Değmek

Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

Uğur Mumcu’nun o muhteşem, ölümsüz şiirinden bir cümle:“Bir kadın eline değmemişti ellerimiz.”

Şiirin her cümlesinde olduğu gibi bu cümlede de derin bir anlam, can acıtan çağrışımlar var.
Değmek eylemi üzerine çok söz söylenmiş. Tamamı, sevginin değmeyle oluştuğu konusunda birleşiyor.

“Sevginin ilk ve en güzel dili dokunma…” benzetmesinin sahibi Z. Dizmen,1 dokunmanın söze üstünlüğünü şöyle anlatıyor: “Dokunma ve okşama ile sinyaller hazza, sevgiye, güvene ve yaşam enerjisine bağlanıyor. Bir insanın eline dokunmak, koluna değmek ya da saçını okşamak tüm sözcüklerden daha anlamlıdır.”

Jonathan Swift’den2 bir alıntı da dokunmanın benzersiz işlevini hatırlatıyor: “Dolu olup olmadığını anlamak için şişeye parmağını sok. En emin yol budur. Çünkü hiçbir şey dokunmanın yerini tutamaz.”3

Değmeden mahrum kalmak, sevgiden mahrum kalmak demek. Değmemek ise sevgi sunmamak demek. Dokunulmadan, dokunmadan geçen zaman, hiç olup geçen bir zaman.

Sokaklarda her yaştan her statüden binlerce insan el ele dolaşıyor. Birbirlerine sevgi sunuyorlar.

Birbirleriyle sevgi alışverişinde bulunuyorlar. Yaşamın en muhteşem duygusu olan sevgiyi birbirlerine vermenin ve almanın mutluluğunu birbirlerine yaşatıyorlar.

Bırakın birbirlerine sevgi sunsunlar. Onlar özelliği olan insanlar. Onlar, sevgi sunmak gibi ulvi bir görevi yerine getiriyorlar.

Ne mutlu onlara…

1- Zeynep Dizmen 25.04.2017 (http://www.bilgeanne.com.tr/dokunmanin-onemi-nedir/ Erişim: 23.10.2017 S: 05.36)

2- Jonathan Swift: (d. 30 Kasım 1667, Dublin - ö. 19 Ekim 1745, Dublin, İrlanda)
İngiliz edebiyatının en büyük yergi ustalarından İrlandalı yazar. En tanınmış yapıtı, yaygın olarak Gulliver's Travels adıyla bilinen Travels into Several Remote Nations of the World (https://www.turkedebiyati.org/jonathan-swift.html) Erişim : 26.11.2017 S:21.07)

3- Kaynak: Uzman Psikolojik Danışman Erdem Pervin. Dokunmak Başlıklı yazısı 11.09.2009.) http://uzmanlariz.com/um6VcTJGCsb3....Erişim : 23.10.2017..S: 6.29

Tüm yazılarını göster