Derbi mi yoksa sinir harbi mi?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’in 19. haftası dev bir maça sahne olacak. 2010-2011 sezonundan beri aralarındaki tansiyon bir türlü düşmeyen Fenerbahçe ve Trabzonspor, Şükrü Saracoğlu Stadı'nda puan mücadelesine çıkacaklar. İki kulüp arasındaki bitmek bilmeyen gerginlik, maçın sonucuna psikolojik faktörlerin de etki edebileceğini gösteriyor ki, bu noktada adil bir hakem yönetiminin altını koyu renk bir kalemle çizmeliyiz. Mücadelenin üst düzey yaşanacağı bu maçta zaman zaman sertlik dozunun artması beklenebilir. Bu da hakemin faul ve kart standardını çok hassas biçimde oturtması gerektiğini anlatıyor bizlere.

İki takımın da sakat oyuncusu var

Maç öncesi her iki takımda da kart cezalısı oyuncu bulunmuyor. Sakat futbolculara göz atacak olursak; Fenerbahçe’de Emre Belözoğlu, Raul Meireles ve Hasan Ali Kaldırım’ın yanı sıra Gökhan Gönül ile Alper Potuk’un da çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Durumları nispeten iyi olan Gökhan ve Alper’in maç gününe kadar oynayabilecek duruma gelmeleri bekleniyor. Diğer futbolcuların maçta oynama ihtimalleri daha düşük. Trabzonspor’da ise Constant ve Medjani’nin milli takımları çeyrek finalde Afrika Uluslar Kupası’na veda ettiği için kadro sıkıntısının bir nebze olsun hafiflemesi söz konusu. Bordo-mavili takımda Onur Kıvrak, Fatih Öztürk, Belkalem, Mehmet Ekici ve Waris’in çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Maça yetişmesi beklenen isim ise Mehmet Ekici. Ara transferde Erkan Zengin hamlesi yapan Trabzonspor, son gün de Aytaç Kara’yı kadrosuna dâhil etmişti. Taktiksel olarak baktığımızda, Aytaç hamlesinin oldukça stratejik olduğunu görüyoruz çünkü Ersun Yanal’ın ekibinde orta saha sertliği ve bu bölgenin mücadele gücü en önemli sorunların başında geliyordu.

Fenerbahçe daha avantajlı

Bu haftaya kadar sahasında 9 maç oynayan sarı-lacivertli ekip, oldukça dominant bir görüntü çizdi. 8 galibiyet ve 1 beraberlikle 25 puan toplayan Fenerbahçe, tek puan kaybını 2-2’lik Eskişehirspor maçında yaşamıştı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere 19 gol gönderen sarı-lacivertliler, kalelerinde ise 8 gol gördüler. Buna mukabil Trabzonspor’un deplasman karnesi pek iç acıcı değil. Bordo-mavililer oynadıkları 8 deplasmandaki tek galibiyetlerini İstanbul’da Galatasaray’a karşı 3-0’lık skorla almışlardı. “Galatasaray maçındaki oyun bu maçta tekrarlanır mı?” şeklinde bir fikir jimnastiği yapacak olursak, o maçta sarı-kırmızılıların savunmada verdikleri derin boşlukların Trabzonspor tarafından cezalandırıcı biçimde kullanıldığını hatırlıyoruz. Bu açıdan Fenerbahçe’yi değerlendirdiğimizde ise savunma organizasyonu çok daha güçlü bir takım çıkıyor karşımıza. Öte yandan Trabzonspor’un oynadığı Beşiktaş derbisi de rakip teknik adamlara verdiği fikir açısından önemli. Trabzonspor’u kendi birinci ve ikinci bölgesinde yapılacak baskıyla hataya zorlamak ve oyun kurmasını engellemek efektif bir taktik düşünce gibi gözüküyor. Bu noktada belirleyici kararı verecek olan İsmail Kartal. Eğer Fenerbahçe ileride baskı yapmayı seçerse gollü bir maç izleyebiliriz. Aksi takdirde (sahasında kademeli savunmayı seçerse) maçın mücadele yönü ön plana çıkar. Her iki ihtimalde de Fenerbahçe’nin galibiyet şansını biraz daha fazla gördüğümü söylemeliyim. 

