sebebiyle görev alamayacak. Ayrıca Cesario da sakat. Mevcut bilgiler ışığında gollü bir karşılaşma oynanması sürpriz olmaz. Bugüne kadar gösterdikleri performanslara bakarak İ.B. Belediyespor'un favori olduğu söylenebilir ancak Konyaspor'da yeni hocasıyla yeni bir başlangıç peşinde. Bu maça dikkat!

HAFTANIN HAKEMLERİ

18 Şubat 2011 Cuma

20.00 Eskişehirspor - Sivasspor     İlker MERAL

19 Şubat 2011 Cumartesi

14.00 Kasımpaşa - Ankaragücü     Tolga ÖZKALFA

16.00 Bursaspor - Gaziantepspor    Hüseyin GÖÇEK

17.00 Gençlerbirliği - Karabükspor    Yunus YILDIRIM

19.00 Galatasaray - Bucaspor     Kuddusi MÜFTÜOĞLU

20 Şubat 2011 Pazar

14.00 Kayserispor - Antalyaspor    Bünyamin GEZER

17.00 Konyaspor - İ.B. Belediyespor    Halis ÖZKAHYA

19.00 Beşiktaş - Fenerbahçe     Cüneyt ÇAKIR

21 Şubat 2011 Pazartesi

20.00 Manisaspor - Trabzonspor    Fırat AYDINUS

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Erkan Sekman (Antalyaspor), Necati Ateş (Antalyaspor), Burhan Eşer (Eskişehirspor), Oktay Delibalta (Gençlerbirliği), Samuel Holmén (İ.B. Belediyespor), Mehmet Güven (Manisaspor), Jerko Leko (Bucaspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Ozan İpek (Bursaspor), Batuhan Karadeniz (Eskişehirspor), Mahmut Tekdemir (İ.B. Belediyespor), Ertuğrul Arslan (Konyaspor), Erdinç Yavuz (Konyaspor), Koray Çölgeçen (Bucaspor).

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş - Fenerbahçe  

Tarih: 20.02.2011 Saat: 19.00

Stat: FiYapı İnönü Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 5°C

Tüm yazılarını göster