Demir çeliğin üretim merkezi

Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Doğu Akdeniz Bölgesi, son yıllarda gerçekleştirilen demir çelik yatırımları sayesinde Türkiye'nin en büyük demir çelik kapasitesine sahip bölgesine dönüştü. 

Çelik Üreticileri Derneği verilerine göre 2013 yılında 34.65 milyon ton çelik üreten Türkiye dünyada 8'inci konumda. 2014 yılınin ilk 9 aylık verilerine göre ise Türkiye’nin ham çelik üretimi önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.3 artışla 25.72 milyon tona ulaşmış bulunmakta. Ham çelik üretiminin yüzde 71’i temel olarak hurdadan, yüzde 29’u da ağırlıklı bir şekilde demir cevherinden gerçekleştiriliyor. 

Ülkemizde üretilen ham çelikte Doğu Akdeniz Bölgesi, 15.3 mt/ yıl kapasite (milyon ton / yıl) ile lider konumda. Bölgemizi, Marmara Bölgesi 14.8 mt/yıl, Ege Bölgesi 11.3 mt/y ve Karadeniz Bölgesi ise 8.3 mt/yıl kapasiteyle takip etmekte. Bölgemizdeki bu üretim; Osmaniye'de, Yolbulan Baştuğ, Tosçelik, Cansan, Platinum; İskenderun'da ise; İsdemir, MMK, Nursan, Yazıcı, Ekinciler ve Mega firmaları olmak üzere yoplam 10 firma tarafından gerçekleştirilmekte. 

Bu firmalarımız bir yandan kendi ürünlerini yarı mamul olarak satarken bir yandan da farklı türev ürünlerle katma değer yaratıyorlar. Bu ana üreticilerin dışında, üretilen ürünleri sac, kangal, kütük, filmaşin gibi ara mamul olarak alan bir çok firma ise bu ürünleri; boru, profil, inşaat demiri, çelik hasır, tel gibi onlarca türev ürüne dönüştürerek dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyor. 

Bölgemizde, mevcut yatırımların yanında Tosyalı Holding'in sektörde ardı ardına gerçekleştirdiği yatırımları ve kasım ayında Japon Toyo firmasıyla ortaklaşa temelini atacağı yüksek teknolojili özel çelik tesisi yatırımı bulunmakta. YineYolbulan ve Baştuğ ailelerinin kurduğu Yolbulan Baştuğ firmasının üretimini her geçen gün arttırması ve ürettiği kütüğü tam soğumadan haddelleyecek yeni haddehane yatırımına gitmesi bölgemizdeki büyük yatırımlardan sadece bir kaçı. 

Demir çelik üreticileri bir yandan Doğu Akdeniz Bölgesi'ne milyarlarca dolarlık dev tesisler kazandırırken bir yandan da tetikledikleri alt ve farklı sektörler aracılığıyla Doğu Akdeniz Bölgesi'nin sektörel dağılımını da ciddi şekilde değiştirecek gibi görünüyorlar.

Tüm yazılarını göster