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 19. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Eskişehirspor – Galatasaray

Eskişehirspor, deplasmanda Trabzonspor’u yendikten sonra oynadığı son 3 lig maçını kazanamadı. Galatasaray ise puan kaybı durumunda zirve yarışında geri kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Ev sahibinde Akaminko, Mirkan, Hürriyet ve Ömer’in sakatlıkları var. Ömer maça yetişebilir. Galatasaray’da ise Semih, Sabri, Hamit, Aydın ve Burak Yılmaz’ın tedavilerine devam ediliyor. Maç, kâğıt üzerinde sarı-kırmızılı ekibin oldukça zorlanabileceği bir karşılaşma olarak gözüküyor. Selçuk, Melo, Sneijder, Muslera gibi tecrübeli futbolculara çok iş düşecek. Yine de Galatasaray’ın zor da olsa 3 puanı hanesine yazdırabileceğini düşünüyorum. Gol sayısının 3’ün altında kalması olası.

Çaykur Rizespor – Beşiktaş

Hem kupada hem ligde birbiriyle karşılaşan iki takım. Çaykur Rizespor son dönemde futbolunu oldukça geliştirdi. Kadrosunu son olarak Kyle Lafferty ile güçlendiren ev sahibinde Ousmane Viera’nın sakalığı söz konusu. Siyah-beyazlılarda ise Cenk Tosun, Atiba Hutchinson ve Tomas Sivok’un sakatlıkları var. İç sahada henüz maç kazanamayan Rizespor, gol yollarında yaşadığı sıkıntıyı yeni transferleri Obraniak ve Lafferty ile aşabilir. Dış sahada dokuz maçın sekizini kazanan Beşiktaş’ın deplasman performansı da tüm futbolseverlerin malumu. Üstelik siyah-beyazlılar gol sorunu da yaşamıyorlar. Özetle, her iki takımın da gol bulabileceği bu maçı Beşiktaş’ın galibiyetle kapatması benim için sürpriz olmayacak.

Bursaspor – Gençlerbirliği

Ligin en formda takımlarından Bursaspor, sahasında Gençlerbirliği’ni ağırlıyor. Ev sahibinde Civelli ve Bakambu kart cezaları nedeniyle oynayamayacaklar. Josue de kadro dışı bırakılmıştı. Başkent temsilcisinde ise Radosav Petrovic’in kart cezalısı olduğunu hatırlatalım. Hikmet Balioğlu, Nizamettin, Özgür ve İrfan Can’ın sakatlıkları var. Kırmızı-siyahlılar dış sahada maç kazanmakta oldukça zorlanıyorlar. Oynadıkları 8 deplasmanda sadece 1 galibiyetleri var. Eksiklerine rağmen son dönem formunu devam ettirecek olursa, Bursaspor’un galibiyete uzanması muhtemel. Defansif oyuncularda yoğunlaşan bir takım eksikler maçın gollü geçme ihtimalini arttırıyor.

Medicana Sivaspor – Akhisar Bld. Spor

Son üç maçından ikisini kazanan Sivasspor, bir an evvel kötü gidişe dur demek isteyen Akhisar Bld. Spor’u ağırlıyor. Ege temsilcisi ligde 12 haftadır galibiyet yüzü görmedi. Kırmızı-beyazlı takımda John Utaka’nın sakatlığı bulunuyor. Kadrosunu ara dönemde 11 futbolcuyla güçlendiren Akhisar Belediyespor’da ise İsmail Konuk, Ahmet Cebe, Yiğit Gökoğlan ve Ricardo Vaz Te’nin tedavilerine devam ediliyor. Form durumları itibariyle yapılacak bir değerlendirmede Sivasspor’un rakibine oranla daha şanslı göründüğünü söylemeliyim. Öte yandan her iki takımın da ofansif açıdan kıpırdanma içerisinde olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Üç ya da daha fazla gol izleme ihtimalimiz var.

Balıkesirspor – Torku Konyaspor

Mücadelesiyle takdir toplayan Balıkesirspor, son üç maçında yenilmedi ve 5 puan topladı. Maç öncesi ev sahibinde önemli bir eksik bulunmazken, konuk takımda Mehmet Güven kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Ara transfer döneminde her iki takım da önemli hamleler yaptı. Bu takviyelerin etkisi yavaş yavaş görülmeye başlanacak. İç sahada çok daha üretken bir görüntü çizen Balıkesirspor’un kalesini aynı başarıyla savunamadığını görüyoruz. Dış sahada galibiyeti bulunmayan Konyaspor ise 8 deplasmanda sadece 5 gol kaydedebilmişti. Form sıçraması yapamazlar ise bu karşılaşmadan 3 puan çıkarmaları zor görünüyor.

