Derbide göze batan ”iş ahlakı” oldu

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Adettendir bu tür derbi sonrası yazılara "sonucu merakla beklenen" diye başlanır ancak Fenerbahçe - Beşiktaş maçının sonucu karşılamadan önce az çok belliydi. Hatta sarı-lacivertlilerin derbiden tarihi bir skor ve galibiyetle ayrılacağını umanlar da azımsanmayacak derecede fazlaydı. Bu tür beklentilere girenler maç sonu itibariyle ne kadar yanıldıklarını anladılar. Derbi sonrası iki takımı da tebrik etmek gibi bir gereklilik ortaya çıktı. Fenerbahçe'yi kazandığı için, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'na gelen Beşiktaş takımını ise iş ahlaklarından dolayı. Maça başlayan Fenerbahçe on biri Gökhan Gönül ve Emre'nin sakatlık tedirginliğine rağmen sahada oldukları, Sow'un da sarı-lacivertli formayla gala yaptığı ideal bir kadro idi. Buna mukabil Beşiktaş yaratıcılık ve kapasite anlamında törpülenmiş ancak iş ahlakı ve fizik açıdan çok güçlü bir kadroyla sahadaydı. Sanıyorum sonucun bu şekilde olmasında bahsettiğimiz kapasite eksikliği de önemli bir etken oldu. Şartlar ne olursa olsun ellerinden gelenin en iyisini sahaya yansıtmayı şiar edinmiş bu oyuncu topluluğu sanıyorum Beşiktaş taraftarını da aslında "pamuklara sarılması gereken" isimlerin kimler olduğu hususunda düşünmeye itecektir. Derbideki mücadeleleriyle İbrahim Toraman, Fabian Ernst, Veli Kavlak, Mustafa Pektemek, Egemen hatta Holosko, Ersan ve Simao öne çıkan isimler oldular. Görünüş itibariyle "Portekiz çetesi" mensubu olan Simao Sabrosa, aslında çeteye değil takımın bütününe mensup olduğunu gören gözlere bir kez daha gösterdi. Uzunca zamandır Beşiktaş taraftarından eleştiriler alan bu futbolcu, altında herhangi bir ikincil neden aranmaksızın sadece formsuz olarak görülmeli. Mustafa Pektemek'in hedef santrfor meziyetlerinin farkına varılmalı ve Edu, Alves, Sidnei gibi oyuncularla bu takımın yürümeyeceği artık anlaşılmalı.

Maça hızlı başlayan Fenerbahçe'nin hızı kısa sürede kesildi. Maç sonrası yapılan yorumların genelinde bu durum 1-0'lık üstünlüğe bağlanırken, aslında sarı-lacivertli takımın haftalardır bu şekilde oynadığı görmezden gelindi. Uzun zamandır maçlarda maksimum tek devre tempo yapan Fenerbahçe, fizik açıdan yapılacak bir değerlendirmede Beşiktaş'ın epey altında kalacaktır. Aykut Kocaman ve ekibinin derbideki avantajları rakiplerine göre çok daha becerili ve iş bitirici ayaklara sahip olmalarıydı ki, açıkçası skor tabelası da bu durumun tezahürü oldu. Evvelce kaleme aldığımız yazılarımızda değindiğimiz gibi temponun bir şekilde daha geniş zamana yayılması becerilemezse sarı-lacivertli takımın kalan derbilerde ve play-off'ta zorlanabileceğini düşünüyorum. Madalyonun diğer yüzünde ise Fenerbahçe yönetiminin mevcut tüm sıkıntılara rağmen mücadele ettiği tüm branşlarda Beşiktaş'tan kat be kat daha profesyonel ve başarılı olduğu gerçeği var. Siyah-beyazlı takımın neredeyse her yıl aynı haftalarda zirveden uzaklaşması ve akabinde havlu atması sizce tesadüf müdür? Bu tespiti yapıp da ağırlığını koyması gerekenlerin edilgen görüntüsü acaba Beşiktaş'ın sahaya çıkan eksik kadrosunda ne derece etkilidir? Genel bir perspektifle bakacak olursak; Beşiktaş kulübü futbol şubesinden amatör branşlara, finansal durumundan tesisleşmeye kadar maalesef sağlıklı bir görüntü vermekten çok uzak. Derbiler kazanılır, kaybedilir neticede yüz seneyi aşan bir rekabettir ancak yönetimsel zaafların obsesif bir inada dönüşmesi, işte bu pek çok açıdan kulüpler için felakettir.

[25. HAFTANIN SEYRİ]

Necati Ateş'ledi

Spor Toto Süper Lig 25. hafta maçında lider Galatasaray ligin ilk yarısında, olaylı bir maç sonunda sahasında mağlup olduğu Gaziantepspor'a konuk oldu. Bol pozisyonun olduğu ancak golün gelmediği ilk yarının ardından, ikinci yarıda geriye düşen sarı-kırmızılılar, gol ayaklarının etkili performansıyla maçtan 2-1 galip ayrıldı. Maçta Gaziantepspor 50. dakikada Ivelin Popov ile öne geçti. Galatasaray bu gollere, 53. dakikada yeni transferi Necati Ateş ve 66. dakikada Johan Elmander ile yanıt verdi. Bu galibiyetle Galatasaray 54 puana yükseldi, Gaziantepspor ise 26 puanda kaldı. Fatih Terim, sürpriz bir hamleye imza attı ve ara transferin son günlerinde takıma dâhil olan Necati Ateş'e ilk 11'de görev verdi.

