Denize yüzme havuzu

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

New York'a denizde bir yüzme havuzu yapmak istiyoruz. Evet, denizin ortasına bir yüzme havuzu. Havuzun kendisi de yüzecek. Ha-ha-ha... Yanlış okumadınız: Yüzer bir yüzme havuzu.

Baştan söyleyeyim: Paramız yok. O halde nasıl yapacağız? Şöyle: Olay Amerika'da geçiyor - dolayısıyla Amerika'da çare tükenmez. Kickstarter adlı bir site var. Fikrim geldi diyene kapıyı açıyor. Fikrini dünyaya anlatıyorsun. İlgilenen çıkarsa, sana para veriyor. Üç kuruş beş kuruş derken sermaye yaratıyorsun işte. Kitle destekli başlangıç sermayesi üretmek.

**

Bu işe üç kişi giriştik. Toplam 500 bin Dolar lazım. Kickstarter sağolsun. 1 Temmuz tarihine kadar 993 kişi 35,961 Dolar verdi. İlk etapta bize 25 bin lazımdı. Bunu sağladık ve aştık. Memnunuz. Demek ki projemiz çok uçuk kaçık bulunmadı diye...

Bu parayla ilk etabı tamamlayabiliriz: Yüzer havuzumuz, suyunu nehirden alacak. New York'ta iki nehir açık denize çıkar. Bunlar liman nehirleri. Kirliler tabii ki. Buradan alacağımız suyu arıtmak gerekecek. Havuzda zaten en büyük masraf bu arıtma işine gidecek. New York'lu, New York limanında, New York'un deniz suyunda havuza girmeli diyoruz.

**

İkinci etap için 50 bin Doları bulmuş olmamız gerekiyor. Arıtmayı daha sıkı ve fenni hale getirmek için. 100 bini bulursak, arıtma faslını tamamlayabiliriz. Geri kalan inşaat için bir 400 bin daha lazım.

İnşaat için dünyanın en ciddi büyük mühendislik şirketlerinden Arup, bizi aradı. Projemizi destekleyeceğini söyledi. İnanamadık. Arup'un bizi adam yerine koyacağını aklımızdan geçiremezdik bile. Yani, yapılabilir buldular. Yeter ki biz parayı denkleştirelim. İşte o zaman, Manhattan ile Brooklyn arasında havuzumuzu yapacağız. Sizin İstanbul'a göre Sarayburnu ile Üsküdar arası gibi. Havuz yüzeceği için başka yerlere taşınabilir. Sabit bir yeri olması şart değil.

**

Neden böyle bir Zihni Sinir Procesi düşündük? Valla, New York denizle içiçe bir şehir. Ama denizde yüzemiyorsun. Kirlilikten. Geçen yıl Temmuz rezalet nem ve sıcak vardı. Galiba İstanbul'la aynı tür sorunları var bura havasının. Nem, hava kirliliği de yapıyor zaten. İşte geçen yaz, yandık, kuruduk, bittik. Denize girmek istedik ama olamazdı. Denizde havuz niye olmasın ki diye düşündük. Hem, böyle zıpır bir proje, şehre yeni bir anıt kazandırır? İnovasyon örneği de olur. Çünkü havuzu artı biçiminde tasarladık. Adını "+ Pool (Havuz)" koyduk. Derinlikler, dört değişik yaş veya ilgi grubuna göre ayarlanabilecek. 

Bize vereceğiniz her kuruş size yarayacak. Eğer 500 Dolar veya daha fazlasını verirseniz, havuz açıldığında size üzerinde havuzun logosu olan su topu, plaj çantası, sıvı termosu, güneş gözlüğü, kep, mayo üstü tshirt, havlu vereceğiz. Böylece, sizin, bu projeye arkadaş veya sponsor veya ortak olduğunuzu herkes bilecek, görecek.

Tüm yazılarını göster