Denizli'nin yol haritası

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Denizli'de bu kez değişik, derinlikli ve farklı anlamları olan bir toplantı için bir araya gelindi.

Denizli Belediyesi ile ÇEKÜL Vakfı'nın birlikte yürüttükleri projenin kamu oyu önünde yapılan açık tartışmasında düşüncelerimizi aktaracağız.

İki oturumda konular ele alındı: Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç'ın yönettiği ilk oturumda, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi A. Faruk Göksu, "Denizli'nin Geleceği: Yol Haritası" projesinin metodunu, bugüne kadar yapılanları ve ulaşılan sonuçları özetledi. Daha sonra çalışmayı yöneten komisyon başkanları söz aldı: Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, "ekonomi komitesinin" bulgularını aktardı. Kültür ve Turizm komitesi adına Belediye Meclisi Üyesi Betül Kulaklı Ağanoğlu umutlarını, dileklerini, bulgularını ve endişelerini dillendirdi. Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Şenel "dönüşüm ve gelişim komitesinin" çalışmalarını paylaşmaya çalıştı. Belediye eski Başkanı Ali Narım, "bütünleşme" konusunda ortaya çıkan ortak aklı sundu.

Osman Arolat'ın başkanlığında Prof. Dr. Ruşen Keleş, Milliyet'ten İbrahim Ekinci, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve bu satırların yazarı da çalışmayla ilgili görüşlerini aktardı.

Olumlu yanlara bakalım

"Denizli 'in geleceği: Yol Haritası" çalışmasını bütün ayrıntısıyla köşe yazısında anlatmak mümkün değil. Önemli bulduğumuz birkaç noktanın altını çizelim.

1. Çalışmanın en önemli yönü, kent yöneticilerinin sahip çıkmaları. Denizli Valisi Yavuz Erkmen'i daha önce Zonguldak'tan tanıyoruz. İçtenliğini, olumlu katkılarını, projeci kişiliğini Denizli'de de yansıtıyor. Tartışmanın başından sonuna kadar dinliyor; görüşlerini aktarıyor. Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi zaten elini taşın altına koymuş. Yerel yöneticilerin ortak değerlerini dikkate alan bir ortak irade koymaları, başlanan işi başarıya götürebilecek etkenlerden biri. Böylesi bir tutum, ülkemizin öncelikli ihtiyacı.

2. Çalışmalar "yalıtımcı anlayış" ile ele alınmamış. Elliye yakın insanın katıldığı komite toplantılarında, herkesin düşüncesine saygılı, açık tartışmaların korunduğu bir çalışma yapılmış. Açık tartışmaların yapılması, çok-sesliliğe özen gösterilmesi de, ülkemiz adına altı çizilmesi gereken önemli bir adım.

3. Her zaman yinelediğimizi bir kez daha anımsatalım: Sıfırın yanında beş çok büyük bir gelişme. Bir kentin geleceğini planlamak için başlangıç yapılması, eldeki bütün verilerin taranması, onlardan bir sonuç çıkarılması, neyin yapılabileceğini ve nelerin yapılamayacağını göstermesi bakımından da özel bir öneme sahip yapılan çalışma. Deyim yerindeyse çalışma, ciddi ve dinamik bir kent envanterinin yapılmasına vesile olacak.

Allı düşünmeli

4. Bilgi olmadan fikir, fikir olmadan proje,proje olmadan da daha yüksek bir hayat standardı olmaz. Denizli'de başlatılan çalışma, "…akıllı düşünene kadar deli köprüyü geçer" ilkelliğine bir son vermek, "…saldık çayıra Mevla kayıra" gibi insanı olmayan ucuzculuktan vazgeçmek gibi bir öz de taşıyor.

5. Çalışma ciddi bir sivil inisiyatif olan ÇEKÜL'le birlikte yürütülüyor; ülkenin başka yerlerindeki deneyimler kadar, dünya deneyimleri de dikkate alınıyor. "Amerika'yı yeniden keşfetme" israfından kaçınılıyor.

Çalışmanın eksikleri yok mu? Kuşkusuz var. Herkes açık toplantılarda eteklerindeki taşı dökerek eksikleri söylemeli… Zaten kamuya açık toplantıda bu yapıldı…

Denizli Belediye Başkanı Zeybek'i, iş yapma sevdalı Prof. Dr. Metin Sözen'i bütün içtenliğimle kutlamak istiyorum… Çok anlamlı bir işi, çok etkin bir metotla yaşama taşıyorlar…

Tüm yazılarını göster