Sivas'tan beşi bir yerde

Spor Toto Süper Lig'in 25. haftasında Sivasspor, deplasmanda Mersin İdman Yurdu'yla karşı karşıya geldi. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Sivasspor 5-1 kazanarak haftayı üç puanla kapattı. Karşılaşmada Sivasspor'a galibiyeti getiren golleri 8 ve 56. dakikalarda Kıvanç ile 49 ve 63. dakikalarda Emran Kılıç ve 90. dakikada Jan Rajnoch kaydetti. Mersin İdman Yurdu'nun 50. dakikada Tisdell ile bulduğu tek gol ise galibiyet için yeterli olmadı. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 41'e yükseltirken Mersin İdman Yurdu ise 30 puanda kaldı. Süper Lig'in 26.haftasında Sivasspor sahasında Beşiktaş'ı ağırlayacak, Mersin İdman Yurdu'nun rakibi ise Gençlerbirliği olacak.

Gol sesi çıkmadı

Spor Toto Süper Lig 25. hafta mücadelesinde Bursaspor sahasında Orduspor ile karşı karşıya geldi. Mücadele 0-0'lık beraberlikle sona ererken konuk ekip Orduspor maç boyunca Bursaspor kalesi önünde fazla etkili olamadı. Ev sahibi Bursaspor ise birçok net gol pozisyonundan eli boş döndü. Son 3 lig maçını kazanan Orduspor'un, Bursaspor beraberliği ile galibiyet serisi sonlansa da mor beyazlı ekip yenilmeme geleneğini 4 maça çıkarmayı başardı. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 30 yapıp 12. sıraya yükselirken Orduspor ise 32 puanla 11. sırada yer aldı. Karadeniz ekibi ligin 26. haftasında sahasında Medical Park Antalyaspor'u ağırlarken Bursaspor deplasmanda Manisaspor ile karşılaşacak.

Son gülen Gençlerbirliği

Spor Toto Süper Lig'de 25. hafta maçında Kayserispor ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 3-2'lik skorla Gençlerbirliği oldu. Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golleri 27. dakikada Aykut Demir, 57. dakikada Herve Tum ve 90+2. dakikada Ermin Zec kaydetti. Kayserispor'un golleri ise 44. dakikada James Troisi ve 71. dakikada Christian Riveros'dan geldi. Bu galibiyetin ardından Gençlerbirliği puanını 43'e yükseltirken; Kayserispor 34 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de önümüzdeki hafta Kayserispor, Galatasaray deplasmanına konuk olurken; Gençlerbirliği kendi sahasında Mersin İdman Yurdu'nu ağırlayacak.

TEKNİK ANALİZ

(Antalyaspor - Trabzonspor)

Orta alan zaafı

25. haftanın önemli mücadelesinde form durumu giderek yükselen Trabzonspor'u durduran Antalyaspor'un orta alandaki baskısı ve pas dağıtımında sağladığı başarı oldu. 4-2-3-1 sistemindeki Trabzonspor, göbekte Colman - Aykut ikilisi ve ofansa destekle görevli Olcan, Halil, Alanzinho hattıyla hem savunmada hem de hücumda epey aksadı. 4-3-3 dizilişiyle sahaya yayılan Antalyaspor ise hareketli forvetleri Mehmet Eren, Jaba ve Tita ile Trabzonspor defansını yerleşim yanlışlarına iterken, orta alandaki Uğur İnceman, Doğa ve Kerem gibi futbolcuların katkısıyla da maç içinde oyuna hâkim olmayı başardı. Trabzonspor göründüğü kadarıyla Zokora'nın tecrübesine ve meziyetlerine bu tür maçlarda fazlasıyla ihtiyaç duyuyor. Colman'ın formsuzluğu da dikkat çeken bir başka nokta.

HAFTANIN TAKIMI: Antalyaspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Kaçırdığım golü asla unutamayacağım." Fabian ERNST

KARE AS:   Kıvanç Karakaş (Sivasspor)

    Erman Kılıç (Sivasspor)

    Mehmet Eren (Antalyaspor)

    Herve Tum (Gençlerbirliği)

GOL KRALLIĞI:      25 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

        11 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

    9 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    9 Gol - Johan Elmander (Galatasaray)

    9 Gol - Michael Eneramo (Sivasspor)

    8 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

Takım Adı O G B M A Y Puan

Galatasaray 25 16 6 3 47 18 54

Fenerbahçe 25 15 6 4 41 24 51

Beşiktaş 25 13 6 6 35 25 45

Gençlerbirliği 25 12 7 6 38 30 43

Trabzonspor 25 12 6 7 44 28 42

Sivasspor 25 11 8 6 44 36 41

Eskişehirspor 24 10 5 9 25 27 35

İ.Büyükşehir Bld. 23 9 6 8 32 33 33

Kayserispor 25 10 3 12 28 30 33

M.P. Antalyaspor 25 8 8 9 23 25 32

Orduspor 25 8 8 9 22 26 32

Bursaspor 25 7 9 9 27 27 30

M. İdman Yurdu 25 8 6 11 25 31 30

Manisaspor 24 6 8 10 24 29 26

Gaziantepspor 25 6 8 11 23 29 26

Kardemir Karabük 23 6 3 14 27 41 21

Samsunspor 24 4 8 12 23 37 20

Ankaragücü 24 2 5 17 17 49 11

NOT: Ankaragücü - Manisaspor, Karabükspor - Samsunspor, Eskişehirspor - İ.B. Belediyespor maçı bugün (06.02.2012) oynanacağından değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Beşiktaş)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe  :     129.050.000 Euro (27 Futbolcu) Fenerbahçe  : 26

Beşiktaş  :     117.200.000 Euro (29 Futbolcu) Beşiktaş  : 26

Tüm yazılarını göster