İ.Başakşehir – KDÇ Karabükspor

Ligin dişli takımlarından Başakşehir, iç sahada oldukça dominant bir görüntü veriyor. Abdullah Avcı’nın takımı, Fatih Terim Stadında oynadığı 9 maçta sadece bir kez mağlup oldu. Konuk takım ise 8 deplasman maçında sadece bir galibiyet alabildi. Ev sahibinde maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Karadeniz temsilcisinde ise Mabiala ve Erdem kart cezalısı. Onur Ayık ve Ahmet İlhan’ın tedavilerine devam ediliyor. Başakşehir takımı mücadelenin favorisi konumunda. Karabükspor, deplasmanlarda savunma organizasyonu konusunda sıkıntı çekiyor ki, bu maçta Mabiala ve Erdem de olmayacak. Şiddetle puana ihtiyaç duysalar da bu maçtan istedikleri sonuçla ayrılmaları kolay görünmüyor.

SAİ K.Erciyesspor – Gaziantepspor

17 puanlı Erciyesspor 13.sırada olsa da düşme hattındaki Sivasspor ile aynı puanda. Dolayısıyla bu maçtan alınacak üç puan çok önemli. Ev sahibinde golcü futbolcu Edinho, konuk takımda ise Mustafa Durak cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Kayseri temsilcisinde Sylla, Mandjeck ve Boye milli takım kampında. Sakatlıkları süren İlhan Parlak, Ethem Ercan Pülgir ve Mehmet Akgün’ün tedavilerine devam ediliyor. Kırmızı-siyahlılarda Gilles Binya’nın sözleşmesi donduruldu. Koray ara transferde ayrılan oyunculardan. Beraberlik ihtimalinin ağır bastığı bir maç. İki takım da son dönemde formunu yükseltti. Mücadele dozu yüksek bir karşılaşma olacak, bu yüzden hakem yönetimi de önemli.

Mersin İdman Yurdu – Kasımpaşa

Sıkıntılı bir süreçten geçen iki takımın mücadelesi. Mersin temsilcisi 7 haftadır maç kazanamıyor. Kasımpaşa ise son 5 maçından sadece birinde 3 puan alabildi. Ev sahibinde Pedriel, Oktay ve Cem’in sakatlıkları var. Lacivert-beyazlılarda ise Orhan Şam ve Eren Derdiyok’un tedavilerine devam ediliyor. İç sahada başarılı bir grafik çizen Mersin İdman Yurdu, 8 maçta sadece bir kez kaybetti. Kasımpaşa’nın deplasman karnesi ise sıkıntılı. Üstelik lacivert-beyazlıların deplasman karnesinde 8 maçta yenmiş 20 gol var. Yaşanan maddi problemler Mersin İdman Yurdu’nu menfi etkilemeyecek olursa, ev sahibinin bu maçtan puan ya da puanlarla ayrılabileceğini düşünüyorum.

MAÇ PROGRAMI

6 Şubat 2015 Cuma
20.00    İ.Başakşehir – KDÇ Karabükspor 

7 Şubat 2015 Cumartesi
13.30    M.Sivasspor – Akhisar Bld. Spor
16.00    K.Erciyesspor – Gaziantepspor 
19.00    Fenerbahçe – Trabzonspor 

8 Şubat 2015 Pazar
13.00    Balıkesirspor – T.Konyaspor 
13.00    Mersin İ.Y. – Kasımpaşa 
16.00    Bursaspor – Gençlerbirliği 
19.00    Ç.Rizespor – Beşiktaş 

9 Şubat 2015 Pazartesi
20.00    Eskişehirspor – Galatasaray 
 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Larrys Mabiala (Karabükspor), Erdem Özgenç (Karabükspor), Mustafa Durak (Gaziantepspor), Mehmet Güven (T.Konyaspor), Renato Civelli (Bursaspor), Cedric Bakambu (Bursaspor), Radosav Petrovic (Gençlerbirliği)
Kırmızı Kart Cezalıları: Arnaldo Edinho (K.Erciyesspor), Adem Büyük (Kasımpaşa), Tunay Torun (Kasımpaşa)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Fenerbahçe – Trabzonspor
Tarih: 07.02.2015 Saat: 19.00
Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı 
Maç günü hava: Çok Bulutlu, 13°C

Tüm yazılarını göster